Big Baciu!** A fost îndrăgostit de fotbal, dar a trăit ‘visul american’ în baschet. România i-a închis ușa la un moment dat: „Nu mai există pentru noi”. O poveste inedită

Are 2,17 m, a jucat 6 ani în Statele Unite ale Americii, iar în vară s-a întors acasă. Pivotul lui „U” Mobitelco și al echipei naționale, Cătălin Baciu, descrie experiența americană, dar și povestea inedită din spatele ei

În America a făcut pregătire cu un specialist FBI: „Mă ocupam de partea de infracțiuni în domeniul informatic”
Pentru orice baschetbalist, America este „tărâmul făgăduinței”. Cătălin Baciu, pivotul lui „U” Mobitelco, a trăit visul american, iar la 24 de ani s-a întors acasă, la Cluj.

Drumul lui Baciu în baschet a început surprinzător și destul de târziu. Era îndrăgostit de fotbal, dar a fost văzut și remarcat pe stradă pentru înălțimea sa de către portarul Universității Politehnice pe când avea doar 15 ani. „Portarul i-a spus lui Voicu Moldovan, iar acesta m-a chemat la juniorii de la CSS Viitorul”, își începe clujeanul povestea. De acolo nu a mai existat cale de întoarcere. Baciu și-a făcut repede loc în echipele clujene de juniori, dar și la echipa națională. După numai 3 ani de baschet, juca deja la seniorii lui „U”.

În SUA la 18 ani
Baschetul l-a răsplătit repede pe „uriașul” Baciu. Pivotul s-a făcut remarcat la Campionatul European U18, Divizia B, câștigat de România și a plecat spre America. „Am jucat doi ani la liceu și patru la colegiu, în NCAA, în prima divizie”, dezvăluie pivotul. NCAA nu e însă un simplu campionat al colegiilor, ci locul de unde pornesc majoritatea starurilor din NBA. Meciurile sunt televizate, iar interesul e extrem de ridicat. „Aveam între 6000 și 10000 de spectatori la un meci, atâția încăpeau în sală. Galeria era și ea foarte zgomotoasă”, dezvăluie cu nostalgie Baciu, care a jucat pentru Clemson University, la echipa Clemson Tigers. S-a îndrăgostit însă repede și de mai mica sală „Horia Demian” din Cluj. „Sala nu e atât de mare, dar pasiunea din tribune e fantastică”, adaugă baschetbalistul.

S-a pregătit pentru FBI
Pe lângă cursurile de calculatoare și sociologie pe care le-a frecventat la universitatea americană, Baciu s-a ocupat și de o pasiune specială: „criminal justice”. „Am făcut pregătire cu un specialist FBI. Mi-ar fi plăcut să lucrez în FBI sau CIA, eu mă ocupam mai mult de partea de infracțiuni în domeniul informatic”, povestește pivotul de 2 metri și 17 centimetri. Acesta s-a îndrăgostit iremediabil de Statele Unite, unde visează să ajungă din nou. „Mi-aș dori să mă întorc acolo într-o zi. Dacă nu să joc baschet, să trăiesc acolo. E normal, aproape toți prietenii mei sunt în America”, recunoaște Baciu.

A jucat lângă staruri NBA
În perioada în care a evoluat în SUA, pivotul clujean a avut ocazia să întâlnească jucători care, între timp, au ajuns vedete în NBA. Cel mai mult l-a impresionat un coleg de la colegiu: „Trevor Booker e cel mai bun jucător alături de care am jucat, acum e la Washington Wizards. Am mai jucat, de exemplu, și împotriva lui Brandon Jennings (n.r. actualul star al lui Milwaukee Bucks)”. Baciu consideră, totodată, stilul american de baschet mult diferit față de cel european: „Se pune mult mai mult accent pe partea fizică. Și în colegiu aveam multe antrenamente de forță și condiție fizică, americanii devin tot mai atletici”, detaliază omul de sub panoul lui „U” Mobitelco.

„Baciu nu mai există pentru România”
Cătălin Baciu nu a trecut numai prin momente fericite în cariera sa. Unul din cele mai grele episoade a avut loc în 2008, când a fost convocat la echipa națională, dar nu a onorat invitația. „Baciu nu mai există pentru România!”, anunța pe atunci tranșant președintele FRB, Carmen Tocală. „Nu am avut variante atunci. Se schimbase antrenorul de la colegiu și mi s-a cerut să stau și să fac pregătirea acolo, cu echipa”, explică Baciu, care a avut parte de o bursă completă în SUA. În vară, lucrurile au revenit însă pe un făgaș normal, iar pivotul a fost chemat la lotul național. „Am vorbit personal cu doamna Tocală și s-a rezolvat. Mă bucur că e așa”, răsuflă ușurat baschetbalistul.

Ghiță Mureșan e cel mai înalt jucător care a evoluat în NBA. Tot 2,32 m a fost și înălțimea sudanezului Manute Bol, decedat în 2010

Ionuț Drăgușin (SCM Craiova) e cel mai înalt jucător român activ. Pe poziția secundă se află Cătălin Baciu și Isleam Senai (Steaua), ambii 2,17 m

Tanzanianul Hasheem Thabeet (Oklahoma City Thunder) e cel mai înalt jucător care evoluează în prezent în NBA

Mihai CINPOERU
mihai.cinpoeru@yahoo.com

Publicat: 25 01. 2013, 09:14
Actualizat: 25 01. 2013, 09:15