Baschet, roboți și calculatoare! Un jucător de la „U” Mobitelco a uimit prin realizarea unui robot de făcut sandwich-uri
Alex Pop, baschetbalist la „U” Mobitelco Cluj, a impresionat atât la Universiadă, unde România a obținut o mare performanță, locul 6, cât și la activitățile de la facultate. El a uimit prin realizarea unui robot de făcut sandwich-uri.
Ideea că o carieră în sport nu poate fi dublată de una în alt domeniu este contrazisă de un baschetbalist clujean
Alex Pop, în vârstă de 23 de ani, a fost unul dintre oamenii de bază ai naționalei universitare a României ce a obținut cea mai bună clasare la o Universiadă, locul 6, depășind în clasament selecționata SUA și învingând Brazilia în meciul direct. „A fost o competiție foarte tare, cu un nivel ridicat. Ne-am pus bine în valoare unii pe alții și am fost o echipă, nu a fost nimeni deasupra altcuiva”, relatează Alex. „Nimeni nu ne dădea șanse când am intrat în primii 8, spuneau că am avut noroc. Am reușit să le închidem gura învingând Brazilia”, se mândrește sportivul, al cărui vis în baschet e un campionat european cu naționala României, pentru care a bifat patru selecții.
Ar alege informatica
Deși are la vârsta de 23 de ani o carieră bogată în sport, baschetbalistul recunoaște că pe primul plan se află profesia pe care a ales-o, informatica. Proaspăt absolvent de inginerie a informației, Pop se axează pe acest drum: „Dacă aș fi obligat să aleg, aș fi realist și aș alege IT-ul, deși baschetul îmi place mai mult. Îmi doresc totuși să le fac în paralel, cred că se poate. Îmi caut un job cu program flexibil”. Pentru marea problemă a carierei în acest domeniu Alex spune, spiritual, că a găsit soluția: „Informaticienii se plâng de dureri de spate din cauza poziției de lucru și a lipsei de activitate sportivă. Îmbinând cele două profesii, scap de grija asta”.
„Smaker face sandwich-uri moderne”
Pe lângă realizările din baschet printre care se numără un titlu de campion cu „U”, Alex Pop se poate lăuda și cu cele din mediul universitar. În urmă cu câteva luni, sportivul s-a apucat de muncă și, împreună cu Petruț Beleleu, colegul său, a început un proiect inedit pentru concursul UBBots organizat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pop povestește lăudându-și colegul: „Am muncit cot la cot, dar ca idei el a avut un aport mai mare, cam 60-40%”. Inițial, intenția lor a fost să construiască un robot care joacă șah, dar visul lor a fost curmat rapid . „Ni s-a spus că nu trebuie să se joace, ci să aibă o aplicabilitate practică. Ne-am cam pierdut pe moment entuziasmul”, e sincer Alex. Cei doi studenți au continuat să se gândească la proiect, iar cum mâncarea era un element necesar brainstormingului a apărut și ideea. „Am mers să ne facem un sandwich și ne-a picat fisa, dacă l-ar face un robot? Au urmat vreo două luni de muncă, din care o săptămână plină de nopți nedormite”, dezvăluie conducătorul de joc de la „U”. Odată finalizat proiectul, mâncarea n-a mai fost o problemă, iar roboțelul SMaker s-a ocupat de tot. „Pentru un prototip, face sandwich-uri decente”, glumește Pop, care a fost premiat împreună cu colegul de proiect de către doi sponsori. Robotul are un program complex și răspunde atât la comenzile vocale, cât și la cele manuale, aducând în viața reală un tablou din filme. Cine nu visează ca, la o simplă comandă, un robot să se ocupe de pregătirea mesei?
Pentru acest an prioritatea este să îmi dau licența, pentru că nu am avut încă timp. Îmi doresc și un sezon mai bun cu echipa și să îmi găsesc un loc de muncă în domeniul informatic
Alex Pop, „U” Mobitelco BT Cluj
Avem o echipă experiÂmentată, un colectiv puternic. Mi-aș dori clasarea pe unul din primele patru locuri
Alex Pop, „U” Mobitelco BT Cluj
Articol scris de: Mihai Cinpoeru
Kaiac-canoe / Ioan Bîrlădeanu, al treilea mandat
Fost medaliat cu bronz la JO de la Moscova (1980), Ioan Bîrlădeanu (55 de ani) a fost ales ieri pentru a treia oară președinte al FR de Kaiac-Canoe. Alegerile desfășurate la Bascov au fost o simplă formalitate, Bîrlădeanu neavând contracandidat. „În noul mandat îmi propun să ne dezvoltăm în probele olimpice de sprint, dar să și dezvoltăm alte discipline afiliate la federația internațională, precum kaiac polo și dragon boat”, a punctat Bîrlădeanu. În 2015, baza de la Bascov-Budeasa va găzdui Europenele de juniori.
Handbal / Baia Mare, teste importante pentru Ligă
HCM Baia Mare va participa în perioada 16-18 august la turneul german Ladies Cup, în grupa A, cu Thuringer HC și Metz, ambele repartizate direct în grupele Ligii Campionilor. După desființarea campioanei Oltchim, care era o invitată obișnuită la turneul german, vicecampioana HCM Baia Mare i-a luat locul. În cealaltă grupă vor juca Leverkusen, Toulon și Byasen.
Tenis / Șarapova, sportiva cel mai bine plătită
Maria Șarapova ocupă prima poziție în clasamentul celor mai bine plătite sportive din lume, cu 29 de milioane de dolari, dintre care doar șase milioane de dolari premii din tenis, restul fiind reprezentat de contractele de imagine. Rusoaica este urmată în această ierarhie de alte trei jucătoare de tenis, Serena Williams – 20,5 milioane de euro, Na Li – 18,2 milioane de euro și Viktoria Azarenka – 15,7 milioane de euro.