Ghiță și-a retras sprijinul financiar, CSU Ploiești își schimbă strategia. „A fost un șoc emoțional”

Președintele CSU Ploiești, Ionuț Georgescu, a declarat că echipa masculină de baschet se confruntă cu probleme financiare, astfel că din sezonul viitor se va baza mai mult pe jucători români, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„A fost un șoc!”

Întrebat dacă este greu de găsit un sponsor după ce finanțatorul Sebastian Ghiță și-a retras sprijinul, Georgescu a răspuns: „În actualele condiții, pare aproape imposibil. Ce se va întâmpla după acest sezon va fi testul decisiv pentru echipă. Este important ca acest proiect să continue, chiar dacă va fi un an de tranziție. Adică o echipă mai slăbuță, altfel decât ceea ce obișnuiam până acum, creată în mare parte de români, dar construită pe termen mediu sau lung. Din vară, echipa nu se mai numi Asesoft, dar trebuie să spun că nu am fost avantajați că am purtat acest nume, ba dimpotrivă! Pentru care ce s-a construit până acum să nu se piardă este nevoie de implicare, iar cei care ar putea să facă acest lucru ar trebui să depășească statutul de spectatori. Cel mai important este ca echipa să nu moară„.

Echipa, care în sezonul 2014/2015 a avut un buget de 1,5 milioane de euro, nu se poate întreține din drepturile TV, deoarece acestea reprezintă o sumă prea mică, spune Georgescu.

Am avut, în premieră, un buget de 1,5 milioane euro. Pentru România era un buget mare, însă în EuroCup era penultimul. Despărțirea de Sebi Ghiță a creat un prim șoc emoțional pentru noi, dar cred că a fost și o lovitură pentru baschetul românesc, chiar dacă acum unii nu realizează asta. Trebuie să recunosc că, după plecarea sa, fără ajutorul sponsorilor ne-ar fi fost imposibil să încheiem acest sezon. La noi, sporturile de tradiție au fost handbalul și gimnastica. Fotbalul a venit în frunte datorită performanțelor generației lui Hagi. Cei care acum câștigă milioane din drepturile TV o fac datorită performanțelor acelei generații. În baschet, cea mai bună echipă din România câștigă din drepturile TV, la finalul unui sezon, 15.000 euro„, a afirmat oficialul

Echipa s-a confruntat și cu alte probleme, nu numai financiare. Antrenorul Vladimir Arnautovici, care suferă de cancer la ficat, a fost nevoit să se retragă de la echipă pentru a urma un tratament în țara sa natală, Serbia.

„Șocul financiar a fost urmat de altul, îmbolnăvirea antrenorului Vladimir Arnautovici. El joacă acum poate cea mai importantă partidă, aceea de a câștiga dreptul de a trăi. Am fost în Serbia, vorbim cu el, îi dedicăm toate succesele noastre. Are un psihic robust, dar fizic a slăbit peste 40 kg. Urmează tratamente naturiste pentru că nu are varianta chimioterapiei sau a transplantului. Omul ăsta cât un munte, care a trecut prin doi ani de război, suferind de cancer, este mai ploieștean decât mulți alții. A adus pentru acest oraș succese ca jucător și ca antrenor. Această echipă a fost lovită de tragedii: Toni Alexe, Ilici, Zekovici, acum Dado. Dacă este un preț plătit pentru performanță, este unul mult prea greu. Au mai fost și alte ghinioane. Pelekanos traversează și el o perioadă foarte grea. Mama sa are cancer, sora o problemă cardiacă gravă, soția este însărcinată. Ca să nu mai spunem că economiile de o viață, peste 1 milion euro, sunt blocate pentru că banca a falimentat. Asta ca să nu mai amintesc accidentările care ne-au lovit întregul sezon„, a precizat Georgescu.

În ciuda greutăților, CSU Ploiești a avut un sezon bun, reușind să evolueze în EuroCup și să ajungă din nou în finala campionatului.

Am trăit un an intens. Am urcat unde nu îndrăzneam să sperăm, dar am suferit, din cauze obiective și nu numai, mai multe șocuri. Am format o echipă foarte bună, am urcat în 32 al EuroCup după unele victorii de senzație. Apoi a urmat o perioadă foarte grea, care o lovit echipa pe toate planurile. Cred că am avut cel mai bun lot din istoria echipei. Doi jucători de impact din NBA, Dee Brown și Hayes, unul care a jucat la Campionatul Mondial (n.r. – G.Lee), un talent, Mohammed, Labovici… Sunt jucători de excepție care au plecat în Spania sau Franța. Renunțarea la ei a fost generată de imposibilitatea de a-i plăti, dar și dorința lor și a noastră de a le fi bine. Nu-i puteam ține cu forța. Majoritatea jucătorilor este la final de contract, avem discuții de prelungire, însă, în condițiile date, ce garanții putem oferi? Dintre străini, Zigeranovici și Pot mai au contract, Flowers și Runkauskas vor să rămână. Dintre români, Burlacu, care la 38 de ani rămâne un jucător de bază, și Szjarto sunt variante viabile. Ei țin vestiarul unit„, a spus președintele clubului.

Ionuț Georgescu se așteaptă la o finală echilibrată cu BC Mureș. „Noi nu mai avem aceeași valoare ca în toamnă. Mureșul are avantajul unei rotații mai mari, sunt neînvinși în play-off, unde nu credeam că o să treacă așa ușor de U Cluj. Au și experiența unor jucători ca Adamovici, Tudor, Căpușan, care au fost campioni cu noi. Cred că va fi un duel echilibrat, în care noi trebuie să ne impunem ritmul și să profităm de eventualul joc în plus de pe teren propriu. Dacă vom lua campionatul acum, nu cred că există grad de comparație cu orice trofeu cucerit de această echipă”, a mai afirmat el.

Primele două partide ale finalei play-off-ului Ligii Naționale, între CSU Ploiești și BC Mureș, se dispută, luni și marți, de la ora 20.00, în Sala Olimpia din Ploiești.

Mediafax

Publicat: 18 05. 2015, 18:32
Actualizat: 18 05. 2015, 18:33