VIDEO | Lecții de pilotaj la BMW Motorrad Track Days. Cătălin Cazacu și Marius Băcilă au explicat secretele pilotajului rapid și sigur

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 5 poze

Motocicliștii sunt conștienți de diferențele foarte mari între mersul pe stradă și pilotarea unei motociclete pe circuit. În această ultimă circumstanță, majoritatea deprinderilor învățate la școala de șoferi sau în experiența de pe stradă sunt nefolositoare, iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care BMW Motorrad România a ogranizat un eveniment „Track Days” în care și-a invitat clienții să testeze modelele mărcii pe circuitul Motor Park de la Adâncata.

Astfel, timp de mai multe zile, doritorii au putut acumula experiență pe circuit la ghidonul unor motociclete precum R1200 GS, S1000 XR, S1000 R, R1200 RS, R1200 RT, S1000 RR sau R1200 R. Și nu oricum, ci ghidați de un cuplu de specialiști format din Marius Băcilă, instructor BMW Motorrad și Cătălin Cazacu, pilot profesionist, campionul Romanian Superbike care „aleargă” pe un BMW S1000 RR.

Astfel, pe circuit uscat sau în condiții de ploaie, Băcilă și Cazacu au ieșit pe traseu cu cursanții și au explicat trasele ideale ale circuitului Motor Park, felul în care trebuie abordat un viraj, poziția corectă pe motocicletă, cum se fac frânările și cum se stă în șa pe linie dreaptă. Ieșirea pe circuit a fost precedată de ședințe de teorie, așa cum puteți vedea în video-ul de mai sus, ședințe în care cei doi au explicat diferențele între mersul pe stradă și cel de pe circuit.

Puncte din discursul lui Marius Băcilă

  • Frânarea de urgență pe stradă trebuie să implice foarte mult frâna față. Frâna față face 90% din treabă în cazul unei frânări de urgență. Pe circuit mai contează și felul în care eliberăm frâna, pregătirea pentru următorul viraj.
  • La frânare, motocicleta trebuie să fie dreaptă pentru maximum de aderență. Trebuie să punem cât mai puțină greutate în ghidon, deci să ne ținem cu genunchii de rezervor.
  • Virarea în motociclism se face ferm și precis doar prin countersteering. Adică printr-un impuls dat ghidonului în dreapta, pentru a vira în dreapta și invers. Mutatul corpului pe interior ajută să virăm, dar nu inițiem așa virajul. 

Punctele din discursul lui Cătălin Cazacu

  • În afara momentului când sunt acționate comenzile motocicletei, picioarele trebuie sprijinite pe scărițe cu vârful. 
  • Poziția părții de jos a corpului e cea care influențează motocicleta. Fundul nu își schimbă poziția decât atunci când motocicleta este dreaptă!
  • Genunchiul se pune pe jos pentru a controla înclinarea motocicletei. Se folosește și pentru a redresa motocicleta, apăsând în genunchi ai o șansă să salvezi motocicleta
  • Poziția corectă este cu picioarele strânse pe rezervor, dar după foarte multe ture devine obositor. Pe linie dreaptă e important să stai ascuns, iar o poziție corectă îți permite să eviți un voblaj împingând în genunchi.
  • Tot timpul două degete pe maneta de frâne. ABS-ul ne permite să frânăm mai puternic, dar nu înseamnă că poate fi abuzat. E foarte ușor ca fața să plece dacă e aplecată și frâna e forțată. Apăsarea maximă a frânei se face când motocicleta e dreaptă.

Publicat: 13 05. 2016, 14:39
Actualizat: 13 05. 2016, 14:59