În prezent, NBA permite folosirea unei tehnologii care să furnizeze informații statistice în timp real, dar „electronicele” sunt montate în jurul terenului, nu pe corpul jucătorilor. Curând, Asociația nord-americană va permite purtarea unor dispozitive GPS și pe corpul baschetbaliștilor, chiar în meciurile oficiale. În D-League (liga de dezvoltare a NBA), care e considerată drept cobai pentru ligile superioare, deja se utilizează o asemenea tehnologie în meciurile regulate.
Dispozitivele sunt asemănătoare cu cele purtate de fotbaliști în meciurile de pregătire. Acestea se montează fie pe pieptul sportivului, fie pe spate, între omoplați. Oficialii NBA cred că prin introducerea acestei tehnologii în meciurile oficiale se va îmbunătății performanța individuală a baschetbaliștilor și se va supraveghea mai atent starea de sănătate a acestora. GPS-urile vor genera date importante despre sportiv precum activitatea cardio-vasculară, va măsura intensitatea musculară, oboseala, rata de accelerare și decelerare a baschetbalistului, precum și numărul de sărituri sau distanța și direcția de alergare a acestuia.
Dinamo și Gaz Metan Mediaș au folosit astfel de aparate GPS
În cantonamentele din această iarnă, cel puțin două echipe de fotbal din Liga 1 și-au monitorizat fotbaliștii prin astfel de dispozitive GPS. Dinamo și Gaz Metan Mediaș au apelat la o asemenea tehnologie. Cristi Dulca, de pildă, antrenor al formației din Mediaș a remarcat amănunte interesante după utilizarea dispozitivelor GPS. „Acestea diferă în funcție de complexitatea de date pe care o oferă. De aici și prețul lor. Eu sunt adeptul acestor dispozitive pentru că mă ajută să am o idee mai bună asupra performanței pe care o înregistrează fotbaliștii mei. Ca să vă dau un exemplu, după ce am utilizat GPS-ul am aflat cu surprindere că unii fotbaliști stau efectiv pe teren 27-28 de secunde într-un interval de un minut. În Serie A, media e de 17 secunde”, a declarat el pentru www.prosport.ro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER