Asesoft, Oradea și BC Mureș, calificare fără emoții în careul de ași. Sibiu și „U” Mobitelco se bat în „decisiv” pentru ultimul loc disponibil în semifinale

Returul sferturilor de finală din Liga Națională de Baschet masculin a adus câteva meciuri spectacol. În cazul în care oaspeții din această fază – Asesoft, CSM Oradea, BC Mureș și „U” Mobitelco – ar fi reușit să câștige un singur meci din două, atunci calificarea în semifinale era deja atinsă. Așa s-a întâmplat în cazul ploieștenilor și orădenilor, care nu au oferit emoții fanilor. În schimb, BC Mureș a avut nevoie de două confruntări, în timp ce sibienii vor avea cea mai lungă serie, cu un decisiv programat miercuri, 7 mai.

Semifinale

  • Asesoft Ploiești – CSU Sibiu/ U Mobitelco Cluj
  • CSM Oradea – BC Mureș Tg. Mureș

„U” Mobitelco Cluj – CSU Sibiu 2-2 (80-76 și 90-89)

Ajunși cu cuțitul la os, după ce pierduseră primele două meciuri la Sibiu, clujenii au dat dovadă de o mobilizare exemplară. Silvășan a avut parte de un meci aproape perfect, cu 24 de puncte, 3 recuperări și 4 pase decisive. La pauza mare, diferența dintre cele două în meciul 3 era de 4 puncte. Aceasta a rămas constantă pe parcursul părții a doua. Însă, în ciuda statisticii mai bune de la aruncări și recuperări, diferența s-a făcut la linia de libere, acolo unde procentajul sibienilor a fost de 38%. Nici Lee Wayne nu a putut face mai multe, cu toate că și-a trecut în cont 17 puncte.  

În meciul patru, dramatismul a crescut în intensitate. Asta pentru că CSU Sibiu conducea la pauza mare cu 14 puncte, astfel că diferența putea fi considerată decisivă chiar și într-un duel al două echipe apropiate valoric. Sfertul trei s-a terminat egal (15-15), astfel că înaintea ultimului sfert sibienii se puteau considera deja calificați în careul de ași al competiției. Totuși, Mobitelco a răsturnat toate calculele și a reușit o revenire de senzație. De această dată, MVP a fost Kuburovic: 21 de puncte, 7 recuperări și 3 assist-uri. În doar 10 minute CSU Sibiu a recuperat tot ce risipise într-un meci întreg, adică 14 puncte. Iar în „over-time” nervii mai tari i-au avut gazdele, care au reușit să câștige per total cu 90-89 și să trimită partida în decisiv, programat miercuri, 7 mai, la Sibiu, de la 18.30.

„Au fost meciuri foarte grele, am jucat sub presiune. De regulă până acum nu am reușit așa ceva, însă în acest meci am arătat că putem reveni și de la diferențe mari de scor și câștiga. Cred că este doar un pas către semifinale, mai avem însă încă unul. Mergem la Sibiu pentru a face tot posibilul să câștigăm” – Ivan Kuburovic, jucător „U” Mobitelco Cluj.

„Nu știu cine este favorit la Sibiu, poate cine a fost favorit în ultimele cinci minute din finalul jocului. Acum este foarte greu, cine se va recupera mai bine va câștiga și va merge mai departe. Tensiunea este pe elevii noștri pentru că jucăm acasă și ei sunt obișnuiți cu tensiunea. Eu sunt mândru cum au jucat până acum” – Miodrag Perisic, antrenor CSU Sibiu.

BCM U Pitești – BC Mureș Tg. Mureș 1-3 (84-79 și 52-80)

La fel ca în cazul Clujului, argeșenii aveau nevoie de victorii pe linie acasă pentru a trimite seria în decisiv. Pe lângă acest obiectiv, Hristu Șapera mai avea de înfruntat și statistica. Cifrele spuneau că BCM U Pitești nu mai câștigase un meci în play-off de 7 ani, astfel că victoria ar fi reprezentat o adevărată premieră. Deciși să schimbe acest aspect, piteștenii au intrat bine în meci, luând un avans de 13 puncte după primul sfert. Totuși, acesta a fost anulat în mare parte până la pauza mare, datorită experienței celor de la BC Mureș. Ousmane Barro a oprit indicele de eficiență doar la 33, în urma celor 18 puncte și 16 recuperări. Iar cifrele sale nu aveau cum să nu contribuie la scorul final, care indica victoria Piteștiului.

În meciul patru, BCM U Pitești nu a mai putut să repete isprava reușită cu o zi înainte. Scorul final relevă perfect eficiența mureșenilor, care au intrat foarte tare în meci, astfel că la pauza mare exista deja o diferență de 18 puncte. Singurul moment în care elevii lui Șapera au strălucit a fost în sfertul trei, singurul din meci câștigat. Mladenovic a strâns cele mai bune cifre din meci, printre care se pot remarca 17 puncte și 6 recuperări, pentru un indice de eficiență stabilit la 21.

„Este un final care ne lasă un gust amar, dar care nu șterge figura frumoasă pe care am făcut-o în acest play-off. Știam că ne va fi foarte greu după efortul din primul meci de acasă. Marko, din păcate, a jucat într-un picior și s-a văzut. Mai mult, în debutul jocului, Ousmane a alunecat pe parchetul ud și a trebuit să părăsească terenul. Am început dezastruos și cred că acolo s-a jucat meciul. Felicit Mureșul, s-au calificat meritat în semifinale și le urez baftă în continuare. Regret sincer că nu am putut să ne facem fanii fericiți. Vreau să le mulțumesc că ne-au aplaudat după un astfel de meci” – Hristu Șapera, antrenor BCM U Pitești.

SCM U Craiova – CSM Oradea 0-3 (53-85)

Cotați ca principali favoriți și înainte de disputarea primelor două meciuri, orădenii și-au afișat supremația pe parcursul reprezentațiilor. Victoriile clare de acasă aveau să lucreze enorm la moralul băieților lui Marcel Țenter, care nu au putut întoarce soarta calificării. Asta și pentru că CSM Oradea a avut un debut fulminant, 27-13 după doar 10 minute și 20 de puncte la pauza mare. De la orădeni, Daniel Dillon a bifat 20 de puncte, 9 recuperări și o singură pasă decisivă, pentru 25 indice de eficiență. Doar la revenirea de la cabine oltenii au arătat ceva mai bine, prin faptul că au putut menține constant diferența. În ultima parte, CSM Oradea a profitat de pregătirea fizică superioară și de căderea psihică din tabăra gazdelor pentru a se impune la o diferență de 32 de puncte și a-și asigura prezența în penultimul act.

Sunt foarte bucuros că am câștigat în această sală, unde se câștigă așa greu și în fața unui public cum este cel de la Craiova. Am câștigat într-o manieră foarte clară toată seria. Calificarea pentru al doilea an consecutiv în semifinale este un succes, dar acum nu vrem să ne oprim aici. Probabil vom întâlni Tg. Mureș și îmi doresc să jucăm finala” – Cristian Achim, antrenor CSM Oradea.

Am un mare regret pentru suporterii craioveni, care nu meritau să vadă așa ceva pe teren propriu. Dacă noi nu suntem în stare să dăm 60 de puncte acasă, înseamnă că nu meritam să ne calificăm. Îmi este rușine de suporteri. Nu am o explicație pentru modul în care ne-am exprimat, nu este ce ne-am dorit, nu este ceea ce am pregătit. Altceva am exersat la antrenamente și altfel s-au desfășurat lucrurile în joc” – Marcel Țenter, antrenor SCM U Craiova.

Energia Rovinari – Asesoft Ploiești 0-3 (69-87)

Asesoft e a doua echipă a campionatului care s-a calificat fără nicio emoție în semifinale, în număr minim de meciuri. Elevii lui Arnautovic nu le-au oferit nicio șansă gorjenilor. Cu toate că au început mai slab meciul, fiind conduși cu 4 puncte la pauza mare. Diferența nu a reprezentat un impediment pentru ploieșteni, care au avut un sfert 3 de excepție (26-16). La fel a fost și ultimul act, moment în care Popovic și Burlacu numărau 33 de puncte. Diferența s-a făcut la aruncările de două puncte, unde procentajul Asesoftului a fost aproape dublu. Singura consolare a Energiei vine din cifrele personale strânse de Porter Troupe, lider la numărul de puncte, 17.

„O victorie este o victorie și bineînțeles că sunt mulțumit că am reușit să-i învingem la zero. Asta înseamnă mai multă odihnă pentru mine și pentru echipa mea. În prima repriză nu am jucat baschetul lui Asesoft. Eu am ratat multe aruncări în debut, iar asta a afectat echipa mea. În repriza a doza am jucat mult mai tare în defensivă și am câștigat meciul. Nu ne vom opri până când nu vom fi campioni” – Alhaji Mohammed, jucător Asesoft Ploiești.

Finala feminină: Contre pe televizarea meciurilor 3 și 4 de la Târgoviște

În finala fetelor, scorul în disputa ICIM Arad – CSM Târgoviște este egal, 1-1. Returul este programat la Târgoviște, marți și miercuri. Înaintea acestor partide, a existat o dispută între conducerile celor două echipe. Principala problemă a fost legată de televizarea meciurilor. Temându-se de un arbitraj ostil, conducătorii arădeni au dorit cu orice preț ca ambele partide să fie televizate. Inițial, televiziunea a venit cu ore accesibile (18.00), asupra cărora cluburile au căzut de acord. Apoi, programul postului TV a fost regândit din cauza etapei intermediare din prima ligă de fotbal românească, astfel că se ajunsese la ora 16.30-ambele meciuri. Varianta nu a fost acceptată de clubul târgoviștean, astfel că s-a ajuns la soluția de mijloc: primul meci-18.00, al doilea meci-20.15.  

Însă nu aceasta este singura problemă de care se vor lovi oficialii arădeni. Zvonurile care o dădeau plecată pe cea mai bună jucătoare a ICIM-ului, Destiny Williams, chiar în timpul seriei s-au confirmat. Americanca a părăsit deja România, cu destinația Illinois. Pivotul se va alătura echipei de WNBA Chicago Sky. Williams ar fi trebuit să plece chiar înaintea dublei de la Arad, însă oficialii grupării au găsit înțelegere pentru a o mai păstra pe aceasta măcar în două meciuri. „Sper să îi putem oferi un tricou de campioană la finalul sezonului. S-a demonstrat că ICIM Arad este o rampă de lansare pentru jucătoare”, a declarat Marcel Urban, președintele clubului arădean.

articol scris de Mădălin Răducu

Publicat: 06 05. 2014, 15:19
Actualizat: 06 05. 2014, 15:21