Povestea vrăjitorului de sub panou care are grijă de viețile oamenilor. Santana, dirijorul avioanelor: „Nu știu multe despre Ilie Năstase, dar am înțeles că se distra mult. Dacă e așa, avem lucruri în comun”
- ProSport a stat de vorbă cu Angel Santana (37 de ani), baschetbalistul cu o mie de povești
- Spaniolul stabilit în România de un deceniu va juca de vineri pentru România la Campionatul European de baschet 3×3 din Piața Universității. ProSport e partener al evenimentului
- Sportivul de 1,96 m, născut în Las Palmas de Gran Canaria, joacă pe postul de extremă, fiind un veritabil număr 3 – considerat cel mai bun aruncător pe pătrundere al unei echipei standard de cinci din baschet
- Santana, acum la Știința București, în eșalonul secund valoric, e controlor de trafic aerian. „Eu mă ocup de survolările spațiului aerian. Preluăm informații de la turn, avioanele aflate în urcare, cele care intră în spațiul nostru aerian, le îndrumăm către punctul de ieșire din țară, ajutăm la apropiere acele avioane care trebuie să aterizeze”.
- Angel dezvăluie secretele performanțelor Spaniei atât din sporturile de echipă, cât și din sporturile individuale: „Eu cred că Spania a pregătit foarte bine ediția olimpică de la Barcelona. Au pregătit atunci toate sporturile. În Barcelona au început să aducă mulți copii din întreaga țară pentru Olimpiadă, cu vreo șase ani înainte. Toate echipele astea au rămas împreună. Cred că acum recuperăm într-un fel investiția”
„Am plecat de acasă de la 17 ani, în Statele Unite. Din Las Palmas de Gran Canaria – un paradis, toată lumea mă întreabă de ce am plecat de acolo! Am primit bursă. Și mi-a plăcut foarte mult atmosfera de sport și școală, pentru că acolo ambele se fac foarte serios. În Europa, cred că nu se poate așa. Ori faci școală, ori faci baschet. Dar în State, le faci împreună și este frumos. Am făcut un an de liceu și patru ani de facultate. A fost super„. Așa începe povestea lui Angel Santana, spaniolul care s-a îndrăgostit de o româncă și pentru familie, el a lăsat America și Europa în spate.
Santana este un nume cu rezonanță. Tenisul îl are pe Manolo, rockul pe Carlos, iar baschetul 3X3 îl are pe Angel. La 37 de ani, Angel Santana este într-o super-formă sportivă și își permite să joace baschet ca hobby, atât în cinci, dar mai ales trei la trei. O face la cel mai înalt nivel, stabilind recorduri în varianta de stradă, mai rapidă, mai fizică și mai orientată spre ideea spectacol all-inclusive a luptei de sub panou.
Angel Santana este acum al doilea jucător de baschet 3×3 al României (locul 11 în clasamentul mondial al jucătorilor de baschet 3×3, cu 495,602 puncte), după Cătălin Vlaicu (locul 10, cu 531,945 puncte)
Are carisma unui veritabil super-star, impresionează prin ceea ce face cu mingea rotundă, ușoară „din baschetul fetelor” pe terenul cu un singur coș în aceeași măsură în care atrage toate privirile cu trăirile sale puternice și reacțiile tipic iberice. Are „lipici la public”, pentru că știe exact ce își dorește orice spectator de la un meci de 3×3. Și are un obiectiv clar pe teren, mai important decât victoria – să îi facă pe trecători să se oprească din drum, pe trotuar, la unul dintre colțurile terenului, chiar și pentru 10 minute, cât durează un meci și să se simtă bine, să se distreze. Felul în care evoluează pe terenul de 15 X 11 metri, demonstrează clar că nu este doar o frază frumoasă și des întâlnită în sportul profesionist. Vorbește cu pasiune, zâmbește mult pe teren și înafara lui, râde, glumește și a vorbit pentru ProSport înaintea primei ediții a Campionatului European de Baschet 3×3, de la București, chiar dacă a avut nevoie de o cafea destul de tare în timpul discuției, pentru că a ajuns la conferința de presă de miercuri la capătul unei ture lungi de noapte. Vineri, sâmbătă și duminică, Angel Santana va intra pe teren pentru România, alături de Cătălin Vlaicu, Bogdan Popescu și Ștefan Vasile, cu gândul către un nou super-rezultat pentru baschetul 3X3 din România: prima medalie europeană.
Echipa României mizează pe forță și talie în duelurile „europene”
Este prima ediție a Campionatelor Europene și se joacă la București. Ce înseamnă? Cresc emoțiile?
Întotdeauna sunt emoții, dar eu zic că sunt emoții pozițive. Jucăm acasă, este publicul nostru, suntem obișnuiți cu vremea, cu tot. În momentul ăsta, emoțiile sunt bune pentru noi.
Cât de grea este competiția?
Foarte grea. Au venit cam cele mai bune echipe din Europa.
Este o echipă destul de stabilă, aproape stantard – Tricolorii, Team Bucharest, naționala. Cum ați ajuns să jucați împreună?
A fost o idee… gândită. Mai mulți am contribuit. Radu Petre e la Sport Arena, Horia și sigur eu și cu Cătălin Vlaicu am vorbit la începutul verii și ne-am propus să facem o echipă puțin mai puternică, mai solidă, pentru că știam că vrem să jucăm mai multe turnee anul acesta. Am studiat o listă de jucători, variante. Ne-am dorit să schimbăm puțin strategia în jocul nostru, am căutat doi coechipieri care să să potrivească jocului nostru, al meu și al lui Cătălin, pentru că noi jucăm de mai mult timp împreună.
La Raiffeisen Bank Bucharest Challenger, naționala României a fost în formulă completă: Angel Santana, Cătălin Vlaicu, Bogdan Popescu, Ștefan Vasile. S-au înscris în concurs cu numele „Tricolorii” și au jucat finala, fiind învinși de spaniolii de la Malaga. „Team Bucharest”, cvartetul care a obținut calificarea în finala mondială FIBA World Tour de la Tokyo, l-a avut în componență pe Cătălin Bordei în locul lui Bogdan Popescu.
Ce ați căutat?
S-au schimbat foarte mult regulile în baschetul 3×3, am căutat o echipă mai puternică, mai solidă. Ne-am gândit că nu avem nevoie neapărat de un coordonator de joc, fiind doar o jumătate de teren, dar avem nevoie de o echipă mai puternică, cu care să avem întotdeauna un avantaj în fața celorlalte echipe – în general, echipele din Europa aduc câte un jucător puțin mai mic, mai scund. La noi în echipă, cred că toți suntem peste 1,90 m și aproape 100 de kilograme fiecare!
Jocul fără antrenor și în același timp cu patru antrenori
2 în 1. Nu este trucaj, doar iluzie optică. Angel Santana și Cătălin Vlaicu alcătuiesc o echipă compactă chiar și într-unul din rarele momente de pauză din timpul partidelor de turneul Challenger organizat în Piața Universității.
Dominați fizic? Circulă glume că intră adversarii și tot ei se accidentează?
În baschetul 3 la 3 nu prea ne accidentăm. Toată lumea vine foarte pregătită să joace 3 la 3. De regulă, cei care vin aici au jucat 5 la 5 și au antrenament. Întotdeauna accidentările apar când nu ești pregătit. Sigur, contactele sunt dure, ne lovim tare, sunt multe arcade sparte, dar eu nu am văzut niciun genunchi rupt la jocul ăsta. Din fericire!
Este un joc fără antrenor?
(prompt) Da.
Cine preia sarcinile de organizare, cine își asumă rolul de antrenor?
Eu! (răspunsul vine instantaneu, dar apare completarea pe un ton brusc mai relaxat)… glumesc! (râde). Aici trebuie să fim o echipă, în sensul cel mai puternic al acestui cuvânt. Suntem patru jucători, fiecare are responsabilitățile lui pe teren și înafara lui. Toți suntem antrenori, toți încercăm la un moment dat să ne ridicăm unul pe celălalt. Când cineva obosește, trebuie să ne dăm imediat seama, pentru că nu mai gândește la fel în acele momente. Jucătorul care nu intră în teren, cel care stă pe margine la un moment dat, trebuie să fie și el „antrenor”, pentru că el trebuie să vadă de pe bancă anumite lucruri și așa… se schimbă rolul de antrenor, toți patru suntem antrenori, cum ar veni!
Cum pregătiți competițiile și meciurile? Studiați fiecare adversar în parte sau totul vine natural?
Da, cât de cât. Ne știm, este un circuit oarecum închis și echipele cele mai bune, ne știm cu toții. Dar în timpul turneului, chiar înainte, ne uităm care sunt echipele din grupe, echipele cu care ne-am putea întâlni în sferturile de finală, semifinale, finale, vedem dacă este ceva care s-ar putea schimba. Vedem care este cel mai în formă, încercăm să nu ne lăsam surprinși.
Angel Santana ia foarte în serios discuția despre competiția europeană, ceea ce se reflectă și în tonul răspunsurilor sale. Siimilar, detaliile tehnice, de strategie reprezintă partea serioasă, cu care nu se glumește în timpul interviului, baschetbalistul fiind la fel de sobru precum în acest instantaneu din timpul conferinței de presă. Foto: Alexandru Hojda
Exersați scheme, faze specifice?
Încercăm, deși este un pic mai greu, pentru că nu ne întâlnim suficient de des, Bogdan Popescu e la Timișoara, Cătălin și Vasile la Tg. Jiu, eu sunt aici la București. Încercăm să avem câteva scheme pe care le folosim, dar e greu, timpul fiind foarte limitat.
În baschetul 3x3, jocul este extrem de rapid și, cu regula de recuperare a mingii și cele 12 secunde pentru atac nu e timp de simulări, nu este timp să cazi și apoi să stai pe jos după un contact. Cum priviți un meci de fotbal, de exemplu, în care astfel se pot pierde până la 20 de minute din timpul de joc?
Asta este! Sunt sporturi diferite. La noi, se joacă minute și este un sport foarte, foarte, foarte dinamic. Trebuie să gândești foarte repede în primul rând. Asta îmi și place cel mai mult în acest sport. Că trebuie să te miști și să iei decizii foarte repede. Și, sigur, dacă vrei să păcălești arbitrul, trebuie să ai grijă să faci chestii care să nu te scoată pe tine din joc. Nu poți să stai acolo să te plângi.
„O slujbă care îmi lasă și timpul liber să fac ceea ce iubesc, adică baschet. Știu că fac ceva important”
De ce apare pe Facebook „fost jucător profesionist de baschet”?
Da, așa apare?
Da… la job-ul actual apare compania Romatsa, iar „jucător de baschet” este la categoria „past”.
Ei… oricum, acum, eu jucând în Liga B, la Știința, este puțin diferit. Nu este o ligă care să îți poată da independență financiară. Este ca un hobby pentru mine. Și îmi doresc să mă apuc și de antrenorat. Este pasiunea mea pentru copii. Nu mă văd antrenând băieți mari, dar copii, da!
Baschetul 3×3 a adus fani de toate vârstele la turneul Challenger organizat în Piața Universității (26-27 iulie 2014)
Controlor de trafic aerian? Pare un job foarte serios… de ce această meserie?
Este o meserie foarte serioasă, dar și o meserie foarte frumoasă. De ce nu? Am intrat la concurs, am dat o grămadă de teste, mi-am dorit să rămân aici pentru copilul meu și am reușit să intru să pe această poziție. Este o slujbă care îmi lasă și timpul liber să fac ceea ce iubesc, adică baschet (clarifică rapid), dar în același timp îmi face plăcere, știu că fac ceva important.
2 ani a durat programul de pregătire pentru postul de controlor de trafic aerian. S-a mutat la Constanța pe durata școlii, timp în care a jucat pentru Farul
2011 este anul în care Angel Santana a obținut cetățenia română
În ce constă mai exact acest job?
Eu mă ocup de survolările spațiului aerian. Preluăm informații de la turn, avioanele aflate în urcare, cele care intră în spațiul nostru aerian, le îndrumăm către punctul de ieșire din țară, ajutăm la apropiere acele avioane care trebuie să aterizeze. Trebuie să controlăm toate avioanele care trec deasupra țării noastre. Trebuie să verificăm distanța dintre avioane și pe verticală și pe orizontală. Și vorbim cu piloții. Sunt perioade lungi în care nu se întâmplă nimic. Dar când vremea este nasoală, acolo sus, nici piloții nu mai zboară atât de corect și atunci intervenim noi.
Tot un rol de căpitan, de coordonator, ca și pe teren, nu?
Da, cam așa ceva. Este o treabă foarte importantă, în care (și face o pauză) avem grijă de viețile oamenilor. Și este altceva, o meserie foarte frumoasă.
A fost un vis din copilărie sau…?
Nu, pur și simplu, am avut un coleg la Otopeni, Tudor Zamfirescu, acum mult timp, patru-cinci ani, care a avut ideea asta. Era colegul meu de cameră. S-a făcut controlor. I-a plăcut și într-o zi mi-a zis – „Santana, de ce nu faci și tu, e super-ok?”. El știa exact ce pot să fac. Mi-a și spus „cred că te-ai descurca foarte bine la asta”.
Patimile Team Bucharest pentru marea finală de la Tokyo: „Ultimul minut și jumătate – a fost pur și simplu haos! Cred că arbitrii și-au spus >”
Dintre performanțele din baschetul 3×3 – numărul unu mondial la baschet 3×3, primul campion mondial al României la baschet – în Rusia, în concursul de aruncări libere, 3 finale Fiba World Tour. Care este cea mai importantă și mai dragă reușită a carierei?
Nașterea copilului meu! (și râde cu drag)
Nu e din baschet…
Am glumit… (și tot își mai ia un timp de gândire). Și când am ieșit campion cu Asesoft, a fost foarte frumos, dar fiecare rezultat bun este foarte important pentru mine. Prima dată când am fost la World Tour în Miami, am zis „Yees!!”, adică super-tare. A doua oară, când ne-am calificat, a fost și mai bine, că doar eram calificat de două ori! Acum… a treia oară – e super-mișto! Și faptul că am fost singurul jucător din lume care s-a calificat de trei ori la finala World Tour, și cu Cătălin Vlaicu – suntem singurii jucători care mergem la trei finale.
Calificarea în finală turneului Master din Cehia le-a adus automat „Bucureștenilor” biletele pentru Tokio. Foto: fiba.com
A fost o calificare după o semifinală extrem de strânsă și de tensionată. Am citit multe comentarii care plasau acest meci cel puțin în Top 5 cele mai spectaculoase, cele mai bune, cele mai cele… meciuri ale anului în baschetul 3 la 3, cu tot ce s-a întâmplat în ultimele 3-4 minute. Cum ați trăit meciul din teren?
Înainte de semifinală, noi ne-am gândit că era foarte bine pentru noi să jucăm cu St. Petersburg, nu cu spaniolii de la Malaga, care ne-au bătut aici, la București. Și ne-am gândit că am nimerit bine. Am avut un culoar bun. Eu zic că am dominat meciul, la început, dar la final… au revenit și ei. Din păcate, Cătălin a ratat două libere, la 20-20. Eu mă gândeam deja că suntem în finală… Și următoarele 90 de secunde – a fost pur și simplu haos! Nu am dat nici un coș nici noi, nici ei un minut și jumătate! Este foarte greu în baschetul 3×3, cu atacurile de 12 secunde. Arbitrii au lăsat și ei meciul liber, ne-au lăsat să jucăm. Cred că în mintea lor au zis – „Cine e mai puternic, câștigă, noi nu mai fluierăm nimic!”. A fost un meci cu multă emoție, nu știu dacă a fost cel mai greu meci jucat cu echipa asta… cred că totuși fiecare meci cu Novi Sadul este mai greu. Și meciul de la Mondiale în care ei ne-au bătut a fost foarte la limită, egal, acolo poate au fost puțin altfel de emoții, pentru că știam că este o echipă mai bună. Dar la St Petersburg… ne-am făcut-o singuri, când Cătălin a ratat. Noi le știam punctele slabe. Îi studiasem. Știam că numărul lor trei nu prea aruncă bine, l-am lăsat mai liber. Știam că putem controla partida.
A fost decisivă gestionarea time-out-ului de după cele două lovituri? a fost o discuție foarte apropiată cu Cătălin Vlaicu acolo…
Da… mi-am zis… „puii-mei, ce să facem acum? Trebuie să jucăm. Nu s-a terminat meciul. Se-ntâmplă. Trebuie să ținem capul sus, mergem mai departe. Nu poți să pleci…”. Bine că nu s-a oprit și uite… a dat ultimul coș. Și așa ne-am calificat.
Bătălia sexelor pe bune, în finala Campionatului Mondial de la Moscova
Cum a fost concursul de aruncări libere din Rusia, – o întrecere mixtă, o situație extrem de rară în sportul mondial. Contează? sau adversarul direct este coșul?
Fetele aruncă și ele foarte bine libere la coș! într-un fel, noi jucăm cu mingea lor. La 3×3, mingea este puțin mai mică, este clasică din baschetul feminin. Așa că, la aruncări, cred că fetele sunt chiar mai obișnuite decât noi. Dar a fost ceva amuzant.
2 baschetbaliste au urcat pe podiumul Campionatului Mondial din 2014, în concursul de aruncări libere, alături de Angel Santana, câștigătorul medaliei de aur: pe treapta a doua – belgianca Ann Wauters (33 de ani, prima jucătoare născută în Belgia care ajunge în WNBA – campionatul feminin profesionist de baschet din SUA) și pe treapta a treia – Amaya Gastaminza, din Spania (23 de ani, care evoluează în campionatul Spaniei).
Inevitabil trebuie să întreb de ce România? Scenariul clasic este că românii visează să plece și apoi pleacă în Spania…
Da, știu, și în Spania mă întreabă toată lumea de ca am plecat din Las Palmas de Gran Canaria. Este paradisul… de ce nu am rămas acolo!? Eu, din păcate sau din fericire, m-am însurat cu o româncă, chiar dacă acum sunt divorțat – și cred că din dragoste am venit aici. Iar acum rămân din dragoste pentru copilul meu.
Angel Santana găsește mereu timp pentru a zâmbi pe teren
Spania profită și acum de JO de la Barcelona (1992)
Cum diferă baschetul din România de cel din Spania – ca organizare, ca interes al publicului?
Este diferit. Nu este atât de respectat aici cum este în Spania. Eu sunt aici de aproape zece ani și cred că baschetul românesc s-a schimbat foarte mult, față de momentul în care am ajuns aici. La început era privit ca un sport alternativ, aproape că aș spune că nu era văzut ca un sport adevărat. Exista doar pentru cei care jucau. Acum, cu Carmen Tocală (președinte de Onoare FR Baschet) și Horia Păun (președinte FR Baschet) cred că s-a schimbat situația și se vede. Și ca rezultate, la fele și la băieți, și la 3 la 3 și la 5 la 5, și ca organizare. Cred că baschetul este privit altfel acum.
Anii 2000 – sunt voci care îi numesc „Epoca de aur” a sportului spaniol – cu două titluri europene și unul mondial la baschet în 5, dominația Spaniei în Cupa Davis și trofeele câștigate de Rafael Nadal, titlurile lui Fernando Alonso la F1, victoriile din Turul Franței, și chiar și în sporturi exotice pentru Spania, precum sporturile de iarnă – Xavier Fernandez campion european la patinaj artistic. Care este secretul Spaniei? Ce fac diferit față de anii precedenți și față de celelalte țări?
Eu cred că Spania a pregătit foarte bine ediția olimpică de la Barcelona. Au pregătit atunci toate sporturile. În Barcelona au început să aducă mulți copii din întreaga Spanie, pentru Olimpiadă, cu vreo șase ani înainte. Toate echipele astea au rămas împreună. Cred că acum recuperăm într-un fel investiția – și de efort, și de bani și de infrastructură. Cumva, acum culegem roadele investiției. Și este normal. Când ai un nivel bun, un nivel ridicat, e normal ca mulți copii care vin din urmă să fie din ce în ce mai bine pregătiți. Va fi foarte bine dacă se continuă cu modelul acesta. Ar fi bine să se urmeze peste tot acest model. Au investit în sport, apoi culeg laurii.
Pau Gasol, sunteți aceeași generație. V-ați întâlnit? Cum este ca jucător, ce reprezintă pentru baschetul european?
Este un pic mai mic decât mine, ca vârstă. Pentru întreaga Europă a demonstrat că și jucătorii europeni pot fi foarte, foarte competitivi în NBA și pentru întreaga Europă, dar mai ales pentru Spania, este un simbol al baschetului. Este un jucător complet. Are și aruncarea de la distanță, iar ca tehnică, cred că o are chiar mai lucrată și mai studiată decât americanii. Americanii merg mai mult pe explozie, pe partea fizică, în timp ce Pau Gasol este un jucător înalt, dar cu o tehnică impecabilă.
Cum reușiți să vă concentrați în timpul jocului, când toate meciurile se dispută pe muzică?
A, nu e o problemă, o blochez…
„Știu că lucrurile pot dispărea de pe o zi pe alta și trăiesc fiecare zi viața așa cum trebuie!”
Sunteți unul dintre cei mai iubiți jucători de baschet 3 la 3 din circuit, ați primit un premiu special în Rusia: „The Funniest Player”. Care este rețeta?
Fac asta din plăcere, nu trăiesc din baschetul 3×3. Încerc să fac cât mai bine ceva ce am iubit întotdeauna – să joc baschet. În plus, am văzut că baschetul 3×3 este un sport de stradă și ținta noastră este să atragem trecătorii de pe stradă, să îi facem să se oprească. Datoria mea ca jucător este să joc baschet, normal, dar să interacționez și cu spectatorii. Și cu publicul, și cu arbitrii și cu jucătorii. Iar pentru mine, principalul obiectiv când vin la un turneu este să mă simt bine. Nu mă duc să fiu trist sau să câștig neapărat. Mă duc să mă distrez.
Ce melodie ar trebui să se audă în boxe în timpul meciului, ca să fie ca un impuls în plus?
Nu contează melodia, contează cum mă simt eu. Poate să fie hip-hop, rap, rock, chiar și manele (râde). Nu am nici o treabă, dacă mă simt bine în momentul ăla.
Angel Santana impresionează cu pase precise, aruncări din poziții complicate și se implică și în lupta de sub panou
Pentru că baschetul 3 la 3 este legat de industria entertainment-ului, cu muzică, majorete, numere de dans… și în același timp, în muzică se poartă videoclipurile care au legătură cu tema sportului… ar fi tentant să filmați un videoclip cu un mini-meci de baschet 3 la 3?
Da, de ce nu!?
Un film despre baschetul 3 la 3? Ce actor ar juca rolul lui Angel Santana?
Uf… Antonio Banderas (râde secunde bune). Angel Santana mai bine. Cine să-l joace mai bine pe Angel Santana? Nu mai e altul, unul singur!
Porecle?
Santi, Santiago, mai multe… spaniolul…
Ce vedetă din România ați provoca la un joc de baschet 1 la 1?
(din nou are nevoi de timp de gândire) Ce vedetă… normal că femeie! (râde) Acum nu știu… sunt multe. Nu știu, poate un 1-3 ar fi mai potrivit.
Cu cine?
Cu trei femei, desigur!
Alexander Wolff făcea o comparație în Sports Illustrated cu Ilie Năstase. Are dreptate?
Chiar nu știu foarte multe despre Ilie Năstase, dar am înțeles că tot așa, omul se distra foarte mult și pe teren și în afara lui. Dacă e așa, eu cred că da. Eu așa încerc întotdeauna, am trecut prin multe în viață, știu că lucrurile pot dispărea de pe o zi pe alta și trăiesc fiecare zi viața așa cum trebuie!
Vă mulțumesc și mult succes la Campionatul European!
Mulțumesc