Cristescu: „Dezvoltarea la nivelul copiilor a contat pentru declararea clubului de utilitate publică”
Președintele executiv al CS U-Mobitelco Cluj, Mircea Cristescu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că dezvoltarea la nivelul copiilor și rezultatele obținute în ultimii cinci ani, adică 18 medalii, au fost principalii factori pentru care clubul a fost declarat de utilitate publică.
„Ne-am dorit demult să facem acest lucru, am depus o documentație importantă, cu toate realizările noastre din ultimii ani, prin care am dovedit cine suntem și ce am realizat. Suntem un club care de ani de zile dezvoltăm baschetul și avem, probabil, cea mai dezvoltată structură la nivelul copiilor. Suntem un ONG non-profit, cu 500 de copii legitimați, iar în acest an am avut 16 echipe înscrise în competiții la acest nivel. Am putea face mult mai multe și cred că toate lumea știe ce rezultate avem cu copiii. În ultimii 4-5 ani am adunat 18 medalii, din care opt de aur, trei de argint și șapte de bronz”, a declarat Mircea Cristescu, pentru MEDIAFAX.
Președintele executiv al clubului clujean este de părere că dezvoltarea la nivelul echipelor de baby-baschet, mini-baschet, copii și juniori a fost factorul decisiv pentru decizia de miercuri a Guvernului.
„Felul în care ne-am dezvoltat la nivelul copiilor, începând cu baby-baschet și până la juniori, cred că a fost factorul cel mai important pentru ca noi, un club de drept privat, să devenim și de utilitate publică. Noi ne vom vedea în continuare de modului privat, iar dacă vom primi și fonduri bugetare, vom fi foarte mulțumiți. Dar noi vom continua planurile începute și vom încerca să accesăm și fonduri europene. Este păcat că se fac diferențe între privat și stat, pentru că toți acești copii sunt tot copiii noștri”, a mai spus Cristescu.
Clubul Sportiv U-Mobitelco Cluj-Napoca a fost declarat de Guvern ca fiind de utilitate publică, prin hotărâre aprobată în ședința de miercuri, statut care asigură, printre altele, posibilitatea folosirii gratuite de bunuri proprietate publică și acces la fonduri bugetare.
Conform legii, o asociație sau o fundație poate fi recunoscută de Guvern ca fiind de utilitate publică dacă sunt întrunite cumulativ o serie de condiții, respectiv activitatea acesteia se desfășoară în interes general sau al unor colectivități, după caz, funcționează de cel puțin trei ani, prezintă un raport de activitate din care să rezulte desfășurarea unei activități anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului său, însoțit de situațiile financiare anuale și de bugetele de venituri și cheltuieli pe ultimii trei ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoașterea statutului de utilitate publică, iar valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei trei ani anteriori în parte este cel puțin egală cu valoarea patrimoniului inițial.
Prin utilitate publică se înțelege orice activitate care se desfășoară în domenii de interes public general sau al unor colectivități.
Asociațiile și fundațiile care obțin acest statut au dreptul de a li se atribui în folosință gratuită bunurile proprietate publică și resurse de la buget.
Recunoașterea utilității publice se face pe durată nedeterminată. În cazul în care asociația sau fundația nu mai îndeplinește una sau mai multe dintre condițiile care au stat la baza recunoașterii utilității publice, Guvernul, la propunerea autorității administrative competente sau a Ministerului Justiției, va retrage actul de recunoaștere.
Echipa de seniori U-Mobitelco Cluj a fost eliminată în sezonul 2012-2013 în sferturile de finală ale play-off-ului Ligii Naționale de CS Municipal Oradea. În palmaresul clujenilor figurează patru titluri de campioană națională, în 1992, 1993, 1996 și 2011.