Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Disciplină, ambiție, curaj, risc, focus pe rezultate, strategie, tactică și planificare – acestea sunt doar câteva dintre atributele care îi definesc pe liderii din domeniul sportului, fie că sunt înnăscute sau dobândite. România are nevoie de modele de leadership, iar lumea sportului are una dintre cele mai vaste oferte. În acest context, ca o completare a activităților de zi cu zi (traininguri, seminarii, conferințe), compania Ascendis a decis să promoveze săptămânal, în paginile ProSport, un lider sportiv renumit pentru experiența, viziunea și rezultatele sale. Astăzi, ProSport și Ascendis prezintă povestea lui LeBron James, unul dintre cei mai importanți baschetbaliști ai ultimilor ani.
„Dedicarea reprezintă o parte importantă din ceea ce sunt și ceea ce cred. Cât de dedicat ești să câștigi? În fiecare dimineață există momentul acela în care te privești pe tine însuți în oglindă: ești dedicat sau nu?” – LeBron James
„Voi fi liderul echipei”. Aceasta a fost una dintre primele afirmații făcute de LeBron James (29 de ani) la o conferința de presă din vara acestui an, eveniment care a consemnat revenirea baschetbalistului de 2,03 m la Cleveland Cavaliers, clubul alături de care și-a început cariera în National Basketball Association (NBA) în urmă cu aproximativ 11 ani. „Cred că, pe lângă abilitățile legate de jocul meu, venirea mea aduce cu sine și calitățile de lider, calități pe care mulți jucători nu vor să le exploateze sau pur și simplu nu știu cum”, a declarat cu încredere James. „Și pot! Pot fi un lider pentru colegi prin exemplu, pot fi un lider vocal, pot fi un lider prin îndrumările pe care le ofer și pot fi un lider pentru colegi prin simpla mea prezență pe teren. Acesta este cel mai important lucru pentru mine. Asta este ceea ce mă stimulează mai mult decât orice altceva”.
Din când în când, o dată la câteva luni, LeBron James obișnuiește să susțină discursuri motivaționale pentru studenți, vorbind despre anul care i-a schimbat viața. Nu le povestește despre ultimul an din liceu, atunci când și-a întâlnit viitoarea soție și ulterior a fost votat cel mai bun jucător în draftul NBA din 2003 (n.r. – Draftul NBA este un eveniment susținut înainte de startul fiecărui sezon al competiției nord-americane. În cadrul acestuia participă cele mai bune tinere talente, cu scopul de a fi selectate de una dintre cele 30 de echipe din NBA. În general, jucătorii provin din facultate). Nu relatează despre momentul în care a cucerit aurul olimpic la baschet și nici despre cum s-a simțit atunci când a câștigat campionatul în NBA sau când a semnat un contract de 110 de milioane de dolari. Nu le povestește nici măcar despre cum s-a simțit atunci când a fost numit unul dintre cei mai influenți oameni din lume de către revista TIME.
20,6 de milioane de dolari este salariul lui LeBron în sezonul 2014-2015
În schimb, le vorbește despre anul în care era în clasa a IV-a. Astfel, se întoarce cu circa 20 de ani în timp, atunci când viața sa era aproape sortită eșecului, după cum este amintit și într-un material publicat de pagina de internet a televiziunii ESPN. Nimic din ceea ce reprezenta copilul LeBron James la acea vreme nu oferea măcar un indiciu în legătură cu viitorul pe care acesta îl avea pregătit. În acea perioadă, 1993-1994, copilul care nu știa că urma să devină un star NBA se mutase cu școala în nenumărate rânduri. Mama sa, Gloria, care avea doar 16 ani când îl adusese pe lume pe micuț, reușise inițial să îl crească cu ajutorul bunicii și al mamei sale, dar, după moartea celor două, viața ei și implicit a lui LeBron a devenit un du-te vino dintr-un domiciliu într-altul. „Au apărut niște dificultăți financiare și ne-am mutat de șapte ori într-un an. Ne-am mutat din apartament în apartament, iar uneori locuiam cu prieteni. Mama obișnuia să-mi spună mereu: «Să nu te simți prea confortabil, pentru că s-ar putea să nu stăm prea mult pe aici»”, își amintește jucătorul în vârstă de 29 de ani. „Îmi luam rucsăcelul în care aveam toate cele necesare. Apoi îmi spuneam același lucru pe care obișnuiam să mi-l spun mie însumi în situațiile de acest gen: «Să-i dăm bătaie!»” Identitatea tatălui său îi era o necunoscută: „Tatăl meu nu a fost alături de mine în copilărie. Obișnuiam să mă întreb «De ce eu? De ce trebuie ca eu să nu am un tată? De ce nu este alături de mine? De ce a părăsit-o pe mama?» Dar, odată cu înaintarea în vârstă, am analizat situația mai atent și m-am gândit: «Nu știu prin ce trecea tatăl meu, dar dacă ar fi fost alături de mine mereu, aș mai fi devenit ceea ce sunt astăzi?»”
Nu practicase niciodată sport de performanță și nu avea nici măcar un indiciu legat de cine era sau ce voia să devină. Dar, cu ajutorul unor persoane care au investit în el, LeBron James a făcut pași, mici dar siguri, spre strălucitorul viitor care îl aștepta. A început inițial în fotbalul american unde și-a descoperit abilitățile atletice. Apoi, din cauza problemelor de domiciliu, LeBron a fost neovit să se mute din nou. Doar că, de această dată, schimbarea avea să fie o binecuvântare. Antrenorul Frank Walker i-a propus acestuia să locuiască în aceeași casă cu el. Familia Walker era organizată. Era o familie care se trezea la ora 6:30 și muncea între orele 9:00-17:00. Aici, LeBron a învățat să vadă școala ca un motiv de bucurie, în condițiile în care, înainte, mutările constante îl făcuseră să nu mai dorească să frecventeze orele la care ar fi trebuit să fie prezent.
Tot alături de această familie, LeBron a început să se antreneze pe terenul de baschet. Restul este istorie. Baschetbalistul a avut parte de o ascensiune fenomenală. În anul 2003, el a semnat un contract cu echipa locală din NBA, Cleveland Cavaliers, alături de care a petrecut 7 ani, pentru ca în 2010 să semneze pe 4 ani cu Miami Heat, echipă alături de care a cucerit de două ori titlul de campion pe parcursul a patru sezoane. În vara acestui an, baschetbalistul a decis să se întoarcă la echipa de suflet: „Puteți da exemplu de orice situație doriți. Am trecut prin ea, atât pe teren, cât și în afara sa. Pot spune cu încredere că am multă experiență pe care să o pot împărtăși colegilor mei. Sunt pregătit de provocare, mă întorc acasă”. Dacă nu ați văzut până acum niciun meci cu James, încercați să urmăriți unul. Nu vă trebuie o întreagă partidă să identificați calitățile sale. Doar 10 minute. Adică un sfert. Veți sesiza cum viziunea sa de joc și despre viață se îmbină cu o experiență vastă care îl transformă în adevăratul lider de pe teren. De fapt, adevăratul lider al echipei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER