Florin Nini: „La Eurobasket, naționala feminină trebuie să fie un al doilea fenomen Halep”
Antrenorul echipei naționale de baschet feminin, Florin Nini, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că selecționata pe care o conduce ar trebui să fie „al doilea fenomen Halep” la Eurobasket, pentru a putea îndeplini obiectivul de ieșire din grupă.
„Noi trebuie să fim un al doilea fenomen Halep. România în ultimele trei campanii nu a reușit să treacă de grupe. Fetele fac eforturi să-și depășească această condiție. E o altă atitudine și un alt fel de a spune că putem face acest lucru. Dar avem nevoie de public, care este al șaselea jucător. Avem nevoie de toată România acolo. Timișoara trebuie să fie plină de români din toate orașele. România organizează un Eurobasket care nu e floare la ureche. Nu știm când se va mai organiza un Eurobasket. Trebuie să tragem noi cu dinții, dar toți trebuie să participăm la acest fenomen. Cu o sală incendiară, explozivă, nu ne mai gândim nici cine am fost, nici cine suntem. Toți trebuie să demonstrăm că putem„, a declarat Nini.
Tehnicianul consideră că România are șansa de a obține victorii în grupă, chiar dacă va întâlni în cadrul grupei A selecționatele Franței, Cehiei, Muntenegrului și Ucrainei, ocupantele locurilor 2, 6, 9 și 13 la ultima ediție Eurobasket Women 2013. „Ne trebuie două victorii. Pentru noi fiecare meci poate fi o victorie, chiar dacă plecăm ca outsideri. Eu cred în această renaștere. Suntem pregătiți să terminăm fiecare meci în favoarea noastră, putem să speculăm fiecare șansă, să o tragem de partea noastră. Fiecare meci trebuie să fie șansa noastră. Franța și-a arătat valoarea, dar noi trebuie să demonstrăm cât de mult am progresat. Am avut o pregătire foarte bună, sunt cinci victorii care ne dau moralul de care trebuie să avem grijă. Trebuie să vedem care sunt punctele noastre dificile, pentru că toți speculează punctele slabe ale adversarului. Și noi trebuie să urmăm modelul european de joc, să speculăm momentele de cădere fizică„, a mai spus Florin Nini.
Și președintele Federației Române de Baschet, Horia Păun, speră la o evoluție bună a naționalei feminine în această competiție europeană organizată în România după 49 de ani. „Suntem cu 20 de zile înaintea acestui eveniment, echipa e în toiul pregătirilor. Avem așteptări mari, avem o echipă care îmbină tinerețea cu experiența și sperăm ca România să aibă o prestație foarte, foarte bună„, a spus Păun.
Căpitanul echipei, Anemarie Părău, a afirmat că împreună cu colegele sale va lupta în fiecare meci pentru atingerea obiectivului: „Ne dorim foarte mult să trecem de grupe, pentru asta trebuei să luptăm fiecare meci și să dăm maximum pe teren„.
Pivotul Florina Pașcalău speră chiar la un traseu mai lung al naționalei feminine în această competiție. „Echipa e pregătită undeva la trei sferturi în acest moment. Ne dorim foarte mult să trecem de grupe și poate chiar mai departe„, a afirmat Pașcalău.
Clujeanca Gabriela Mărginean mizează pe aportul publicului în meciurile pe care naționala pregătită de Florin Nini le va disputa în Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara: „Îmi place că avem o schimbare de atitudine față de alți ani. Urmează meciuri grele, dar ne bucurăm că jucăm acasă și avem suportul fanilor„.
Naționala României se pregăște pentru participarea la Campionatul European din 2015, care este organizat, în premieră, de România și Ungaria, în țara noastră urmând să se dispute meciurile din grupele A (la Timișoara) și B (la Oradea), între 11-15 iunie.
Selecționata României își contină campania de pregătire în București, iar din 27 mai va pleca în Belarus, unde va participa la un turneu internațional alături de reprezentativele Rusiei, Ucrainei și Belarului. La 1 iunie lotul național va ajunge la Timișoara, unde urmează să dispute meciurile din grupa A.
Echipa tricoloră va evolua în grupa A, de la Timișoara, alături de echipele Franței, Cehiei, Ucrainei și Muntenegru, în timp ce la Oradea, în grupa B, vor juca Polonia, Grecia, Turcia, Italia și Belarus.
Programul meciurilor, care vor începe în fiecare zi între 11 și 15 iunie de la ora 18.00, este următorul:
- 11 iunie: Muntenegru – Cehia și Ucraina – Franța (Timișoara), Polonia – Turcia și Italia – Belarus (Oradea); cu începere de la ora 18.00;
- 12 iunie: Cehia – Ucraina și România – Muntenegru (Timișoara), Grecia – Italia și Belarus – Polonia (Oradea); cu începere de la ora 18.00;
- 13 iunie: Franța – Cehia și Ucraina – România (Timișoara), Polonia – Grecia și Turcia – Belarus (Oradea); cu începere de la ora 18.00;
- 14 iunie: Muntenegru – Ucraina și România – Franța (Timișoara), Italia – Polonia și Grecia – Turcia (Oradea); cu începere de la ora 18.00;
- 15 iunie: Franța – Muntenegru și Cehia – România (Timișoara) și Belarus – Grecia și Turcia – Italia (Oradea); cu începere de la ora 18.00.
Meciurile din grupele C și D se desfășoară în Ungaria, acolo unde vor avea loc și fazele superioare ale competiției, care se va încheia în 28 iunie.