Vom conduce noi sau computerele? Tesla promite că până în 2016 va produce o mașină autonomă în proporție de 90%
Problemele de circulație se pot diminua odată cu apariția mașinilor autonome
La începutul anilor 90 erau fel și fel de filme în care unii scenariști și regizori încercau să mute acțiunea în viitor. E amuzant că anumite filme făcute în acea perioadă încercau să prevadă chiar în zilele noastre, iar acolo mașinile ori zburau, ori nu aveau nevoie de șofer. Dacă prima variantă încă e futuristă, a doua prinde contur pe zi ce trece. Multe camere video, mulți senzori, hărți încărcate în memoria computerului mașinii și foarte multe formule matematice ar putea fi factori după care vom conduce în viitor. Google a creat deja o astfel de mașină și, în urmă cu un an și jumătate, a reușit să obțină o lege în Nevada prin care Poliția să nu mai oprească mașinile fără șofer.
După ce a scos mașina electrică dezirabilă, producătorul californian are în vedere să dezvolte cât mai repede un autoturism care se conduce singur în proporție de 90%. Termenul pe care Tesla și l-a propus este 2016, deși specialiștii preconizau că o astfel de mașină ar urma să apară abia în 2025. Pe lângă Tesla, mai mulți producători au început deja să urmeze acești pași. Nissan spune că până în 2020 va lansa o mașină autonomă, în timp ce producători precum Mercedes, Volvo, Mazda au început deja să investească în dezvoltarea unor prototipuri de acest gen. „Mașina noastră autonomă va putea prelua până la 90% din control la rulare, responsabil de comenzi urmând să fie un computer instalat la bordul automobilului”, a spus Elon Musk, liderul celor de la Tesla. Totuși, până la finalizarea unui astfel de proiect mai sunt multe probleme de rezolvat.
Principala grijă care îi pune pe gânduri pe producători este o eventuală defecțiune care ar putea apărea în mers la aceste mașini, iar în acel moment șoferul să fie gata să preia controlul. În schimb, probleme de genul aparatelor radar sau ale accidentelor ușoare vor putea fi îndepărtate complet atâta timp cât un computer calculează exact distanța față de mașina din față și lateral sau știe care sunt limitele de viteză din anumite zone.
Google a obținut licența pentru o mașină autonomă în statul Nevada din SUA. Chiar și producătorul de anvelope Continental dezvoltă o mașină autonomă