Virgil Stănescu a fost uriașul din Țara piticilor la evenimentul de sfârșit de an al Școlii de Baschet BC Laguna Sharks
Nu știați că Moș Crăciun e înalt de 2,08 m și cântărește peste 120 de kilograme. E jucător la Asesoft Ploiești și manager la Steaua București. Și nici prin minte nu vă trecea că a fost zece ani căpitanul naționalei României sau că a evoluat la 16 echipe de pe trei continente. Și mai e și poliglot! Vorbește fluent cinci limbi străine și explică tainele baschetului chiar pe înțelesul copiilor. Pentru că Moș Virgil Crăciun Stănescu (35 de ani) e un adevărat ambasador al sportului cu mingea la coș.
Tot anul umple coșurile adversarilor, iar în Ajunul Crăciunului, cu mintea la copiii săi, Remi și Raina, îndeasă zeci de cadouri într-un altfel de coș. ProSport l-a ales pe emblematicul jucător, aproape de Ajun, să spună o poveste. Scurtă. Motivantă. Construită din fiecare pas pe care l-a făcut pe terenul de baschet. Scopul? „Din copiii și juniorii care vor citi aceste rânduri, poate doi-trei vor ajunge să joace la un înalt nivel. Un Crăciun la înălțime vă doresc”.
CE E BASCHETUL. „Un sport dinamic, pe care îl poți practica și singur, te dezvoltă frumos și e unica disciplină în care stai permanent cu capul sus. Baschetul te seduce și fără să ai vreun antrenor. Încercați și veți înțelege spusele mele”.
CUM L-A AJUTAT BASCHEÂTUL. „M-a educat, m-a format, m-a plimbat prin toată lumea. Dacă ar fi să o iau acum de la capăt și să am tot 21 de ani, nu mi-ar fi frică să urmez același traseu și să joc pentru aproape 20 de echipe. Acum sunt căsătorit și am doi copii și aș alege un oraș liniștit precum Frankfurt. Aș spune da și pentru Ankara, orașul cu oameni care știu ce înseamnă profesionalismul în baschet. Și nu mi-ar fi frică nici de trafic pentru că sunt obișnuit cu Bucureștiul. Așa că încercați o de mici o aruncare la coș și poate vântul carierei vă va purta în locuri minunate”.
AVANTAJELE BASCHEÂTULUI. „E un mod de viață și am avut șansa să fim percepuți și tratați, eu și colegii mei de la echipele pe la care am jucat, ca niște staruri. Adică am simțit că am fost tratați aparte. Vă dați seama, e frumos să vezi că maioul meu din colegiu (n.r. Alabama, SUA) se vindea și în aeroport. Ceea ce vreau să mai subliniez și vreau ca toți puștii care citesc aceste rănduri să fie conștienți de această realitate, e faptul că din baschet se poate și trăi! Și pot avea exemplul meu. E important să știe asta și părinții lor. Eu am făcut multe sacrificii, dar pot să spun că am câștigat peste un milion de euro din baschet. Cei mici să știe că baschetul îți oferă și recompense!”.
CINE BATE BASCHETUL. „Nu știu dacă s-a făcut o analiză, dar probabil că baschetul are cei mai mulți practicanți în România, după fotbal. Și asta mă bucură. Mă face să mă gândesc la perioada în care jucam baschet în Cupa Liceelor. Și voi, cei care ați prins perioada asta, cu siguranță simțiți un fior când vă năpădesc amintirile astea. Eu am făcut liceul la «Cantemir», dar am câștigat competiția cu «Spiru Haret», la Arad, pentru că un liceu avea voie să «împrumute» doi jucători”.
A fost 10 ani căpitanul naționalei Virgil Stănescu (35 de ani) e unul dintre jucătorii emblematici ai baschetului românesc de după Revoluție. Timp de 13 ani (1996-2009) a evoluat în națională, reprezentativă a cărui căpitan a fost timp de 10 sezoane. „Nici nu mai știu câte partide am jucat, la noi nu e ca la fotbal, nu prea se ține statistica”, spunea recent Virgil pentru ProSport. Bucureșteanul e un adevărat globe-trotter, CV-ul său numărând 16 echipe: CSȘ București, Soced, Alabama (SUA), Opel Frankfurt (Ger), Oostende (Bel), Turk Telekom (Tur), Dinamo, St.Petersburg (Rus), Al Qadisya (Kuw), Vladivostok (Rus), Kazan (Rus), Samara (Rus), Teramo (Ita), Steaua, BC Mureș și Asesoft.
În prima săptămână din 2013, ProSport va prezenta cele mai frumoase amintiri ale lui Virgil de la cele 16 echipe la care a evoluat
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER