Ministerul Tineretului și Sportului și Federația Română de Baschet au lansat, marți, programul "Sport până la miezul nopții", care se va desfășura în mai multe orașe din țară și care face parte din campania "România în mișcare"
Proiectul constă într-o serie de competiții de baschet, pe diverse categorii de vârstă, ateliere de sport, precum și promovarea mișcării într-un cadru organizat. Astfel, primul eveniment din cadrul acestui program se va desfășura în perioada 3-6 iunie, la Stadionul Tineretului, din București.La deschiderea oficială, care va avea loc miercuri, de la ora 20.00, va participa și Ministrul Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi.
Ministrul a declarat, într-o conferință de presă, că acest program este preluat după modelul unuia din Statele Unite ale Americii și are ca scop atragerea tinerilor către sport și combaterea consumului de droguri și a violențelor. "Vrem să lansăm un proiect unic în România, intitulat «Sport până la miezul nopții», pentru că astfel de proiecte au dat roade și în alte țări, iar dacă ne uităm la statisticile celui din Statele Unite putem vedea că foarte mulți tineri au fost atrași să facă mișcare și a fost redus consumul de droguri și violența de pe străzi. Acest proiect este unul potrivit pentru tinerii din România și se va desfășura în mai multe orașe din țară. Îi vom avea alături de noi atât pe președintele Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, cât și pe alți sportivi. Voi juca și eu, mâine seară, baschet și poate reușim să găsim prin acest mod posibilitatea de a atrage cât mai mulți tineri către sport", a spus ministrul.
Monica Iacob Ridzi a prezentat și alte proiecte ale FR Baschet cu care dorește să atragă copii către acest sport încă de la vârste fragede: "Federația de baschet are mai multe proiecte prin care încearcă să pregătească viitorii sportivi de performanță, iar printre acestea se numără dotarea grădinițelor cu coșuri de baschet în miniatură, special concepute pentru copii între 3 și 6 ani. Este important ca încă de mici copiii să încerce să facă primii pași spre ceea ce înseamnă sportul de performanță. Baschetul este un sport care ne permite să-l practicăm și în aer liber și atunci am fost de acord să aprob un campionat național de streetball. Am mare încredere că acest campionat va atrage spre sport foarte mulți tineri și nu numai".
Președintele Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, a afirmat că streetball-ul este cel mai potrivit sport pentru programul "Sport până la miezul nopții". "Sperăm ca împreună să facem ceea ce ar fi trebuit de mult, să aducem în prim plan sănătatea copiilor noștri și sănătatea națiunii. Vom avea astfel de acțiuni atât în București cât și la Iași, Galați, Cluj, Târgoviște și Timișoara. Prin acest program, tinerii vor putea juca baschet la sutele de panouri pe care le-am instalat deja în toată țara. Cred că streetball-ul este cel mai potrivit pentru această campanie. Îi mulțumim doamnei ministru pentru felul în care ne susține și pentru că a aprobat și înființarea campionatului național de streetball", a spus Carment Tocală.
Căpitanul echipei naționale de baschet masculin, Virgil Stănescu, a declarat că înainte de a ajunge jucător profesionist a pracicat baschetul în aer liber. "Pentru mine acest program nu reprezintă o necunoscută, pentru că fac acest lucru în fiecare vară. Așa m-am și apucat de baschet, jucând în aer liber în anii de liceu. Până la vârsta de 17 ani am practicat acest sport în curtea școlii sau pe ștrand. Aș vrea să organizez și tabere pentru copii pentru a avea și ei ocazia să se antreneze alături de jucători profesioniști, lucru pe care și eu mi-l doream la vârsta lor. Vrem să îi împingem puțin de la spate către sport și să mai lase calculatoarele măcar pentru o oră pe zi. Nu este un mod mai frumos de a-ți încheia ziua decât să scapi de stres seara târziu prin puțină mișcare. Acest lucru nu este valabil numai pentru copii, ci și pentru oamenii mai în vârstă", a declarat Stănescu.
De asemenea, căpitanul naționalei României de baschet feminin, Cristina Ciocan Gamalez, consideră că programul "Sport Până la miezul nopții" este unul potrivit. "Eu nu am început baschetul pe terenurile de afară, însă, după ce m-am apucat de acest sport, acolo, în curtea școlii, am reușit să-mi îmbunătățesc stilul de joc, evoluând împotriva băieților. Pentru fete este foarte important să aibă curajul să meargă oriunde și să joace împotriva băieților. Acest proiect mi se pare excepțional!", a spus sportiva.
Monica Iacob Ridzi a explicat și modul în care încearcă să îl convingă pe Ministrul Educației, Cercetării și Inovării, Ecaterina Andronescu, că sportul în școli este necesar: "Eu mă întâlnesc cel puțin o dată pe săptămână cu doamna Ecaterina Andronescu și am întrebat-o de fiecare dată dacă a luat decizia finală în ceea ce privește mărirea numărului orelor de sport în școli. Am discutat cu dumneaei și despre cluburile sportive școlare, iar acestea urmează să fie descentralizate și vor fi preluate de către consiliile locale și primării. Am insistat pe o colaborare foarte bună între cluburile sportive municipale și cele școlare, pentru că dacă ne dorim performanță trebuie să începem să-i pregătim pe copii din școli. Următorul punct pe agenda mea de discuții cu doamna ministru al Educației va fi în legătură cu porțile curților școlilor care ar trebui să stea deschise pentru copii".
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER