Sport Arena Streetball l-a adus, la aniversarea de 10 ani a proiectului baschet 3X3 în București pe „Jus Fly”, number one-ul, cel mai bun dintre cei mai buni slam-dunkeri din lume. Justin Darlington (26 de ani) a venit în capitală direct cu trofeul de campion mondial al dunking-ului, obținut cu doar șapte zile în urmă, la Berlin. Sare cu o ușurință incredibilă nu doar peste mantinela unui patinoar, fără elan, ci și peste un munte de om de peste doi metri și cinci centimetri. Are ceva din carisma marelui Usain Bolt, un pic din felul jamaicanului de a intra în atmosfera de concurs cu mișcări de dans. Are zâmbete de împărțit tuturor celor care îi cer un autograf, fie el și pe pantoful sport al unui puști pentru care canadianul trebuie să se aplece serios, aproape până la pământ.
Justin atrage privirile prin simpla sa prezență
„Jus Fly” trăiește din creativitatea sa
Justin Darlington este unul dintre puținii sportivi care își permit să trăiască din dunking. „Ai nevoie de multă creativitate. Totul depinde de fani, pentru că dacă lumea nu te place, nu vei avea nici oferte și implicit șansa de a călători pentru a face asta„, a explicat Darlington rețeta succesului, pentru ProSport. Filozofia sa se regăsește în încercările sale, în care îmbină elemente și salturi acrobatice de pe podiumul de gimnastică, ridicări în forță deasupra coșului cu tehnica de bază a baschetului. Deși nu evoluează și nici nu a activat în NBA, campionatul de referință al baschetului, Justin, care a cochetat serios cu atletismul, la săritura în înălțime, este deținătorul recordului pentru cea mai mare detentă. „Generația mea este cea care a început să facă carieră din dunking, să călătorească și să trăiască din dunking. Exista, dar cred că grupul cu care am crescut eu a început să dezvolte această ramură și să o facă mai populară„, spune Justin, care are doar 1 metru și 83 de centimetri.
Justin Darlington a sărit din prima peste prezentatorul evenimentului din mall
La București, Darlington s-a aflat doar pentru a patra oară în mijlocul unui mall, pentru a-și arăta detenta. I-a plăcut. Cea mai neobișnuită „locație” în care a evoluat a fost un club și i s-a părut „ciudat, foarte ciudat” pentru un concurs de slam dunk și n-ar mai repeta experiența.
„Totul vine natural”
„Jus Fly” a făcut show la București în concursul de slam dunk, de la Sport Arrena Streetball, fără a avea concurență reală. Totuși, deznodământul nu a fost deloc lipsit de dramatism. La încercarea din finală, a ratat o dată, de două ori și a trimis mingea în coș, în ultima dintre cele 60 de secunde rezervate fiecărei aruncări. „Fiecare are tehnici diferite de antrenament. Mie îmi vine destul de natural aș spune, nu am nevoie de foarte mult antrenament, cu câteva ore în sală, sunt ok, dar alții au nevoie de mult mai multe ore pentru a pune lucrurile la punct. Am și săptămâni în care nu sar deloc, depinde de program, uneori, în Canada este mai greu să prinzi ore la sală, dar de fiecare dată când o fac, mă bucur de fiecare clipă„, admite Darlington, care a intrat și în meciul demonstrativ alături de Virgil Stănescu și rapperul Doc, împotriva naționalei feminine de 3×3.
Chiar și în timpul partidei de 3×3, „Jus Fly” a uimit fanii cu săriturile sale desprinse parcă din concursul de slam dunk-uri
„Cred că cel mai enervant și mai neadevărat lucru care se spune despre baschet și baschetbaliști este faptul că suntem toți aroganți și îngâmfați, dar sunt și foarte mulți oameni drăguți și extrem de normali, cu picioarele pe pământ. Nimeni nu prea vorbește despre Canada în baschet. Suntem un pic mai la nord de americani și nimeni nu prea se uită acolo, dar dacă chiar s-ar uita cineva în sus… ar avea clar ce să vadă. Sunt cel puțin zece canadieni în acest moment în NBA, așa că problema este că oamenii nu se uită niciodată” mai spune Justin, care are o preferință și în privința suprafeței când vine vorba de dunking. „Cel mai mult îmi plac suprafețele de lemn, indoor pentru dunking. Sunt favoritele mele„, spune asul de deasupra coșului.
Foto: Cezara Paraschiv
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER