România găzduiește între 5 și 9 octombrie 2022, la București, Campionatele Mondiale de Baschet 3×3 pentru tineret.
Unul dintre componenții de bază ai echipei naționale, Alexandru Coconea, a vorbit pentru Prosport înaintea competiției despre experiența de la Mondialul similar din 2019, disputat în China, atunci când tricolorii au reușit în grupe o victorie istorică cu Statele Unite.
Super evenimentul de baschet 3×3 la care participă 40 de echipe din 26 de țări este găzduit de Circul Metropolitan, iar intrarea este liberă.
Zilnic, pe lângă meciuri, vor avea loc momente de spectacol iar în zona fanilor organizatorii au pregătit o serie de activități pentru toate vârstele. Detalii despre eveniment pe u23worldcup.3la3.ro
Prosport: Mondialul U23 din 2019. Aveai doar 19 ani, ati fost la un pas de sferturile de finală. Cum ai trăit experiența acelei competiții?
Alexandru Coconea: Aceea a fost una dintre primele experiențe la nivel mondial pentru mine, cu siguranță de neuitat. Am avut o grupă grea, cu nume mari din baschetul internațional, din care din păcate nu am reușit să trecem în faza eliminatorie.
Am participat cu un lot tânăr, cu toții aveam sub 20 de ani fiind la o competiție U23, și totuși am fost la câteva puncte distanță de a avansa în sferturile de finală ale competiției
Descrie-ne puțin victoria cu Statele Unite, momentele de după meci când ați realizat succesul.
Nu am pus accent pe adversar, am tratat meciul ca fiind unul normal, iar astfel am reușit să ne focusăm până la final și să ne facem jocul fără să ne gândim la faptul că jucăm împotriva Statelor Unite.
Veneam după un meci greu în care pierdusem cu China și trebuia să câștigăm partida următoare pentru a rămâne în picioare, cu șanse de calificare în sferturi. Am respectat planul antrenorului, am avut încredere în noi, iar la final am realizat ce victorie mare am reușit.
Formula actuală este rodată în mai multe turnee. Care sunt atuurile dar și care sunt lucrurile unde mai trebuie lucrat?
Într-adevăr noi ne cunoaștem dinainte, am mai jucat la turnee împreună și avem mai multă experiență față de anii precedenți. Ca atuuri pot spune că avem o chimie bună, suntem o echipa versatilă, iar principala noastră armă este shoot-ul.
Ca punct la care am mai avea de lucrat, ar fi acela că uneori ne lipsește concentrarea în anumite momente ale meciului, urmând implicit niște decizii nepotrivite care ne îngreunează munca, dar ușor-ușor pe parcurs reușim să ne redresăm.
Veți juca acasă, cu susținerea publicului, e motivație sau presiune?
Pentru noi este o motivație deoarece avem oportunitatea să jucăm în fața propriilor suporteri și putem să reprezentăm România chiar la noi acasă. Cu ajutorul lor sunt sigur că vom realiza o figură frumoasă, susținerea lor ne oferă încrederea suplimentară de care avem nevoie.
Cunoști atmosfera de la Circ, ai văzut Europeanul din 2018, cum crezi că va fi când veți fi voi pe scenă?
Circul este o locație cu adevărat unică, ne bucurăm că organizatorii din cadrul Sport Arena Streetball și Federația Română de Baschet reușesc să readucă baschetul 3×3 la el acasă, înapoi în București.
Mereu îmi face plăcere să joc acasă, să reprezint țara cu mândrie și să știu că avem publicul în calitate de al 4-lea jucator care ne împinge de la spate. Îi așteptăm pe toți suporterii să ne susțină, să reușim împreună un parcurs cât mai frumos cu care să încheiem acest sezon și să se bucure de baschet și de spectacolul pregătit special pentru ei la Circ!
E ultimul an la U23, mai nou FIBA dar și Sport Arena Streetball în turneele locale au inițiat în competiții și categoria U21. Cum a fost pentru tine trecerea către seniori și cum vezi acest sistem de acces treptat către seniori?
Acest nou sistem competițional este benefic pentru orice jucător, în sezoanele precedente aveam o treaptă mare între U18 și seniori, iar mulți jucători riscau să se piardă pe parcurs. Pe mine m-a ajutat această trecere la seniori cu turneele U23, nu am prins și sistemul U21.
Consider că cel mai bine este să o iei treptat, pas cu pas, pentru a ajunge la nivel de seniori cu bagajul de cunoștințe si experiența necesare.
O amintire plăcută de la turneele din această vară, nu neapărat de pe teren
Sunt mai multe amintiri placute, nu aș putea împărtăși doar una anume. Am avut o vară plină de experiențe frumoase, alături de un grup unit și muncitor. Dacă ar fi să împărtășesc o amintire frumoasă, aceasta ar fi câștigarea primei etape de Nations League din Israel. Aș mai adăuga aici și participarea la turneul final Nations League de la Constanța, unde am avut parte de un public senzațional, de o organizare pe măsura unui Turneul Final și, mai ales, am jucat acasă.
– Data nașterii 08.04.1999 – Înălțime – 1.98 m – A început baschetul încă de mic, iar prima competiție oficială la care a participat a fost Campionatul Național de Minibaschet cu echipa BC Athletic Constanța – După perioada petrecută la BC Athletic Constanța s-a transferat în București la BC Dan Dacian, unde a jucat timp de un an – Au urmat multe sezoane în care a jucat pentru Steaua București, atât la juniori cât și la echipa satelit de Liga 1 – În perioada junioratului a câștigat 2 titluri de campion național și numeroase titluri de vicecampion – La nivel de seniori a activat 2 ani în Timișoara, un sezon la Steaua București, un sezon la Dinamo București iar în prezent joacă pentru SCMU Craiova
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER