As good as it gets! Miami Heat a revenit epic, iar finala se decide în meci decisiv

Miami Heat a reușit să câștige cu 103-100, după o repriză de prelungiri, meciul șase al finalei NBA cu San Antonio Spurs și a egalat situația la general. Meciul decisiv are loc vineri, la Miami.


Eșecul în fața lui Spurs însemna sfârșitul trist al unui sezon excelent pentru Heat

Un sezon bun, rezumat în 48 (sau 53) de minute

27 de victorii consecutive. 66 de victorii în sezonul regulat. Titlul de MVP al sezonului regulat pentru LeBron James. Un parcurs aproape imaculat în play-off, până la finala Conferinței de Est câștigată cu 4-3 în fața Indianei Pacers. Toate acestea nu însemnau nimic pentru Miami Heat dacă echipa lui Erik Spoelstra pierdea pe teren propriu titlul de campioană câștigat anul trecut. Teoretic, Miami se afla însă într-un punct în care chiar se simțea bine. James, Bosh sau Wade evoluează excelent sub presiune, învățând să facă acest lucru după ce au pierdut finala cu Dallas Mavericks în 2011. Și, cel mai important, Heat nu pierduse două meciuri consecutive din 11 ianuarie! Adică de cinci luni, timp în care Miami a dat de cele mai puternice echipe din NBA. Indiferent că a fost vorba de sezon regulat sau de play-off, Heat a găsit o metodă pentru a se motiva și a câștiga meciul următor. Însă pentru a pune mâna pe cel de-al doilea titlu, jucătorii din Florida trebuiau să reușească o performanță pe care nu o bifaseră de aproape o lună! Să câștige două meciuri la rând.


În prima repriză, Bosh și Allen nu l-au putut opri pe Tim Duncan

Duncan, aproape să decidă meciul

În joc nu era numai titlul de campioană, ci și mândria „Big Three”-ului lui Miami Heat. Criticați de mulți suporteri adverși pentru „bling”-ul cu care și-au anunțat transferurile la Heat, James, Bosh și Wade (deja jucător al lui Heat în acel moment) puteau pierde a doua finală din cele trei jucate în ultimii trei ani. Iar acest lucru s-a putut observa extrem de clar în primele trei sferturi. Spurs a început mai bine meciul, iar gazdele s-au chinuit să se țină aproape (19-24, min.10). În cele din urmă, Miami a egalat, ba chiar s-a distanțat la șapte puncte (40-33). Dar în scenă a intrat Tim Duncan. În ultimele șase minute ale primei reprize, veteranul lui Spurs a marcat 11 puncte și a dus-o pe Spurs la pauză la șase puncte avantaj (50-44). Cu siguranță, Heat avea multe de schimbat și prea puțin timp la dispoziție.


Ray Allen a marcat cele trei puncte cu care Heat a egalat cu cinci secunde înainte de final

James și Allen au dus meciul în prelungiri

Nici în sfertul trei situația nu s-a schimbat prea mult. Fanii lui Heat vedeau cum titlul le scapă printre degete, după ce Tony Parker a pus stăpânire pe joc, iar defensiva gazdelor pur și simplu nu avea răspuns pentru ofensiva sofisticată desenată de Gregg Popovich (63-75). A fost însă suficient ca Heat să înceapă în forță sfertul patru. Două slam-dunk-uri și un field goal reușit ale lui LeBron James și două aruncări de trei puncte transformate de Chalmers și Miller au schimbat situația jocului (77-80). Însă finalul le-a aparținut din nou texanilor. Cu un Parker care s-a înșurubat permanent și a driblat tot ce a avut în cale, Spurs s-a distanțat la cinci puncte cu 28 de secunde rămase de joc (89-94). În acest moment, sute de fani ai lui Miami s-au îndreptat spre ieșirea din „American Airlines Arena”. Dar cu acest scenariu n-a fost de acord LeBron James! Fără bentița deja obișnuită, superstarul lui Heat a redus repede din handicap cu o aruncare de trei puncte. Și, profitând de două ratări de la linia de libere ale lui Ginobili și Leonard, Heat a egalat cu cinci secunde înainte de final, după o aruncare de trei puncte a lui Ray Allen.

Statistica ține cu Heat

Acolo unde Heat a fost mai puternică! LeBron (32 de puncte, 10 recuperări, 11 pase decisive) și-a completat triple-double-ul, al patrulea din finalele NBA, la doar patru de recordul absolut deținut de Magic Johnson. Mai mult, James a rămas jucătorul cu cea mai bună medie în play-off în meciuri în care echipa sa era în pericol de eliminare, cu 31,5 puncte/meci. De asemenea, în această finală, superstarul lui Heat are o medie de 23,3 puncte, 10,7 recuperări și 7,5 pase decisive pe meci. Asta deși a greșit enorm în toate partidele de până acum! Iar cu Allen (9 puncte) bun pe atac și Bosh (10 puncte, 11 recuperări, 2 capace) impecabil în defensivă, cu două capace la ultimele două posesii ale lui Spurs, Heat a reușit să se impună, scor 103-100. Și acum are avantajul moral în fața unei echipe care avea cinci puncte avantaj cu 28 de secunde înainte de final. Practic, o mână pe titlu! „Ne-am decis să dăm totul pe teren înainte de sfertul patru. Nu aveam cum să pierdem titlul fără să luptăm până la capăt”, a spus după meci LeBron James. Iar superstarul lui Heat are dreptate! Probabil că jucătorii lui Heat nu știu asta, dar statisica ține cu ei! În 21 de finale decise în meciul șapte, doar trei echipe oaspete au reușit să câștige! Ultima, în 1978! Este vorba despre Boston Celtics (4-3 cu LA Lakers în 1969 și 4-3 cu Milwaukee Bucks în 1974) și Washington Bullets (4-3 cu Seattle SuperSonics în 1978).


Chris Bosh s-a apărat mult mai eficient la Danny Green decât în precedentele cinci meciuri

Problemele lui Spurs: lipsă de eficiență și un Duncan obosit

Unde a pierdut însă Spurs un meci pe care îl avea în mână? În primul rând, pe plan psihic. Atât Ginobili, cât și Leonard au ratat aruncări libere pe care trebuiau să le transforme, mai ales că Spurs era una dintre echipele cu procentaje excelente la linia de libere în acest sezon. În al doilea rând, texanii nu au mai fost atât de periculoși în ofensivă din cauza lipsei preciziei la trei puncte. De data aceasta, Spurs nu a avut decât un procentaj de 27,8%, iar Danny Green, care avea o medie de cinci aruncări de trei puncte reușite pe meci, nu a transformat decât una. Totodată, meciul slab făcut de Manu Ginobili. Argentinianul, decisiv în jocul cinci, câștigat clar de Spurs luni dimineață, a pierdut opt mingi, contraperformanță pe care au mai atins-o doar Hakeem Olajuwon (1994) și Kenyon Martin (2003) în ultimii 20 de ani într-o finală NBA. Și nu în ultimul rând, Tim Duncan nu s-a mai putut ridica la nivelul obișnuit în ultimele 25 de minute. În prima repriză, legenda lui Spurs a avut 25 de puncte, cu doar două ratări. Dar în partea secundă și în prelungiri, extrema de forță nu a marcat decât cinci puncte, niciunul în ultimele 20 de minute. Atât suporterii lui Spurs, cât și antrenorul Gregg Popovich se așteaptă la mult mai mult din partea lui Duncan în meciul șapte, decisiv, va avea loc la Miami vineri dimineață.

titluri de campioană în NBA are Miami (2006, 2012)

4 campionate a câștigat Spurs în istorie, toate cu Tim Duncan în teren (1999, 2003, 2005, 2007)

Publicat: 19 06. 2013, 07:55
Actualizat: 19 06. 2013, 07:57