Șoc la Timișoara. Tribunalul Arbitral Baschetbalistic obligă clubul alb-violet la plata a peste 90.000 de euro. „Leii” din Banat riscă interdicția la transferuri!
- BC SCM Timișoara, ocupanta locului secund în Liga Națională de Baschet masculin, are probleme majore. Clubul are oricum restanțe salariale de peste două luni, fapt de care s-a plâns antrenorul Tudor Costescu, dar problema aceasta pălește în fața ultimei „bombe”.
Tribunalul Arbitral Baschetbalistic (BAT), recunoscut de FIBA, a decis că actualul club are de plătit peste 90.000 de euro salarii restante foștilor jucători de la începutul sezonului 2015-2016, moment în care echipa a trecut depe un ONG al actualul club de drept public al Consiliul Local Timișoara. Dacă datoriile nu vor fi achitate, echipa riscă să primească interdicție de transferuri și nu numai.
Toate problemele vin din anul 2015, în vara căruia Curtea de Conturi a României a stopat finanțarea din bani publici a echipei de baschet, pe motiv de nelegalitate. Atunci, ONG-ul BC Timișoara primea bani de la autoritățile locale și județene sub formă de cotizație. Din august până în octombrie, clubul a funcționat pe „avarii”, jucătorii de top aduși au plecat, iar ulterior, în noiembrie, clubul a trecut la nou-înființata entitate de drept public, SCM Timișoara, și s-au adus alți jucători. Interesant este că jucătorii folosiți din noiembrie până la final de sezon figurau pe SCM Timișoara, dar clubul a fost afiliat Federației Română de Baschet abiat în luna iunie a anului 2016.
Străinii cu contract FIBA au dat clubul în judecată
Dintre cei plecați atunci, patru au dat în judecată clubul la tribunalul internațional: Derrick Low, Kyle Shilloh, Nenad Milosevic și Hristo Nikolov. Primul avea și un proces în civil câștigat, iar BAT i-a disjuns speța. Baschetbaliștii l-au mandatat pe Sabin Gherdan să îi reprezinte la BAT, iar în 8 martie, tribunalul baschetbalistic a dat câștig de cauză lui Nikolov, Milosevic și Shilloh. Gherdan așteaptă o sentință similară și pentru Derrick Low. În total, cei trei au de primit peste 90.000 de euro,iar Low, în jurul a 30.000 de euro. Interesant este că Nikolov și-a reziliat contractul și are de primit, pe lângă cele două luni cât a stat la Timișoara, alte două luni, ca și compensație prevăzută în contract. Shilloh a cerut diferența de salariu dintre România și Finlanda, unde a jucat ulterior în acel sezon, iar BAT i-a aprobat solicitarea.
Asociația BC Timișoara e în insolvență și a dispărut treptat din acte
Când SCM Timișoara a apărut în „ecuație”, federației i s-a comunicat că se asociază cu vechiul ONG. De altfel, Asociația Baschet Club Timișoara a intrat în insolvență și se îndreaptă spre un faliment mai mult ca sigur. Treptat, ONG-ul a dispărut din documente. ” În regulamentul federației se precizează că la o asociere, în cazul insolvenței, falimentului sau desființări unei entități, cealălaltă parte va plăti datoriile către terți. În primul lor acord nu găsim această prevedere, iar în acordul din noul sezon, clauza este modificată. Ar fi interesantă o poziție a federației. Noi am solictat acordul de asociere la federație, am fost refuzați în sensul că nu am primit niciun răspuns. Apoi i-am solicitat arbitrului de la BAT să trimită o solicitare și doar atunci am primit documentele”, a declarat reprezentantul jucătorilor, Sabin Gherdan, într-o conferință de presă.
SCM Timișoara susține că deciziile BAT nu se aplică pe teritoriul României
Deoarece știau de conferința lui Sabin Gherdan, cei de la BC SCM Timișoara au emis un comunicat în care spune că nu pot plăti retroactiv datorii din bani publici. „Aceste hotărâri arbitrale astfel pronunțate sunt emise cu un vădit exces de putere, contrar tuturor normelor juridice aplicabile, întrucât acești reclamanți nu au avut niciun raport juridic cu clubul nostru și în egală măsură nu au avut niciun acord arbitral încheiat prin care Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic să i se ofere competență în a judeca orice aspect ce ține de clubul SCM Timișoara raportat la acești jucători. Facem precizarea că aceste hotărâri arbitrale nu produc efecte pe teritoriul român decât în măsura în care ar fi recunoscute în dreptul intern printr-o procedură de autorizare a executării în acea țară a unei sentințe arbitrale. Din punct de vedere legal, acest aspect este imposibil a se realiza. SCM Timișoara, club de drept public aparținând Consiliului Local Timișoara, nu a avut, nu are și probabil nu va avea niciodată bază legală în a plăti retroactiv sume de bani unor terți cu care nu a avut niciodată raporturi contractuale”,se arată în respectivul comunicat.
Clubul mai este păsuit doar o săptămână! Riscuri? Amendă, interdicție de transferuri și de participare în cupele europene
Totuși, ceea ce SCM Timișoara nu precizează este că datoriile puteau fi stinse cu bani privați. Reprezentantul jucătorilor spune că va mai păsui clubul o săptămână, iar ulterior va cere aplicarea sancțiunilor: amendă de 150.000 de franci elvețieni, interdicție de a aduce jucători care nu aveau cartea verde în România și interdicția de joc în competițiile FIBA. ” Decizia poate fi atacată pe motive procedurale la TAS, nu pe fond. Există o penalizare de 90 de euro pe zi, noi le-am dat un termen de două săptămâni să ne răspundă. Dacă nu, ne vom adresa BAT să pună în aplicare sancțiunile.Suntem deschiși la orice fel de soluții. Ei au dorit să participe în continuare în prima ligă, dacă se înscriau din Liga I (n.r. eșalonul doi valoric baschetbalsitic românesc), nu aveau această problemă. În comunicat se spune că jurisprudența s-a schimbat, ceea ce nu este adevărat. Se vorbește despre un exces de putere din partea noastră, dar nu se poate vorbi de așa ceva fiind vorba de Elveția”,a mai precizat Gherdan.
Un caz similar a pățit echipa feminină CSM Târgoviște, ajunsă în al doilea eșalon tocmai din cauza interdicției de transferuri. Gherdan a precizat că în 85% dintre spețele cu sentințe similare ale BAT, s-au recuperat banii, și este optimist și în ceea ce privește acest caz.