Piața Universității este gazda unui turneu puternic de baschet 3X3, varianta mai rapidă, mai fizică și mai spectaculoasă a sportului de sub panou. Între statuile lui Ion Heliade Rădulescu și Gheroghe Lazăr s-au strecurat două terenuri de joc, de baschet, fiecare cu câte un panou și tribune pentru a treia ediție a competiției masculine. La Raiffeisen Bank Bucharest Challenger 2014 „sunt echipe foarte bune. Circuitul baschetului 3X3 este alcătuit din turnee de trei categorii – turnee mici, turnee medii și turnee de Mare Șlem, exact cum este și la tenis. Acest turneu este unul mediu. Dincolo de această clasificare, este un turneu bun pentru că au venit jucători care au fost la Mondiale. Va fi o competiție puternică„, a punctat pentru Prosport Bogdan Popescu, membru al echipei naționale de bashet a României care a obținut locul opt la Campionatele Mondiale de baschet 3X3 din Rusia și care va lua startul și la București. 12 țări sunt înscrise în competiția de la Universitate: România, Croația, Serbia, Albania, Turcia, Macedonia, Georgia, Spania, Andorra, Polonia, Kosovo și Bulgaria. „Este o competiție spectaculoasă. Nu o să vezi niciodată o echipă de cinci la cinci jucând pe stradă. Este o chestie frumoasă nu numai pentru sport, ci și pentru public. Pentru că lumea nu trebuie să vină special la un meci să plătească un bilet… se joacă pe stradă, oricine este în trecere se poate opri să vadă jocul. Este foarte ok„, admite baschetbalistul român.
Baschetul fizic al coloșilor
Diferențele dintre baschetul 3X3 și cel clasic, în cinci, sunt mari, a explicat pentru ProSport Bogdan Popescu, care, asemeni lui Cătălin Vlaicu, cel mai bun baschetbalist de 3X3 de la concursul organizat de Steertball Arena, practică în paralel ambele variante ale sportului dominat de americani. „Forța fizică iese clar în evidență la baschetul în trei. Aici dacă joci foarte fizic, terenul fiind mic, ai succes. Sigur că trebuie să fii și rapid și să înțelegi baschetul, aceleași reguli fundamentale care sunt la baschetul în cinci fiind valabile și în trei, dar aici jocul este mult mai fizic și trebuie să ai o echipă puternică”, spune veteranul de 35 de ani, recent transferat de Baschet Club Timișoara, cu obiectivul declarat de a câștiga un trofeu la baschet în cinci. „Suprafața este diferită, terenul este mult mai mic, punctajul, regulile și maniera de arbitraj sunt diferite față de baschetul clasic. Baschetul 3X3 se joacă foarte fizic, dacă nu ești foarte puternic fizic, ai foarte puține șanse. Atacurile sunt de 12 secunde și dacă stai mult să te gândești… nici nu mai apuci să arunci la coș. Meciul merge foarte repede, trebuie să fii concentrat de la secunda unu până la minutul 10, la sfârșit. Dacă ai un moment de scădere, de un minut, în timpul meciului… este fatal, pentru că ai mari șanse să pierzi meciul” a concluzionat sportivul de 1,98 metri.
Bogdan Popescu (stânga), alături de coechipierii săi din echipa Tricolorii, este printre favoriții concursului de la București
Și Bogdan Popescu și Cătălin Vlaicu joacă baschet 3X3 în timpul liber, în intersezon, în loc de vacanță. „Este foarte greu să faci în paralel și baschet în cinci și în trei. Este aproape imposibil. Jucând încă profesionist, îmi este foarte greu să joc foarte multe turnee pentru că după acest concurs încep pregătirea la echipa de club. Practic, doar vara pot juca aceste turnee, momentan este greu să le îmbin. Practic, din baschetul 3X3 nu ne câștigăm existența. Asta o facem la echipa de club, cu care semnăm contracte. Aici venim de plăcere, cu drag, nu venim pentru bani. Este mai mult un hobby, te menține într-o formă sportivă bună, dar deja lucrurile au evoluat și nu mai este o simplă distracție. Sunt orgolii, ambiții, e multă muncă care se depune și toată lumea vrea să câștige. Apar obiectivele, automat apar și pretențiile financiare, este o reacție în lanț. Cred că până la urmă se vor delimita cele două sporturi, va fi o diferență foarte clară între jucătorii de trei la trei și cei din echipele de cinci. Cred că și federația Internațională va dori acest lucru, fiecare să aibă ideea lui de joc” a punctat Bogdan Popescu.
Surprize pentru telespectatori – mai mult spectacol în fața micilor ecrane: „tv timeout”
La mini-ședința tehnică dinaintea competiției, din Sala Fortuna a hotelului Intercontinental, organizatorii i-au atenționat pe jucători că turneul aduce o nouă regulă, gândită de Federația Internațională de Baschet pentru a aduce un plus de spectacol pentru cei aflați în fața televizoarelor. De-a lungul celor 10 minute de joc, fiecare echipă are la dispoziție un timeout, dar în plus, apar două time-out-uri pentru televiziune, care vor fi anunțate de la masa oficială. Prima întrerupere va fi anunțată după primele trei minute ale fiecărei partide, când cronometrul indică timpul rămas de 6 minute și 59 secunde, iar al doilea, după ce cronometrul a indicat 3 minute 59 de secunde. Aceste pauze vor permite televiziunilor să ruleze reluări ale fazelor importante, spectaculoase, ceea ce altfel nu se poate realiza, în timpul desfășurării meciului, ca la fotbal de exemplu, la baschetul 3X3 neexistând „momente moarte”. Astfel, în total, numărul time-out-urilor se dublează, de la două la patru.
Baschetul în trei, jucat în viteză „pune România pe harta baschetului European„, a afirmat la deschiderea competiției Florin Jianu, ministru delegat pentru Turism și IMM-uri, cu două luni înainte ca România să găzduiască prima ediție a Campionatelor Europene de baschet 3X3. „Turneul a crescut, atrage interes. Turismul sportiv reprezintă, în țările europene între 15 și 25% din totalul banilor veniți din turism, iar România ar trebui să ajungă și ea la acest nivel, organizând cât mai multe astfel de competiții” a punctat oficialul.
Spectatorii au acces gratuit în tribunele cu aproximativ 500 de locuri, amenajate vizavi de sediul central al Universității București. Organizatorii au pregătit spectatorilor surprize și înafara concursului propriu-zis: un concert folcloric sâmbătă și un show de lasere, duminică, înaintea festivității de premiere.
5.000 de dolari este valoarea totală a premiilor puse în joc la Raiffeisen Bank Bucharest Challenger
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER