După o carieră de aproape 20 de ani ca jucător, fostul internațional român Dumitru Anghel, 51 de ani, scrie istorie și ca antrenor în baschetul ieșean. La 12 ani de la înființarea propriului club de copii și juniori ACS Stars Iași 2012, Mitică, așa cum îl știu iubitorii baschetului, a obținut o performanță uriașă cu echipa sa, obținând medalia de argint în Campionatul Național de Juniori Under 17.
Tinerii baschetbaliști de la ACS Stars 2012 Iași au obținut, recent, o performanță remarcabilă, devenind vicecampioni naționali la juniori Under 17. Echipa pregătită de fostul mare baschetbalist Mitică Anghel a reușit un turneu final fantastic la Râmnicu Vâlcea și a ajuns până în finala Campionatului Național U17, fiind învinsă în ultimul act de CSS CSM Petrolul Ploiești.
Astfel, după ce a făcut performanță ca sportiv, Mitică Anghel, 51 de ani, scrie istorie și ca antrenor împreună cu juniorii U17 de la ACS Stars 2012 Iași, grupă la care evoluează și gemenii săi Alexandru și Sebastian. Calificarea la turneul final Under 17 de la Râmnicu Vâlcea era deja o mare performanță pentru echipa ieșeană, dar elevii lui Mitică Anghel nu s-a mulțumit cu puțin. Chiar dacă au pierdut primul meci în ultima secundă, 74-76 cu Agronomia București, tinerii baschetbaliști de la ACS Stars 2012 s-au mobilizat și au câștigat următoarele două partide, 77-69 cu CSU Andu Sibiu și 79-64 cu Laguna București, calificându-se în semifinale de pe primul loc în grupa I. În semifinale a urmat o victorie uriașă cu gazdele de la CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea, scor 79-71, pentru ca finala să fie pierdută la o diferență mare în fața experimentatei grupări din Ploiești.
„Prezența în finala Campionatului Național este un vis devenit realitate. Un rezultat fantastic pentru noi, pentru baschetul ieșean. Să nu uităm că nu am mai avut o finală la baschet juniori de 12 ani! Îmi felicit băieții, au fost fantastici”, spune Mitică Anghel, antrenor și președinte la ACS Stars 2012 Iași.
Turneul final de la Râmnicu Vâlcea a început cu o înfrângere greu de digerat pentru ieșeni. ACS Stars 2012 a pierdut la două puncte în fața Agronomiei București, scor 74-76, adversarii marcând coșul victoriei chiar în ultima secundă.
„Chiar dacă am pierdut primul meci în ultima secundă, am reușit să găsim resursele necesare pentru următoarele partide, mai ales pentru semifinală. Mai era o secundă și patru zecimi, conduceam cu un punct, a fost o repunere din lateral, un dribling, aruncare și am luat coș în ultima secundă. Băieții au fost foarte afectați după acest eșec, dar am reușit să strângem rândurile și să ne revenim. I-am motivat, le-am spus că nu este nimic pierdut și chiar dacă am fi pierdut și al doilea meci era deja o performanță pentru noi prezența la turneu final. În al doilea meci, cu Sibiul, am fost conduși și la zece puncte, am revenit, iar ne-au condus ei, am revenit din nou și ne-am impus cu 77-69.
Băieții au avut o dorință fantastică de a câștiga, iar acest lucru s-a văzut pe teren. Acesta a fost meciul care ne-a dus în semifinale, pentru că în a treia partidă știam că Laguna București au copii cu un an mai mici. Oricum, locul 8 pentru ei, având în vedere că sunt născuți 2008, este un rezultat senzațional pentru ei. Victoria cu Sibiul ne-a dus pe locul întâi în grupă, având un coșaveraj mai bun decât Agronomia și Sibiu”, a completat Mitică Anghel.
În semifinale, gemenii Sebastian și Alexandru Anghel împreună cu colegii lor au făcut un nou meci solid, chiar împotriva gazdelor turneului final, CS Vâlcea 1924, iar ieșenii s-au impus cu 79-71, obținând o calificare nesperată în marea finală.
„În semifinale am învins gazdele de la Rm. Vâlcea, un meci în care echipa s-a implicat incredibil. De mult nu am văzut o așa implicare a băieților într-un meci. Au dat totul și au obținut o calificare istorică în finală. Și-au dorit enorm. Vâlcea a avut la un moment dat zece puncte avans, dar am revenit superb. Și gazdele au fost un pic ajutate, dar am trecut și peste asta. Pentru noi era o foarte mare performanță deja prezența în semifinale, iar finala era echivalentă cu titlul național”, a mai spus antrenorul Mitică Anghel.
În finală, Ploieștiul s-a impus clar cu 111-53, însă echilibrul s-a rupt în sfertul secund.
„Am jucat de la egal la egal în primul sfert, au fost doar 3 puncte diferență. La ei se vede experiența, deja au mai multe finale, prezențe în finale mici, în timp ce noi suntem la prima finală. Dar nu ne vom opri nici noi aici. După primul sfert bun a fost parcă un blocaj. Ploieștiul a jucat foarte bine, a avut 16 aruncări de 3 puncte. E foarte greu. Băieții au fost supărați după meci pentru că au pierdut finala, dar pentru noi este deja ceva extraordinar că am ajuns în acest punct. Este ca o victorie pentru noi. Am fost și mici răutăți din partea gazdelor, nu am primit vestiar la finală, dar am trecut și peste aceste momente”, a punctat Anghel.
„Mulțumim tuturor părinților pentru sprijin, sponsorilor și partenerilor Misavan, Universitatea Petre Andrei, Primăriei Voinești și domnului primar Gheorghe Dobreanu, familiei Corina și Costel Morărița. De asemenea, vreau să mulțumesc cadrelor didactice de la liceele unde învață sportivii noștri, pentru că dau dovadă de înțelegere. De asemenea, mulțumim și gazdelor turneului final de la Râmnicu Vâlcea pentru ospitalitate, chiar dacă, după ce i-am eliminat în semifinale, nu am mai beneficiat de vestiar, iar băieții au fost nevoiți să se schimbe în sală. Am trecut peste toate aceste probleme”, a conchis Mitică Anghel.
De remarcat că Grupa U17 a participat și la turneul semifinal U18, alături de echipe la care evoluează jucători cu un an mai mari, iar elevii lui Mitică Anghel au avut o comportare onorabilă, clasându-se între cele mai bune 16 echipe din țară la această categorie.
În afară de cele două grupe, U17 și U18, clubul ACS Stars, din staff-ul căruia face parte și Mihaela Anghel, mai are două grupe de copii, U14 și U10.
Grupa I
74-76 cu Agronomia București
77-79 cu CSU Andu Sibiu
79-64 cu Laguna București
Semifinale: 79-71 cu CS Vâlcea 1924
Finală: 53-111 cu CSS CSM Petrolul Ploiești
Lotul deplasat de echipa ieșeană la turneul final: Sebastian Anghel, Alexandru Anghel, Ruben Fădur, Albert Chifan, Robert Boicu, Fabian Iriciuc, Cosmin Morărița, Cosmin Mihai, Nichita Gumene, Mihnea Diaconu, Angelo Popa și Ștefan Eduțanu.
Ca jucător, Mitică Anghel, 2.07 metri, a fost campion național cu West Petrom Arad, în 2002, un an mai târziu a fost vicecampion cu aceeași formație arădeană, iar cu Poli Moldrom Iași a obținut medalia de bronz în Campionatul Național, în 1998.
Mitică Anghel a jucat la echipa națională a României între anii 1996 și 2003, iar în străinătate a evoluat la formația croată Rijeka.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER