Baschetul românesc e unic în Europa!** Vezi de ce campionatul național se poate compara cu NBA

România a devenit prima țară cu baschet profesionist din Europa după ce federația internațională (FIBA) a acceptat acest lucru, astfel că jucătorii români pot încheia cu cluburile la care activează contracte de muncă, a declarat, joi, președintele FRB, Carmen Tocală, într-o conferință de presă.

„În celelalte țări, sportivul era cu contract de muncă. Avea dreptul să fie angajat, nu trebuia să fie profesionist. În legislația țărilor europene nu scria nicăieri că sportivul trebuie să fie profesionist ca să încheie un contract de muncă. De aceea și reținerea federației internaționale, care nu se mai întâlnise cu acest aspect. Dacă federația internațională ar adopta profesionismul în toată Europa, atunci ar trebui adoptat și regulamentul NBA, singurul campionat profesionist de baschet, care ar fi ucigător pentru baschetul european. Atunci, noi ne facem propriul regulament, propria metodologie, pentru că legea României nu ne permitea să încheiem contracte de muncă dacă nu eram profesioniști. Aceasta a fost singura rațiune. În rest, mai există în Franța o ligă care se apropie mult de NBA, dar nu este considerată la nivel de profesionist”, a spus Tocală.

Tocală a explicat că Federația Română de Baschet are la dispoziție 90 de zile pentru a concepe metodologia profesionismului în România după Hotărârea de Guvern care îi permite acest lucru. „Acum patru ani am inițiat și fundamentat Hotărârea de Guvern pentru ca baschetul să devină sport profesionist. Din punct de vedere legislativ, federația internațională este prima care își dă acceptul ca ramură respectivă să devină profesionistă, în speță FIBA Europa. Trei ani, FIBA Europa a considerat că baschetul în România și Europa nu poate deveni profesionist, atâta timp cât există unul și este singurul din lume, NBA-ul. Ultima recomandare pe care am avut-o din partea forului internațional a fost ca în România baschetul să devină profesionist. În urma acestei hotărâri am obținut ca în România baschetul să devină profesie. Avem 90 de zile să punem la punct metodologia”, a mai spus ea.

Președintele FRB a menționat că metodologia va fi asemănătoare cu cea din fotbalul profesionist român. „Metodologia va fi aproape ca la fotbal și datorită faptului că baschetul e declarat sport global. În 2003, în România existau doar trei discipline profesioniste, fotbal, handbal și box. În 2007, rugbiul a depus documentația și a devenit sport profesionist. Am avut câteva discuții cu cei de la fotbal. Mâine, vom avea o întâlnire să vedem în ce măsură regulamentele și metodologia fotbalului se pot aplica și în baschet pentru un număr mai mic de cluburi”, a explicat Tocală.

Tocală a spus că unul dintre avantajele trecerii la sistemul profesionist este faptul că jucătorii vor putea beneficia de protecție socială. „Pentru baschetul românesc înseamnă foarte mult. Întâi de toate înseamnă protecția jucătorilor, înseamnă carte de muncă, înseamnă facilități fiscale, pensii, asigurări sociale. Se va clarifica natura veniturilor pe care le obțin jucătorii. Până acum erau remunerți ca imagine a echipelor, a sponsorilor și nu pentru activitatea pe care o prestau ei pe terenul de baschet. În acte se stipulează foarte clar că sportivul poate fi amator sau profesionist. Nu există o obligativitate a jucătorilor de baschet să devină profesioniști”, a adăugat președintele FRB.

Mediafax

Publicat: 15 09. 2011, 16:54
Actualizat: 15 09. 2011, 18:15