VIDEO EXCLUSIV | „Am cumpărat o mașină cu 500 de euro. Până azi, am băgat 60.000 de euro în ea!”. Pilotul de drift Vlad Stănescu îți dezvăluie la ce trebuie să te aștepți dacă te prinde „microbul”

This browser does not support the video element.

Născut în Medgidia și crescut în Târgu Jiu, Vlad Stănescu și-a dezvoltat pasiunea pentru drift în București. Absolvent de Management după ce a cochetat cu Arhitectura, Vlad, clasat pe 4 la general la ultimul campionat național, își întreține pasiunea pentru „datul de-a latu'” de aproape un deceniu. Își updatează BMW-ul cu o atenție de arheolog și își investește fiecare bănuț tot în dragostea sa.

A plătit 500 de euro pe un BMW pe care l-a modificat total, iar acum a ajuns la o investiție totală de peste 50.000 de euro în mașina cu care concurează. „Se pornește de la o caroserie de bază, asta e la alegere, în funcție de gusturi. În  România, cele de BMW sunt cele mai accesibile. O mașină de drift se modifică total, din față până în spate. Mașina de drift are un sistem de virare mult mai agresiv. Asta ne permite să păstrăm driftul pe traseele de derapaj. Roțile din față trebuie să depășească unghiul normal de virare”, spune Vlad pentru ProSport.

… cum e construită o mașină de drift
Mașinile sunt structurate, gândite și construite special pentru circuite. Automat, mersul pe stradă e un impediment.

…cum poți să devii pilot de drift
Da, se practică de la 12 ani, avem un exemplu în Europa, până la 45, 50 de ani. Strict drift am început de acum patru ani, dar tatăl meu m-a învățat să merg cu mașina de pe la 10 ani.

…cum investești
Cu salariul meu, cu salariul tatălui meu. Am cumpărat o mașină, am dat vreo 500 de euro pe ea și până astăzi am depășit 50-60.000 de euro. Prietena mea, Raluca, o să se apuce și ea de drift și, probabil, mașina asta îi va rămâne ei, dacă reușesșc să-mi termin proiectul actual.

…cum o upgradezi
Se pornește de la o caroserie de bază, asta e la alegere, îm funcție de gusturi. În  România, cele de BMW sunt cele mai accesibile. O mașină de drift se modifică total, din față până în spate. Mașina de drift are un sistem de virare mult mai agresiv. Asta ne permite să păstrăm driftul pe traseele de derapaj. Roțile din față trebuie să depășească unghiul normal de virare.

…ce mașină ar conduce pe stradă
Audi RS 6.

…cum trebuie să fie arhitectura
Ca orice construcție, trebuie să fie rezistentă. Rezistența, după cum vedeți, se află în toate aceste țevi de metal. Este structura de rezistență a mașinii. Se face pentru a elimina orice posibilitate de a fi accidentat în cazul unui impact. Am avut impacte pe traseu, unele chiar foarte grave. Avem căști omologate FIA, iar atașat de cască mai avem o protecție pentru gât, datorită căreia nu ne mișcăm din scaun.

…cât costă salopeta pilotului
Undeva pe la 700 de euro.

…”intestinele” colosului
Instalația electrică este adunată într-un singur panou central, unde avem contact general, care se anulează din interior, dar și din exterior în caz de impact. Urmează celelalte funcții: pompa de benzină, alimentare, contact și așa mai departe. Avem partea de transmisie aici, unde este schimbătorul de viteze. Frâna de mână este pe un sistem hidraulic, nu este pe sistemul clasic al mașinii, tocmai pentru a putea fi acționată cât mai rapid.

 

Publicat: 12 02. 2018, 16:01
Actualizat: 12 02. 2018, 19:09