Istorie în desfășurare. ICIM Arad și CSM Târgoviște, din nou finala cu titlul pe masă
- Finala mare se va desfășura după sistemul „cel mai bun din cinci partide”
- În caz de egalitate după patru meciuri, „decisivul” va avea loc la Arad, datorită poziției de lider obținută în sezonul regulat de echipa lui Araujo
- Pentru locul trei se bat CSU Alba Iulia și Sepsi Sf. Gheorghe
- În acest moment, deja 10 echipe au terminat oficial sezonul 2013/14
ICIM Arad și CSM Târgoviște vor disputa o nouă finală de campionat național. Cele mai galonate echipe se vor întâlni din nou în ultimul act, în ceea ce fanii numesc „clasicul baschetului feminin românesc”. Confruntarea poartă această titulatură datorită tradiției creată în jurul meciului, precum și a încărcăturii emoționale din rândul fanilor și a conducătorilor.
Program meciuri
29.04.2014, ora 18.00. BC ICIM Arad – CSM Târgoviște
30.04.2014, ora 19.00. BC ICIM Arad – CSM Târgoviște
06.05.2014. CSM Târgoviște – BC ICIM Arad
07.05.2014. CSM Târgoviște – BC ICIM Arad
12.05.2014. BC ICIM Arad – CSM Târgoviște
* Ultimele două meciuri se joacă doar dacă va fi cazul
** Primele două partide sunt în direct pe DigiSport3
Singurul meci în care nu se cunoaște favorita
Chiar dacă statistica generală nu-i este favorabilă, ICIM Arad are moralul de partea sa, întrucât ultimele meciuri directe s-au terminat favorabil. Seria a început în mai anul trecut, când arădencele reușeau să scrie istorie în fieful marii rivale, nu neapărat prin titlul cucerit, ci mai ales prin titulatura câștigată: prima echipă care a „furat” un trofeu pe terenul din Târgoviște, când a evoluat echipa locală. Evoluția a continuat cu victoria din campionat și din Cupă, singurul succes târgoviștean fiind înregistrat în returul sezonului regulat.
Aradul se bazează foarte mult pe forma excelentă prin care trece Jence Rhoads. Americanca este familiarizată cu campionatul românesc, evoluând în trecut și pentru Sf. Gheorghe. Pe lângă aceasta, a revenit la capacitate maximă și pivotul Destiny Williams, care însă încă se află în căutarea formei de odinioară. Tocmai din această cauză, la echipă și-a făcut apariția în urmă cu două luni alt pivot american, mai vechea cunoștință Monique Coker. Indicii săi au fost peste media campionatului. Nu trebuie uitată nici mâna exactă a Monicăi Boriga-Broșovszki de la 3 puncte, acolo unde se poate face diferența. Moralul în cadrul vestiarului pare să fie ridicat, din moment ce gruparea arădeană tocmai a mai bifat un trofeu în sala rivalelor de la Târgoviște, Cupa României. Ba mai mult, în acest sezon ICIM-ul a mai jucat o finală, în Cupa Europei Centrale, pierdută însă în fața celor de la CSU Alba Iulia.
De partea cealaltă, echipa din Târgoviște are de partea sa stabilitatea financiară, bugetul stabilit pentru acest sezon fiind fabulos pentru baschetul românesc general. De multe ori în partea a doua a campionatului cea mai bună baschetbalistă a fost Chrissy Givens, practic singurul transfer al vicecampioanei în perioada de mercato din iarnă. Americanca a fost răscumpărată din Grecia, deși sezonul precedent a jucat chiar la Arad, contribuind din plin la titlul câștigat de galben-albastre pe terenul târgoviștean. Un alt plus pentru echipa lui Dan Fleșeriu ar putea fi extremele Ancuța Stoenescu și Porchia Green. Nici pivoții Smith și Stanford nu trebuie neglijați, aportul lor putând fi decisiv în momentele cheie ale jocurilor.
Cifre care confirmă istoria
Cele două echipe au monopolizat toate aspectele ce implică spectacolul sportiv. De-a lungul anilor, la cele două formații au evoluat baschetbaliste celebre, antrenori renumiți, iar spectacolul din tribune nu a lipsit niciodată.
Pentru a înțelege mai bine fenomenul, paralela cu fotbalul poate să ajute enorm în ceea ce privește exercițiul de imaginație. Ce s-a întâmplat în ultimele două decenii și continuă în baschetul feminin românesc este exact ceea ce s-a petrecut până de curând în Scoția (Celtic-Rangers) sau are loc de câteva sezoane în Spania (Barcelona-Real Madrid). Pe lângă rivalitatea imensă, se poate observa că numai una din cele două se bate pentru supremația internă.
Din punct de vedere statistic, lupta rămâne la fel de pasionantă. La fel ca în orice „clasic”, pe lângă înfruntarea din teren și din tribune, statistica joacă și ea un rol aparte. Așadar, meciul cifrelor se desfășoară înainte de fiecare duel.
CSM Târgoviște: 1995, 1996, 2002, 2003, 2004, 2005, 2007, 2009, 2010, 2012,.
ICIM Arad: 1994, 1998, 1999, 2000, 2001, 2006, 2008, 2011, 2013.
În ultimele două decenii, aceștia sunt anii în care cele două echipe au câștigat campionatul. Se poate observa clar că, din 20 de campionate puse în joc, nu mai puțin de 19 au ajuns în vitrina uneia dintre formații. Excepția vine de acum 17 ani, din 1997, când ACRO București triumfa în campionatul intern. În urma acestui bilanț, Târgoviște are avantaj fragil, conducând cu 10-9.
În ceea ce privește duelul direct, cele două cluburi s-au mai întâlnit de 7 ori în finală. Scorul este 4-3 pentru CSM Târgoviște. Interesant este că prima finală dintre cele două s-a disputat în sezonul 1999/00. Învingătoare a ieșit Arad, care obținea atunci al patrulea trofeu din istoria clubului. Altfel, în perioada 2001-2004, Arad și Târgoviște au jucat de fiecare dată ultimul act al campionatului.
Rivalitate și în rândul jucătoarelor
În ultimele sezoane au existat baschetbaliste care au evoluat atât la CSM Târgoviște, cât și la ICIM Arad. Este vorba de: Chrissy Givens, Monika Boriga-Broșovszki, Larisa Toma, Annemarie Pârău, Ancuța Stoenescu, Alexandra Uiuiu, Viorela Rus, Anca Șipoș, Ildiko Nagy, Alexandra Cutaș, Cristina Ciocan, Bianca Urban, Adela Mercea, Anca Nițulescu și Andra Mandache. Dintre ele, patru se vor înfrunta și în actualul sezon. Este vorba de: Givens, Monika Boriga-Broșovszki, Adela Mercea și Ancuța Stoenescu.
Drumul spre finală
Optimi
CSM Târgoviște – Olimpia Brașov 170-121 (79-64 și 91-57)
ICIM Arad – BCM Danzio Timișoara 139-94 (76-40 și 63-54)
Semifinale
CSM Târgoviște – CSU Alba Iulia 157-135 (77-67 și 80-68)
ICIM Arad – Sepsi Sf. Gheorghe 151-118 (74-55 și 77-63)
CSU Alba Iulia și Sepsi Sf. Gheorghe se bat pentru locul 3
Tot în perioada următoare se va disputa și finala mică a campionatului național la baschet feminin. În acest meci se vor întâlni învinsele din semifinale, CSU Alba Iulia și Sepsi Sf. Gheorghe. Prima șansă o au jucătoarele lui Miroslav Popov, care au și avantajul terenului propriu în sistemul „cel mai bun din trei partide”. Un alt atu îl reprezintă evoluția din sezonul regulat, acolo unde Alba Iulia a reușit să încheie pe pozița a doua, cu două locuri mai sus față de Sf. Gheorghe.
Program meciuri
26.04.2014, ora 18.00. CSU Alba Iulia – Sepsi Sf. Gheorghe
29.04.2014. Sepsi Sf. Gheorghe – CSU Alba Iulia
01.05.2014. CSU Alba Iulia – Sepsi Sf. Gheorghe (dacă va fi cazul)
10 echipe au încheiat deja sezonul
Din cauza crizei financiare prin care trece și baschetul feminin românesc, a devenit deja o tradiție ca play-out-ul să nu se mai dispute. Rațiunile financiare reprezintă primul motiv, plus că din eșalonul secund nu și-a exprimat nimeni dorința de a evolua pe prima scenă. Astfel, deja ultimele șase echipe au încheiat campionatul în momentul în care s-a disputat ultima etapă a sezonului regulat. Mai mult, cele patru echipe clasate pe locurile 5-8 nu vor mai juca nici ele meciuri în plus pentru stabilirea ierarhiei finale, după ce au fost învinse de semifinaliste.
Clasament final
1-2. Arad/ Târgoviște
3-4. Alba Iulia/ Sf. Gheorghe
5. BCT Alexandria
6. Olimpia Brașov
7. CSM Satu Mare
8. Danzio Timișoara
Play-out (nu se mai joacă)
9. Phoenix Galați
10. CSM Oradea
11. Rapid București
12. U Cluj-Napoca
13. Nova Vita Tg. Mureș
14. SCM U Craiova
Articol scris de Mădălin Răducu