Ionuț Tănăsoaia**, agresorul lui Chauncey Hardy, va executa cinci ani de închisoare
Curtea de Apel București l-a condamnat, marți, pe Ionuț Tănăsoaia la cinci ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte și la un an și opt luni pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice, agresorul lui Chauncey Hardy urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de cinci ani.
Judecătorii Curții de Apel București (CAB) au admis în parte contestația procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu și i-au majorat pedeapsa lui Ionuț Tănăsoaia pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice de la un an la un an și opt luni de închisoare.
Totodată, instanța l-a condamnat pe Tănăsoaia la cinci ani de închisoare cu executare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Cele două pedepse au fost contopite, Ionuț Tănăsoaia urmează să execute pedeapsa cea mai grea, de cinci ani de închisoare.
Decizia Curții de Apel București poate fi contestată cu recurs la instanța supremă.
Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu a cerut, la termenul de marți, ca pedepsa în cazul lui Ionuț Tănăsoaia să fie orientată spre medium, nu spre limita minimă a pedepsei, în condițiile în care pentru fapta de care este acuzat agresorul baschetbalistului Chauncey Hardy legea prevede o pedeapsă între trei ani și patru luni și zece ani de închisoare.
„Nu am vrut să-i fac rău”
În ultimul său cuvânt, Ionuț Adrian Tănăsoaia a spus că nu a făcut altceva decât să încerce să aplaneze situația și că cele petrecute în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în clubul din Giurgiu au fost pur și simplu o întâmplare. „Nu am vrut să-i fac rău”, a spus Ionuț Adrian Tănăsoaia în fața magistraților.
Avocatul lui Ionuț Tănăsoaia a cerut respingerea cererii Parchetului și reducerea pedepsei acestuia, pe motiv că Tănăsoaia a încercat să aplaneze un conflict între Hardy și „un alt individ”. El a mai spus că pedeapsa de cinci ani de închisoare primită de clientul său la Tribunalul Giurgiu este relativ aspră, în condițiile în care acesta a fost sincer încă de la prima declarație.
Avocatul Emil Vucă a mai susținut în fața instanței că lui Chauncey Hardy nu i s-au acordat îngrijiri medicale, arătând că Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu a făcut cercetări față de personalul medical pentru neglijență în serviciu, care a dus la decesul baschetbalistului american. În acest sens, avocatul a precizat că Hardy nu a fost tratat timp de opt ore după incident, respectiv până la ora 12.00, când a fost transportat la Spitalul Bagdasar-Arseni din București.
Droguri și violențe
Totodată, avocatul a spus că la dosarul cauzei există dovezi din care reiese că Hardy a fost acuzat în SUA pentru deținere de droguri și a fost exclus dintr-o ligă, pentru comportament violent.
În 22 februarie, Tribunalul Giurgiu l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe Ionuț Adrian Tănăsoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit după ce a fost lovit cu pumnul în față, în urma unei altercații într-un club din Giurgiu, în toamna anului trecut.
Instanța i-a dat lui Ionuț Adrian Atănăsoaia pedeapsa minimă întrucât și-a recunoscut fapta. Pedeapsa pentru infracțiunea pentru care acesta a fost deferit justiției este între cinci și 15 ani de închisoare.
Decizia a fost contestată la Curtea cde Apel București atât de Ionuț Tănăsoaia, cât și de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, care au considerat că decizia este nelegală și netemeinică.
Ionuț Adrian Tănăsoaia, zis „Gipsy-Gypsanu”, a fost trimis în judecată la începutul lunii decembrie 2011, în stare de arest preventiv, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Președintele Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, declara, în 8 aprilie, pentru MEDIAFAX, că familia baschetbalistului Chauncey Hardy, s-a constituit parte civilă și ar vrea să ceară statutului român și lui Ionuț Tănăsoaia daune de aproximativ 1,5 milioane de dolari.
„Știam că familia lui Hardy s-a constituit parte civilă la puțin timp după petrecerea tragediei. Am înțeles că vor cere daune materiale statutului român, pentru culpa medicală, dar și învinuitului, de vreo 1,5 milioane de dolari. Mă așteptam să nu se oprească din acțiuni, în ancheta paralelă din SUA e implicată și CIA, iar avocații sunt un român și un american. Doamna Hardy m-a sunat cu rugămintea să preia federația noastră cheltuielile avocățești, dar este exclus ca federația să facă așa ceva. S-au făcut referiri de către avocați la Divizia A și protecția jucătorului, dar să nu uităm că jucătorii de la Giurgiu ieșiseră din hotel pe la 1.00 noaptea. Erau în afara programului de echipă. Din ce știu, la Giurgiu, ca și la mai toate cluburile din Divizia A, există un Regulament de Ordine Interioară. Acestea se anexează contractelor și se semnează de către jucători și sunt confidențiale, la fel ca și contractul. Nu știu dacă Hardy a avut semnat acest regulament, dar știu că exista. Situația e cumva ca și cu un muncitor de pe șantier, care semnează protecția muncii, iar în afara orelor de program, seara de exemplu, merge pe șantier și pățește ceva. Cine poartă vina?”, a declarat Tocală.
Potrivit presei americane, mama lui Chauncey Hardy vrea să lanseze acțiuni în justiție pentru 123 milioane de dolari, la un tribunal federal, în care aduce acuzații de neglijență în timpul evenimentelor care au dus la decesul fiului său.
Conform The Hartford Courant, Ola Hardy și avocații săi așteaptă rezultatele unei anchete FBI. Ea susține că fiul ei a așteptat patru ore pentru a primi ajutor medical, că rezultatele autopsiei nu i-au fost prezentate și că nu a aflat prea multe de la procurori. Avocații lui Hardy vor să deschidă acțiuni în justiție atât în România, cât și în SUA.
Senatorii Joe Lieberman și Richard Blumenthal au ajutat familia în căutarea răspunsurilor și adevărului, susține sursa citată.
„Nu vreau să joc cartea rasismului. Nimeni nu vrea. Dar avem dovezi care arată că această crimă nu doar antiafroamericană, ci antiamericană. Ola Hardy încearcă să obțină dreptatea pe cale civilă și avem idei în acest sens”, a declarat avocatul Richard Altschuler.
Un alt avocat, Sandy Moore, a afirmat că procesul va fi axat pe neglijența din partea celor două spitale, a clubului unde Hardy a fost atacat și pe învinuit. Divizia A, liga unde a jucat echipa lui Hardy, poate fi acționată în justiție dacă avocații determină faptul că liga sau sponsorii nu au reușit să ofere protecție jucătorilor.
Potrivit Ministerului Public, în dimineața de 9 octombrie 2011, la ora 4.13, Ionuț Adrian Tănăsoaia, aflat într-un club din Giurgiu, pe fondul consumului de alcool și al unui conflict spontan, l-a îmbrâncit și apoi l-a lovit puternic cu pumnul în față pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, care s-a dezechilibrat și a căzut, lovindu-se cu capul de pardoseală.
În urma impactului, Chauncey Hardy a suferit leziuni traumatice cerebrale foarte grave, care au condus, câteva ore mai târziu, la decesul acesteia.
Medicii legiști au stabilit că moartea lui Hardy a fost violentă și s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii, consecință a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeală, contuzie și dilacerare cerebrală, fractură de boltă craniană iradiată la baza craniului.
Surse judiciare precizau că baschetbalistul Chauncey Hardy, care juca la echipa CSS Giurgiu, avea o alcoolemie de 0,6 la mie, la momentul accidentului din discotecă.
Scandalul în urma căruia Chauncey Hardy și-a pierdut viața a izbucnit în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în jurul orei 3.30, în clubul Emotione din Giurgiu, după ce baschetbalistul american, în vârstă de 23 de ani, ar fi vrut să danseze cu niște tinere. El a fost lovit cu pumnul în bărbie de Ionuț Adrian Tănăsoaia și s-a izbit cu capul de pardoseala sălii de dans.
Americanul ar fi inițiat un joc cu o tânără, căreia îi tot punea pe cap o șapcă, ceea ce i-a iritat pe tinerii care o însoțeau pe fată. Tănăsoaia i-ar fi spus lui Hardy să plece, însă conflictul verbal a degenerat, astfel că i-a tras un pumn în față, iar sportivul s-a dezechilibrat și a căzut de pe treapta pe care se afla, lovindu-se cu capul de pardoseala de ciment. Rana produsă în cădere a fost gravă, ducând la decesul baschetbalistului.