Carmen Tocală (57 de ani) este cel mai important om din România în sportul mondial. Este membru în Boardul Central al Federației Internaționale (FIBA), fiind în același timp și vicepreședinte al FIBA Europe, fiind prima femeie aleasă în aceasta funcție. Tocală a devenit în 2004 președinte a FR Baschet, iar apoi, între 2012 și 2016, a condus Autoritatea Naționala pentru Tineret și Sport și a fost secretar de stat pe probleme de sport în cadrul MTS.
Este fostă jucătoare a naționalei României, iar după ce a încheiat sportul de performanță a fost antrenor și manager. Prosport a discutat despre tendințele din baschetul mondial și care ar fi viitorul pentru pasionațîi acestui sport în țara noastră.
Prosport: Cum merge baschetul azi? Carmen Tocală: Vorbim de o industrie de miliarde de dolari, dacă ne referim la Statele Unite și Europa. Adică NBA, NCBA, campionatele importante de peste tot, toate produc bani. Este a doua industrie de pe glob, după cea farmaceutica și este ceva fantastic. Cine produce bani la PIB-ul unei țări, așa se calculează. Gândiți-vă cu cât contribuie aceasta industrie a baschetului la PIB-ul unui stat. Ce salarii ale jucătorilor există, impozitate de statul american la NBA, ca exemplu, impozite pe ticketing, sălile sunt deținute de patroni care plătesc impozite și tot așa… Industria de produs echipamente, vânzari de produse sportive. Taxele reținute de stat sunt uriașe. Dar toată lumea câștigă… E un model de succes.
Care sunt strategiile la nivel internațional? Noi trebuie, la nivel mondial, să uniformizam baschetul mondial: pe de-o parte avem SUA fară echipe de club – campionate de 3-4 luni maximum -, totul concentrat în colegii și universități, pe de altă parte Europa unde totul este diferit. E adevărat că modelul american are succes mai mare și oarecum, într-o măsură importantă, va trebui importat și pe „batrânul continent”. Noi în Europa, și în România, vrem să fim performeri. Dar ce facem cu școala? E o problema spinoasă. Americanii se gândesc la performanța academică, oferă burse, nu pe cea sportivă. E un alt model de gândire. Noi, din nefercire, avem campionat care se suprapune cu școala și la 14-16 ani se pierd mulți copii.
Cum e pe celalalte continente? China contestă modelul american și ei caută modele pe care le transferă pentru că au bani. Fac multe transferuri și e un campionat puternic. Ei merg pe ideea practicării baschetului în timpul liber. China a cerut ajutorul Europei pentru a-și crea cluburi puternice profesioniste. Au baze sportive și cluburi, chiar private, foarte bune. În schimb, Africa se dezvoltă natural. Foarte buni sunt la baschetul 3×3… Europa va suferi transformări, o să vedeți, daca vrea să ramână competitivă.
Când se începe baschetul pentru cei mici? Din punct de vedere cardiovascular se spunea, pe vremuri, că cei mici sunt foarte solicitați. Acum se scade vârsta de pornire în baschet. Începem de la grădiniță, nu de la școală ca până acum. Se dezvoltă mult mai bine copii de 8-9 ani acum față de acum două sau trei decenii. Sunt mai bine pregătiți fizic și intelectual. Play Station-ul și toate jocurile astea pregătesc mai bine pe cei mici, e demonstrat de studii. Noi nu ne dăm seama, dar se produc niște lucruri incredibile. Play Station NBA te pregatește de viață, ca să te drafteze ca jucător trebuie să dai interviu, progresezi din punct de vedere al comunicării, nu numai al jocului propriu-zis la vârste fragede. Ca să mă duc la o altă echipă, trebuie să trec prin toate etapele. Deci, este ceva educativ! Iar apoi virtualul poate deveni realitate mult mai facil.
Ce facem noi? Mai e un amănunt de care noi, românii, nu ținem cont, chiar și europenii. Pâna la 10-11 ani baschetul ar trebui să fie mixt, fetele trag baieții după ele. Fetele sunt mai bine dezvoltate și asta e important. Apoi se trece la împarțirea pe sexe cu echipe de baieți și fete. Există exemplul altor sporturi unde acest model funcționează cu succes. De asemenea, fiecare școală ar trebui să înființeze cluburi școlare. E simplu: sportul cu școala se împletesc. Nu mai distrugi zilele libere și weekendurile părinților, iar cei mici fac sport, se simt bine, există acest spirit al compețiției, foarte important la copii. Noi am avut modelul asta, poate fi ușor reimplementat. De aici, începe revigorarea și posibilitatea de a selecta cei mai buni sportivi.
Ce preconizați că se vă întâmpla în viitor? Cred că sportul urban va lua loc conservatorismului. Baschetul 3X3 vă deveni mai spectaculos decât baschetul propriu-zis, la Jocurile Olimpice apare 3X3… la Tokyo, în vară, unde suntem calificați cu echipa feminină și unde vom face o figură frumoasă, sunt sigur. Păi, ce este mai spectaculos: un meci care durează 10 minute, la 3X3, sau unul normal, care ține o oră și jumătate? Vă trebui să ne adaptăm. Sunt convinsă că la Olimpiada din 2024, lângă terenurile de baschet vă apărea și Break Dance-ul, care are o popularitate fantastică în Statele Unite. O să mai discutăm și o să-mi dați dreptate.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER