CSM CSU Constanța e noua regină a baschetului feminin românesc! Primul titlul din istoria clubului a venit după Cupa României
După 9 sezoane, baschetul feminin românesc are o nou regină. Aceasta se numește CSM CSU Constanța, care – de altfel – câștigă primul titlu de campioană din istoria sportului cu mingea la coș din orașul de la malul mării. Formația antrenată de Alexandru Olteanu, Alina Șerban și Volha Tămîrgeanu a încheiat rapid finala cu FCC UAV Arad, în doar trei meciuri. După victoriile cu 72-65 și 88-69 de pe teren propriu a urmat, marți seară, un succes cu 71-56 ce nu lasă loc de prea multe comentarii.
În fața a aproximativ o mie de spectatori arădeni care și-au încurajat favoritele și când destinul partidei era pecetluit, constănțencele au condus mereu pe tabelă, chiar și la o diferență de 20 de puncte. În ultimul sfert, Annemarie Godri-Părău și colegele sale au mai slăbit ritmul și le-au dat posibilitatea gazdelor să mai revină puțin.
Chiar dacă a produs marea surpriză, eliminând multipla campioană a ultimilor ani, Sepsi Sfântu Gheorghe, formația de pe Mureș nu a contat aproape deloc în cele trei dispute. Cu atât mai mult marți seară, când nu a putut conta pe una dintre cele mai bune jucătoare ale sale, Tereza Vitulova. Pivotul din Cehia a acuzat o entorsă la gleznă după antrenamentul de duminică, iar absența sa a mărit și mai mult prăpastia valorică dintre loturile finalistelor.
Formații și marcatoare în meciul decisiv al finale Ligii Naționale de Baschet Feminin:
FCC UAV Arad: Easley 18, Murray 18, Mititelu 11 (2×3), Ghiță 7, Voica-Nagy 2, Biszak, Negru, Ciotir, Fleșer, Cucu, Valea.
CSM CSU Constanța: Miskiniene 14, Koizar 9 (1×3), Jones 9, Irimia 8 (1×3), Ghizilă 7 (1×3), Higgins 6, B. Fota 6 (2×3), Godri-Părău 4, Zivkovic 4, Podar 4 (1×3), Mărginean, Vaida.
Arbitri: Alin Faur (Timișoara), Bogdan Podar și Amalia Marchiș (ambii din Cluj-Napoca)
Constanța a făcut eventul și vrea să joace în Euroligă: „Un vis pentru mine”
Așadar, gruparea de pe Litoral sărbătorește primul titlu din istorie și își propune să deschidă un ciclu câștigător precum cel al adevăratei rivale, Sepsi Sfântu Gheorghe. Pe echipa din Covasna o învinsese în semifinala Cupei României (88-80), iar finala a câștigat-o cu 94-83, pentru ca azi să facă eventul.
„Cu siguranță, cu Sepsi era o finală mai dificilă, dar Aradul a jucat extraordinar și a arătat că poate scoate o echipă de EuroLigă din joc îi felicit pe această cale. Au avut în acest an un parcurs excelent, o sală și un public minunat, trebuie să țină minte toată lumea că a câștigat baschetul feminine românesc. Eu spun că un «Final Four» bun, cu Târgoviște și Sepsi, asta înseamnă că baschetul feminin progresează și ne face foarte optimiști pe viitor. Cât despre noi, cu siguranță ne dorim să nu ne oprim, să construim în continuare, să devenim un club puternic, pornind de la creșterea copiilor și juniorilor. Ne dorim să mergem în Cupe, să jucăm cât mai bine, este un plan optimist. Euroliga ar fi un vis pentru mine și pentru noi ca și club”, a declarant antrenorul principal al noii campioane, Alexandru Olteanu.
Annemarie Godri Părău – la al 11-lea titlu din carieră: „Mai joc un sezon”
La 40 de ani împliniți pe 8 martie, Annemarie Godri Părău câștigă titlul de campioană în baschetul feminine românesc cu a patra echipă, după ICIM Arad, CSM Târgoviște și Sepsi Sfântu Gheorghe. Iar acesta este trofeul cu numărul 11. „Am muncit foarte mult de la început și ne-am dori enorm să câștigăm, a fost obiectivul nostru și mă bucur foarte mult că am reușit. Nu a fost ușor, am avut meciuri grele cu Aradul. Întotdeauna mi-e greu să joc împotriva Aradului, am avut momente minunate aici, m-am simțit întotdeauna bine aici. Voi mai juca încă un sezon, la Constanța, unde am câștigat primele trofee în acest sezon, campionatul și cupa, mă bucur că fac și eu parte din această echipă frumoasă și valoroasă”, a spus experimentatul conducător de joc după victoria de la Arad.
Finala mică și medaliile de bronz au ajuns în contul lui Sepsi Sfântu Gheorghe, după succesul cu 2-1 în fața fetelor de la CSM Târgoviște. A fost 82-57 și 87-69 în Secuime și 64-71 în orașul de sub Turnul Chindiei.