Divizia A de baschet masculin s-a transformat în ultimii ani într-o ligă cu aer de NBA. Dacă în urmă cu aproximativ un deceniu jucătorii de origine sârbă dădeau tonul în România (Markovici e de 11 ani la Dinamo), acum yankeii sunt la mare căutare. Numeric, autohtonii sunt mai mulți, însă, analizați strict tehnic, nu toți fac față forței arătate de stranieri, spun specialiștii.
Baschetul masculin românesc nu mai face față de ceva vreme în confruntările interțări unde numărăm pe degete echipele în fața cărora ne putem impune, iar în competițiile intercluburi, după reușita Asesoftului din urmă cu cinci ani, din FIBA Eurocup, cupele europene constituie mai mult un act de prezență. În aceste condiții, Divizia A a devenit singura atracție, iar farmecul și pata de culoare sunt conferite de străinii care fac legea la multe dintre formații. „Ei ajută practic la creșterea nivelului campionatului nostru, dar, în același timp, trebuie să creștem și jucătorii români tineri pentru a ne asigura viitorul”, explică fenomenul Virgil Stănescu (Teramo / Italia) , cel mai bun jucător român al ultimilor ani.
39 de americani, 34 de sârbi și 124 de români
Prin mentalitate ori calități native, americanii reprezintă un stimul și pentru jucătorii români, la multe din prim-divizionare yankeii impunându-se ca oameni de bază. „Bine, nu sunt ei nici la jumătatea celor din NBA, dar implementează parcă o mentalitate profesionistă și dau o notă de culoare”, ne explică un alt baschetbalist de top român. Coafați în stil afro, „brodați” cu tatuaje impresionate sau fortificați cu pachețele de mușchi bine conturate, cei 39 de americani plusează în primul rând la capitolul spectacol. Nu sunt nici de Harlem Globe Trotters, dar o dau constant de sus sau marșează cu precizie pe triplele care fac deliciul publicului. Mai ales al celui din Ardeal (Cluj, Sibiu, Tg. Mureș), un public fin cunoscător al fenomenului.
Alături de americani, sârbii reprezintă a doua forță internă, cu un contingent de 34 de jucători, iar câțiva lituanieni, macedoneni ori bulgari asigură completarea unor loturi, în care numărul străinilor și al românilor este aproape egal. Autohtonii sunt totuși majoritari, cu 124 de baschetbaliști legitimați.
„Au sporit spectacolul!”
Carmen Tocală, șefa baschetului românesc, susține că prin venirea americanilor, managerii echipelor au fost nevoiți să crească și salariile jucătorilor români.
Sunt mulți jucători americani în România. Cât de mare e rolul lor în Divizia A? Atunci când am decis să avem 16 echipe în primul eșalon aveam mare nevoie de străini pentru a completa numărul jucătorilor în Divizia A. La acea dată exista un vid în ceea ce privește jucătorii autohtoni. Americanii au fost preferați pentru spectacolul pe care reușeșc să îl creeze.
S-a urmărit vreun impact? Am urmărit să atragem cât mai mulți copii spre baschet și s-a dovedit că nu am greșit, pentru că avem din ce în ce mai mulți tineri care vin la baschet. În plus, și jucătorii români ar trebui să fie mulțumiți. Înainte să vină străinii aveau salarii de 500 de euro. Ulterior, le-au crescut și lor veniturile, pentru că americanii au venit cu alte pretenții.
La nivel național, este greu de susținut un campionat cu 16 echipe? Dacă stăm să ne uităm că avem o țară cu peste 20 de milioane de locuitori, nu este deloc mult. Trebuie să promovăm pe cât posibil competițiile naționale. Doar așa putem crește. Vedeta lui Asesoft Ploiești e de câțiva americanul Rashard Griffith (foto dreapta). Milwakee Buks i-a oferit la un moment dat un salariu de 1 milion de dolari, dar Little Shaq n-a mai ajuns până la urmă în NBA
Traficul este singurul lucru care nu-mi place în București Ronald Timus, Steaua Turabo
„Regie Miller”, la CSM București
Nou-promovata CSM dorește să țină ritmul în prima ligă, iar pentru aceasta a adus trei americani care să pună umărul la succesele echipei. Între ei, Justin Johnson (foto, cu mingea) este comparat cu Regie Miller și nu întâmplător. În perioada în care evolua în campionatul universitar nord- american, Justin reușea să egaleze recordul celebrului jucător din NBA – 6 coșuri de trei puncte reușite în 61 de secunde. Alături de el, Christian Ellis și Dan Waterstradt completează un trio american de bază pentru CSM București.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER