39 de americani joacă în Liga Națională de baschet masculin! Care este proporția străinilor în campionatul intern | SPECIAL

Aaron Broussard si Patrick Neal Richard in meciul de baschet masculin dintre U BT Cluj-Napoca si CSM CSU Oradea, contand pentru finala Ligii Nationale de Baschet Masculin, desfasurat in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, luni 20 iunie 2021. © FOTO:Flaviu Buboi/SPORT PICTURES

În sezonul actual din întrecerea internă de baschet masculin activează 94 de jucători străini împărțiți la 18 competitoare.

Asta înseamnă că la fiecare formație sunt, în medie, mai mult de cinci jucători veniți de peste hotare.

39 sunt americani, 21 sârbi, 6 muntenegreni, 5 croați, 3 lituanieni, 3 canadieni, 2 italieni, 2 ucraineni, 2 letoni.

39 de americani joacă în Liga Națională de baschet masculin! Care este proporția străinilor în campionatul intern | SPECIAL

Câte un jucător provine din Argentina, Brazilia, Bosnia, Cuba, Georgia, Mali, Israel, Marea Britanie, Spania, Senegal, Suedia.

Campioana UBT Cluj are în lot trei americani (Jordan Taylor, Victor Sanders și Patrick Richard – ultimul are și cetățenie română), bosniacul Andrija Stipanovici, brazilianul Leo Meindl, cubanezul Karel Guzman și sârbul Ștefan Bircevic.

Vicecampioana CSO Voluntari se poate lăuda cu cinci americani în lot: Todrick Gotcher, Eric Thompson Jr., Rasheed Moore, Tekele Cotton și Terry Larrier, sârbul Darko Planinic și lituanianul Sarunas Vasiliauskas.

FR de Baschet, condusă de Carmen Tocală, a luat o decizie până să apară legea Novak: doi români în teren prima parte, unul singur în a doua.

Iar din momentul în care Ministerul Sportului va trimite normele de aplicare federației sportive din Bd. Basarabia se va trece și la doi jucători autohtoni în partea secundă.

Baschetul masculin românesc reușește tot mai multe victorii pentru formațiile autohtone în meciurile din cupele europene cu echipele din străinătate.

SCM „U” Craiova a obținut în premieră biletele pentru grupele FIBA Europe Cup, calificându-se din postura de lucky loser. România are, astfel, trei reprezentante în această competiție europeană, o a patra echipă românească, U BT Cluj-Napoca, fiind în EuroCup.

Cum arată formatul campionatului intern?

Astfel, în prima faza a sezonului regular, cele 18 echipe înscrise în LNBM MOZZART vor concura în două conferințe de câte nouă echipe, împărțite astfel, după un algoritm care ține cont de clasamentului sezonului precedent:

  • Conferința A – ACS U-BT Cluj-Napoca, FC Argeș Pitești, SCM U Craiova, BC CSU Sibiu, CSM Ploiești, CSM Târgu Jiu, CS Rapid București, CSM VSKC Miercurea Ciuc și CSM VSKM Târgu Mureș.
  • Conferință B – CSM CSU Oradea, CSO Voluntari, SCM Ohma Mozzart Bet Timișoara, CS Dinamo București, CSA Steaua București, CSM ABC Athletic Constanța, CSM Galați, CSM Focșani, ABC Laguna București.

Această fază din LNBM MOZZART se joacă după sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur, după care, în funcție de clasamente, se intră în faza a două astfel:

– primele cinci clasate din fiecare conferință vor juca în Grupa locurilor 1-10, în vreme ce
ultimele patru clasate din fiecare conferință vor juca în Grupa locurilor 11-18.

– în Grupa 1-10 se intră cu punctele din meciurile directe dintre primele 5 echipe din prima fază și se mai joacă alte 10 meciuri, în sistem fiecare cu fiecare, tur-retur, cu echipele din cealaltă conferință.

– in Grupa 11-18 se intra cu punctele din meciurile directe dintre ultimele 4 echipe din prima fază și se mai joacă alte 8 meciuri, fiecare cu fiecare, tur-retur, cu echipele din cealaltă conferință.

Publicat: 25 10. 2022, 08:30