Poveste cu super-oameni la 3×3. Iron-men din Riga au făcut senzație la Raiffeisen Bank Bucharest Challenger: au jucat fără rezervă toate meciurile eliminatorii și au luat cecul cel mare. Virgil Stănescu și legendele României, opriți în sferturi

Am câștigat Bucharest Challenger și ne-am calificat pentru Masters-ul de la Luasanne. Suntem toți răniți, storși, dar asta s-a întâmplat aici. Bucuria este imensă. Am avut și șansa de partea noastră, a fost fantastic„, a povestit Agnis Cavars, după câteva zeci de secunde în care, la Kilometrul Zero din București, patru letoni s-au descătușat. Au țipat din toți rărunchii, au sărit, iar mai apoi s-au prăbușit pe suprafața de joc, încercând să deseneze parcă niște aripi, așa cum mai fac doar copiii în zăpadă.

Riga Ghetto Basket a câștigat Challenger-ul de la București, jucând toate cele trei tururi eliminatorii în trei, fără rezervă. Pentru ei, a fost 3×4. Nu au avut un moment de respiro. Edgars Krumins, jucătorul numărul unu al țării care a produs marele șoc al anului, câștigând Campionatul European, s-a accidentat încă din faza grupelor. În acel moment, admite Cavars, niciunul dintre ei nu își imagina că ar putea lua acasă cecul în valoare de 6.000 de dolari.


Man down. Krumins a fost „out” din grupe. Foto: Cezara Paraschiv

Cu toate acestea, Riga Ghetto a transformat ziua de duminică, la Bucharest Challenger, într-o poveste despre super-oameni. Au dat start cu o a treia victorie din trei meciuri în grupă încheiat înaintea expirării timpului regulamentar,  21-9, cu mezinii întrecerii, Bucharest Littles – un cvartet de puști care nu au împlinit încă 18 ani.

Și de aici, a fost din ce în ce mai greu.


Meciuri tari pentru băieții din ghetou. Agnis Cavars, la minge. Foto: Cezara Paraschiv

Legendele Bucureștiului au sperat până în ultima clipă la semifinale

Ne-am arătat caracterul aici, ne-a ajutat și cel de sus„, au fost cuvintele extremei Cavars (31 ani), după un sfert de finală nebun cu Virgil Stănescu & Co. Bucharest Legends, singura echipă românească dintre cele patru aflate la start care a reușit să treacă de grupe, a avut un început excelent de meci și a reușit, cu 19 puncte, cea mai bună prestație ofensivă în turneu. Publicul a făcut valuri, a aplaudat sacadat și a amplificat efectul fiecărei aruncări de două puncte trimisă de Mihai Paul, Virgil Stănescu sau Paul Helcioiu. Nu a fost însă suficient, pentru că în ultimul minut, letonii au revenit senzațional, ba chiar au reușit să evite prelungirile și au închis partida cu coș de două puncte ce a consemant încă o victorie prin atingerea pragului de KO, de 21 de puncte (22-19, scor final).


Virgil Stănescu a condus echipa Bucharest Legends către sferturile de finală. Foto: Cezara Paraschiv

A fost incredibil de greu, dar a fost un public senzațional. Cred că le-am oferit un super-meci și, probabil, pe final, noi am avut totuși un plus la capitolul fizic. A fost spectacol, dar ne-a fost și ne va fi greu în 3 oameni„, trăgea concluziile Cavars, în timp ce broboane de sudoare îi țâșneau de pe tot corpul.


I, legends. Foto: Cezara Paraschiv

În pauza dinaintea semifinalelor, CRBL a lansat King Dama, un model dedicat baschetului 3×3 al jucăriei care a făcut valuri în această vară. Trei dintre cele doar zece bucăți ediție specială Kendama au fost păstrate pentru campionii de la Bucharest Challenger.

Le-au smuls finala din mâini oamenilor din Ljubljana

Semifinala i-a adus pe regii din Riga față în față cu Ljubljana, campioana FIBA World Tour 2016. Duelul – unul echilibrat cap-coadă, însă slovenii au ținut un vârf de bocanc în față, în permanență. Până în ultimii 10 metri, când cei trei iron-man de Letonia au egalat la 16. Mingea a refuzat să mai intre în coș, iar prelungirile au fost memorabile. Și aici, aruncările de două au refuzat să intre, mai întâi pentru letoni, apoi pentru sloveni. Ljubljana a înscris prima, a avut aruncare de la linia de pedeapsă pentru victorie, dar Riga Ghetto a supraviețuit. Și a înscris două coșuri, ultimele două ale meciului, calificându-se în finală. „Nebunie!” – descrierea lui Cavars, într-un cuvânt.

De partea cealaltă, Zemun se afla deja la recuperare. Reprezentanții Serbiei – Bogdan Dragovic, Lazar Rasic, Marko Dugosija și Nikola Vukovic reușiseră marea surpriză, învingând deținătoarea trofeului, Novi Sad Al Wahda (cvartetul pornit din Serbia, care acum colindă lumea reprezentând Emiratele Arabe Unite). 20-16, scorul victoriei lui Zemun, după o revenire și o luptă fantastică împotriva colegilor de antrenament. Cu vreo cinci minute înainte de startul semifinalei directe, Vukovic și Bulut se antrenau în paralel pe terenul secundar amplasat în Piața Universității. Spre deosebire de sferturi, unde echipa numărului unu mondial a suferit în fața olandezilor din Amsterdam, startul lor în semifinală a fost puternic. Însă ratările și-au făcut apariția în partea a doua, iar Zemun a profitat, cu execuții curate, clare.


Dusan Bulut, numărul unu mondial a încântat la București. Foto: Cezara Paraschiv

Finală cu ploaie și emoții fără margini pentru Ghetto

Majoretele de la Dracula”s Girls au încercat să destindă atmosfera și să le ofere un răgaz de odihnă celor trei sloveni care urmau să dea o luptă crâncenă cu patru sârbi arțăgoși, aflați pe cai mari. Spectatorii se dezmorțeau cu mișcări de dans. Iar la startul finalei, băieții din Riga aveau deja mai mulți fani, pentru că povestea lor câștigase inimile oamenilor.

Dramatismul a fost total în finală: la intrarea pe teren se căutau de zor medicamente împotriva durerii, iar când unul dintre cei trei jucători din teren s-a tăiat la mână, lucrurile s-au precipitat. Știind că nu poate intra, Krumins a consumat un time-out și s-a repezit spre ghiozdanul cu fașe elastice și plasturi. Iar între timp, stropii de ploaie au pus în mișcare mașinăria organizatorilor de protejat echipamentul. Meciul s-a întrerupt pentru scurt timp, o semi-prelată a acoperit terenul, însă răbdarea fanilor, care nu s-au lăsat clintiți de pe locurile lor, a fost răsplătită, cu o nouă repriză spectaculoasă de baschet. Riga Ghetto a mers până la capăt și s-a impus, 13-12, în fața lui Zemun, echipă alături de care va merge la Lausanne.

Finalista Zemun s-a ales cu un cec în valoare de 4000 de dolari. Sârbii și-au completat lista de premii de la București și cu victoria lui Lazar Rasic în concursul One Blade Shootout destinat aruncătorilor de elită din spatele semicercului, acesta primind o mașină de tuns și stilizat barba oferită de One Blade.

  • Letonii de la Riga Ghetto Basket au reușit, la București, o calificare în premieră la o etapă World Tour din cadrul calendarului FIBA 3×3.
  • 16 echipe din 13 țări s-au întrecut la Raiffeisen Bank Bucharest Challenger: trei echipe din Top 5 mondial și primii zece jucători ai lumii i-au încântat pe bucureștenii ajunși în Piața Universității sâmbătă și duminică. În plin sezon de vacanțe, tribunele au fost pline.
  • Directorul diviziei de baschet 3×3 din cadrul FIBA, Alex Sanchez, a fost prezent la București și a asistat la competiție.
  • Raiffeisen Bank Bucharest Challenger este un eveniment marca Sport Arena Streetball organizat cu sprijinul Direcției pentru Sport și Tineret a Municipiului București și susținut de Raiffeisen Bank, Nike, Fitbit, Philips One Blade, Gatorade, Ursus Cooler, Red Bull, Bicicletele Pegas, Ideal Board Games și Steaua CSM Eximbank. Powered by Kiss FM.
     
Publicat: 14 08. 2017, 14:44
Actualizat: 14 08. 2017, 15:09