Barca de canoe dublu, fără medalie la Europene. „Am mai trecut prin aceste momente și asta ne-a întărit. Obiectivul nostru este calificarea directă la Rio”

România a cucerit patru medalii, un aur și trei de argint la Campionatul European de kaiac- canoe de la Racice ce a avut loc weekendul trecut. Niciuna dintre medalii nu a venit însă de la barca de care se leagă speranțele României la podiumul olimpic, cea de canoe dublu, formată din campionii mondiali, Alexandru Liviu Dumitrescu și Victor Mihalachi.

Cei doi au terminat  pe ultimul loc finala la 1.000 m, și au fost aproape de medalie, la 500 m și 200 m, unde au terminat pe locul 4. ProSport a încercat să afle ce s-a întâmplat în concursul continental cu cei mai valoroși canoiști, iar Alex Dumitrescu ne-a oferit câteva răspunsuri. Lotul olimpic de canoe și-a relaut din această după-amiază  antrenamentele pe Lacul Snagov.

Alex, ați terminat competiția fără medalie. Ce s-a întâmplat?
A fost un concurs de pregătire, nu am mers într-o formă foarte bună, deși paradoxal, timpii pe care i-am scos la Racice sunt mai buni decât cei pe care i-am tras în pistele de probă de la Snagov. De exemplu în serii cu vânt în spate am scos 3:35, iar la antrenament, în aceleași condiții am scos 3:38, deci a fost mai bine cu 3 secunde. Iar în finală la 1.000 m, cu vânt din față stânga am scos 3:48, iar la antrenamente 3:50. Important este că suntem acolo, ne îmbunătățim timpii, iar până la Mondiale mai avem mult de tras.

Ați mers nepregătiți?
Nu e vorba de asta pentru că  noi avem un plan de pregătire gândit pe luni, pe concursuri. Am avut și o problemă cu barca pe care am schimbat-o de două săptămâni și nu am reușit încă să ne găsim poziția în ea, locul ideal. În finală la 1.000 m ne-am așezat prost în barcă, iar la 500 m și 200 m am mai schimbat pozițiile și asta s-a văzut imediat.

Cât timp vă trebuie să vă acomodați cu noua barcă?
În jur de o lună.

De ce ați schimbat vechea barcă?
Pentru că a apărut un model nou de barcă, Cinco, care e produs de Nelo, pe care noi l-am testat în ianuarie, în Portugalia. Este o barcă specială, personalizată, făcută pe parametrii noștri, cu o hidrodinamică mai bună, mult mai performantă. Ne și antrenăm în ea, însă mai e nevoie de timp ca să ne obișnuim.

Cum stați cu antrenamentele?
Încă nu am început antrenamentele de viteză, am avut înainte de Europene doar două antrenamente de intervale ce ne ajută la dezvoltarea frecvenței și creșterea vitezei. Nu este cazul să ne panicăm și să cădem în extrema cealaltă pentru că este prima competiție, în plus Europenele au avut loc foarte devreme. Cred că este pentru prima dată în ultimii ani în care concursul are loc în luna mai.


De ce începeți atât de târziu aceste antrenamente?
Pentru că așa este planul de pregătire și pentru că vârful de formă trebuie să îl atingem la Mondiale, în luna august. Principalul obiectiv pentru noi în acest an este calificarea directă la Rio, calificare ce o vor obține primele șase bărci. Acolo concurența va fi puternică, pentru că apare și Canada, Cuba.

  • Campionatul Mondial de kaiac-canoe are loc la Milano, între 19-23 august

Cât de dezamăgiți sunteți că nu ați cucerit o medalie?
Nu. Sincer, atunci pe moment am fost supărați că am ratat medalia la fotofiniș în proba de 500 m, dar asta e, nu a fost să fie. Am mai trecut prin aceste momente în care ne-am întors fără medalii și asta ne-a întărit, pentru că dacă era să cădem moral la fiecare cursă fără medalie, în acest moment nu mai eram aici. Și înfrângerea face parte din sportul de performanță și trebuie să acceptăm acest lucru.

Vă deranjează că imediat s-au ridicat voci care să vă conteste valoarea?
Ne-am obișnuit cu tot felul de reacții, nu mai reprezintă o noutate pentru noi.  Cred că ne contestă acei oameni care nu știu ce înseamnă și cum se face sportul de performanță, însă e părerea lor și trebuie respectată. Niciodată nu îi poți mulțumi pe toți pentru că fiecare are un sportiv pe care îl simpatizează și îl vrea cu rezultate mai bune. Nu cred că o federație mică cum este a noastră își permite să trimită la un concurs un echipaj care nu e cel mai bun în proba lui. În plus, înaintea fiecărei competiții se trag piste de concurs între echipaje, iar cel care are timpul cel mai bun câștigă.
 

Mai aveți vreun concurs până la Jocurile Europei de la Baku?
Da, luna aceasta, între 20 și 24, vom trage la etapa de Cupă Mondială de la Duisburg, în două probe, 1.000 m și 200 m.

 

 

Publicat: 05 05. 2015, 18:15
Actualizat: 05 05. 2015, 18:16