Românul cu slam dunk-ul din Italia!** INTERVIU Vlad Moldoveanu: „Putem ieși cu capul sus din grupa pentru CE 2013”
La cei 23 de ani, Vlad Moldoveanu a acumulat deja experiență peste Ocean, fiind absolvent al American University, iar din vara anului trecut a revenit în Europa, semnând cu echipa italiană Benetton Basket Treviso. Românul este considerat deja de specialiștii italieni un jucător cu spirit inovator.
Baschetbalistul român „călit” în Statele Unite are evoluții încurajatoare în primul an pe Bătrânul Continent, mai ales în cupele europene. Chiar dacă Treviso a ratat recent calificarea în sferturile Eurocup, Vlad nu se lasă doborât. Continuă cu perseverență să lupte pentru obiectivele interne ale clubului, fiind cu gândul și la campania echipei naționale din preliminariile Campionatului European din 2013.
Evoluții ca un rollercoaster în campionat
Cum ai caracteriza prima parte a sezonului petrecut în Italia, primul în Europa pentru tine, dar și experiența acumulată în cupele europene?
A fost un sezon bun, în special în Eurocup. În campionatul Italiei am avut un sezon cu urcușuri și coborâșuri. A fost un fel de rollercoaster și sper să îmi revin acum pe finalul campionatului și să îmi ajut echipa să intre în play-off. Din păcate, în campionat nu am fost la fel de constant ca și în Eurocup, dar per total până acum am avut un sezon OK spre bun.
Care sunt obiectivele clubului în acest sezon, după eliminarea din Eurocup, dar și ale tale personale?
În campionat suntem într-o situație delicată. Am pierdut câteva meciuri acasă, pe care nu aveam voie să le pierdem. Ca să intri în play-off într-un campionat puternic, cel mai important lucru este să nu pierzi acasă. Vom forța intrarea în play-off, deoarece suntem la 6 puncte de play-off și totul este posibil. Personal, vreau să termin sezonul într-o notă bună, care să îmi dea încredere pentru sezonul viitor, dar și pentru lotul național.
Te-ai adaptat rapid la rigorile baschetului european, după ani buni petrecuți în SUA. Ce diferențe sunt între cele două școli de baschet?
Eu zic că gândirea jocului este diferită. Baschetul european este puțin mai lent decât cel american, în rest nu cred că am observat alte diferențe majore.
Încredere din partea antrenorului Djordjevici
În ce măsură a contribuit încrederea antrenorului într-un jucător tânăr ca tine, într-un campionat puternic, așa cum este cel al Italiei?
În orice campionat este important ca antrenorul să aibă încredere în toți jucătorii din lot, deoarece de aceea sunt acolo. Dacă nu ai 10-12 jucători care pot juca, atunci nu are rost să fie ținuți în lot, deoarece ei pot ajuta alte echipe. În Italia, jucătorii foarte tineri sunt împrumutați să joace în Liga a 3-a sau a 2-a. Asta nu înseamnă că nu sunt buni, dar le prinde bine. Niciun jucător nu vrea să stea pe bancă. În cazul meu, discuțiile cu antrenorul Sasha Djordjevici înaintea semnării contractului cu Treviso au fost foarte importante. Nu aș fi semnat legat la ochi și urechi, am semnat pentru că am crezut în el și el a crezut in mine. Este foarte important să ai constanță în minutele de joc, deoarece doar așa poți avea constanță și în teren, statistic vorbind.
Cum te simți la Treviso? Ce înseamnă un club profesionist european față de experiența din SUA, dar și față de cea anterioară din România?
Diferența dintre ce este aici și ce era la colegiu nu este foarte mare. La colegiu am avut șansa să am parte de aceeași organizare foarte bună, de condiții excelente de pregătire, de un staff medical, de condiții de recuperare și așa mai departe. Așa este și aici, unde avem toate condițiile necesare să facem performanță. Avem saună chiar în vestiar, piscină cu apă caldă, piscina cu apă rece, sala de forță. Tot ce avem nevoie avem la sală.
În timpul liber vizitează orașele romantice
Cum îți petreci timpul liber în Italia? Cum ești perceput de fani, într-o țară în care românii au avut tot felul de probleme în ultimii ani? Există și români care asistă la meciurile tale?
În general, mă odihnesc, mă uit la filme, nimic interesant. Prefer să îmi petrec timpul liber cu logodnica, poate mergând la Veneția în ziua mea liberă. Am norocul de a juca la Treviso, care este foarte aproape de multe orașe foarte frumoase și cu o istorie bogată gen Verona, Veneția, Bologna, Padova. Cred că fanii m-au primit foarte bine și mă tratează ca pe toți ceilalți, nu am avut niciodată probleme. Am cunoscut și câțiva români. Din ce știu eu, doar unul singur vine la aproape toate meciurile.
Optimism înaintea preliminariilor CE
Cum vezi campania echipei naționale, care va juca în preliminariile CE din 2013, în Divizia A valorică a Europei? Ce părere ai despre posibilitatea revenirii la lot a unor jucători cu experiență, care au decis să se retragă în ultimii ani, dar au evoluții bune la echipele de club?
Este o grupă din care putem ieși cu capul sus, a nu se înțelege direct calificare. La prima vedere, Georgia și Bosnia sunt favoritele grupei, dar eu zic că putem să terminăm între primele două locuri. Avem un nucleu care a început să se sudeze la lotul național. Acesta va fi al treilea an în care o să jucăm împreună. Aș prefera să nu comentez în legătură cu jucătorii mai în vârstă, dar aș vrea să precizez că echipa națională de seniori de anul trecut nu a fost în efectiv complet, așa că niciunul dintre rezultatele înregistrate nu arată valoarea reală a acestui lot.
Un mesaj pentru fanii tăi, dar și ai naționalei, înaintea campaniei europene din acest an!
Toți pentru unul, unul pentru toți, cam așa vreau să decurgă campania noastră de calificare. Fără fani nu putem câștiga, ei o să fie al 6-lea jucător. Sper din suflet că vom avea parte de meciuri bune și spectaculoase, care să încânte atât ochii necunoscătorului, dar și ai cunoscătorului. Cel mai important este ca meciurile să se termine cu victoria noastră.
Regretă că echipele din București nu se bat la titlu
Ce parere ai despre Divizia A, urmărești campionatul României? Consideri că există o favorită la caștigarea titlului?
Urmăresc Divizia A, dar nu am nicio preferință sau vreo favorită. Vreau ca baschetul românesc să câștige, ceea ce înseamnă meciuri strânse, cât mai mulți fani la sală, iar jucătorii să facă spectacol pe teren. Îmi pare rău că Bucureștiul nu mai are o echipă cu tradiție în baschet, care să se bată la titlu.
Baschetul european este puțin mai lent decât cel american, în rest nu cred că am observat alte diferențe majore
Vlad Moldoveanu, extremă Benetton Treviso