Start în play-off-ul masculin. Asesoft, Oradea, Tg. Mureș și Sibiu pornesc cu prima șansă. Cine poate produce surpriza?
- Vineri și sâmbătă sunt programate primele două meciuri din sferturile de finală ale Ligii Naționale de Baschet Masculin.
După încheierea sezonului regulat în campionatul național au urmat evenimentele tradiționale: Cupa României și All Star Game-ul. Dacă în Cupă s-a impus, surprinzător, Energia Rovinari, echipa Sudului a câștigat „meciul stelelor”.
De acum va începe ultima și cea mai importantă parte din întreaga stagiune: play-off-ul. În urma meciurilor decisive se vor stabili semifinalistele, finalistele și, implicit, campioana României. Dat fiind faptul că din divizia secundă niciun club nu și-a manifestat dorința de a participa sezonul următor în prima ligă, s-a renunțat la play-out, astfel că 6 echipe (locurile 9-14) au terminat deja sezonul. Astfel, în faza sferturilor de finală se vor înfrunta primele 8 clasate, după sistemul „cel mai bun din cinci partide”.
CSU Sibiu – „U” Mobitelco Cluj (locul 4 vs locul 5)
La prima vedere, acesta pare cel mai echilibrat duel al sferturilor și ne așteaptă cu siguranță și o confruntare a orgoliilor, dat fiind faptul că se întâlnesc două formații din Ardeal. Sibienii au fost la un moment dat chiar la conducerea clasamentului general, însă forma slabă din retur i-a trimis pe o poziție ingrată pentru startul play-off-ului. De partea cealaltă, clujenii se bazează foarte mult pe procentajul de reușită la aruncările de 2 puncte, acolo unde sunt superiori adversarilor direcți. În schimb, Sibiul mizează pe aruncările de la distanță.
Din punct de vedere statistic, va fi al 38-lea meci direct între cele două echipe. Per total, „U” conduce detașat, 24-14. Interesant este că în ultimele două confruntări victoriile au fost împărțite: 73-61 pentru Sibiu, respectiv 92-68 pentru Cluj.
„Va fi un meci greu. Ne-am pregătit bine și sper că vom evolua cât mai bine. Este în avantajul nostru faptul că jucăm primele două meciuri acasă și este foarte important pentru noi. Va fi foarte greu să jucăm două meciuri la rând, însă sper să câștigăm”, Milos Bojovic, jucător CSU Sibiu.
BC Mureș Tg. Mureș – BCM U Pitești (3 vs 6)
În ciuda locurilor ocupate ce cele două formații în ierarhia generală (3, respectiv 6), deznodământul confruntării nu este deloc previzibil. Totuși, la prima vedere, gazdele primelor două confruntări par a avea prima șansă și principalele argumente pentru o victorie sunt meciurile directe din campionat și zilele în plus de odihnă. Sezonul regulat a adus două victorii pentru ardeleni, care au învins Piteștiul atât pe teren propriu, cât și în deplasare. De asemenea, mureșenii au avut la dispoziție timp suficient pentru a pregăti duelurile, din moment ce Hristu Șapera a fost nevoit să-și conducă formația la Final Four-ul Cupei României, acolo unde în semifinale au jucat prelungiri, pierzând în cele din urmă cu CSM Oradea, iar în finala mică au fost folosiți mai mulți jucători români. În ceea ce privește istoricul duelurilor directe, Pitești conduce Tg. Mureș cu 11-7.
CSM Oradea – SCM U Craiova (2 vs 7)
Chiar dacă în acest sfert de finală se vor înfrunta echipele de pe locurile 2 și 7, spectacolul este garantat de dorința baschetbaliștilor, orgoliul antrenorilor, pasiunea fanilor și istoricul întâlnirilor directe. În sezonul regulat, oltenii au câștigat meciul de pe teren propriu (69-64), după un ultim sfert jucat aproape la perfecție. În retur, victoria a revenit orădenilor (76-75), în ultima secundă. De atunci, au avut loc mai multe schimbări interesante în ambele tabere. La Craiova, antrenorul Milan Nisic i-a lăsat locul lui Marcel Țenter, mutarea petrecându-se în urmă cu câteva săptămâni. Chiar și echipa a suferit modificări: în locul lui James Tyler a fost adus Josip Naletilic, iar Ionuț Drăgușin a revenit la antrenamente după o accidentare la genunchi. La Oradea, tehnicianul Cristian Achim a avut parte de un Final Four de foc, în care a jucat prelungiri, pentru ca apoi să piardă finala mare în fața Energiei Rovinari. Totuși, a revenit la antrenamente Radovan Markovic, după o lovitură mai veche. Oradea conduce Craiova în ceea ce privește meciurile directe, 11-5.
„Stilul de joc al Craiovei este greu de contracarat. Sunt foarte importante jocurile de pe teren propriu pentru noi. Dacă le câștigăm, ne vom afla într-o poziție foarte bună. În schimb, dacă pierdem unul sau chiar ambele partide, atunci ne vom afla într-o situație foarte delicată„, Daniel Dillon, jucător CSM Oradea.
„Avem o șansă, suntem o echipă unită și este posibil să facem surpriza. Eu, cel puțin, cred că vom câștiga. La Craiova publicul este întotdeauna al șaselea jucător de pe teren și ne poartă mereu spre victorie„, Petar Babic, jucător SCM U Craiova.
Asesoft Ploiești – Energia Rovinari (1 vs 8)
Dacă privim locurile ocupate în clasament, acesta pare cel mai dezechilibrat duel. Ploieștenii au din start avantajul terenului propriu. Interesul în jurul meciului a crescut enorm din momentul în care Rovinari a produs una dintre cele mai mari surprize în sfemifinalele Cupei României, reușind să învingă Asesoftul în sala „Olimpia”.
Echipele s-au întâlnit deja de 3 ori în actualul sezon. În primele două meciuri, victoriile au revenit campionilor en-titre, însă aceștia au clacat în cel mai important moment. Energia Rovinari va miza și pe mâna lui Radu Stroescu, tehnician care nu a pierdut până acum niciun meci din postura de principal la cârma echipei. Energia și-a atins obiectivul, accederea în play-off, după ce anul trecut a ratat prezența în prima parte a clasamentului. În ceea ce privește meciurile directe, scorul este 11-3 în favoarea echipei antrenată de Arnautovic.
Gerald Lee și-a câștigat definitiv locul în „5″-ul de bază, după ce a arătat că poate rezolva de unul singur faze la limită. Ermin Jazvin, pivotul Energiei, a arătat și el o formă excelentă. De altfel, lupta de sub inel se anunță incendiară. Nici coordonatori de joc nu trebuie uitați. Atât Bojan Popovic, cât și Giordan Watson vor fi piese de rezistență, cu toate că stilul lor este atât de diferit. Primul preferă calmul acțiunilor, în timp ce al doilea rupe ritmul ori de câte ori are ocazia.
„Sperăm să ne comportăm la fel cum am făcut-o și la Cupa României, să obținem rezultate pozitive. Din punct de vedere fizic și psihic, mai ales, suntem pregătiți. Mergem să ne jucăm șansa. Noi trebuie să stăm cu picioarele pe pământ, pentru că acum sunt două meciuri, iar noi plecăm cu șansa a doua”, Radu Stroescu, antrenor Energia Rovinari.
Program – Sferturi de finală
Vineri, 25 aprilie – Meciul 1
CSU Sibiu – „U” Mobitelco Cluj, ora 18.00 (Digi24 Cluj-Napoca)
BC Mureș Tg. Mureș – BCM U Pitești, ora 19.00
CSM Oradea – SCM U Craiova, ora 19.15 (Digi24 Oradea și Digi24 Craiova)
CSU Asesoft Ploiești – Energia Rovinari, ora 20.00
Sâmbătă, 26 aprilie – Meciul 2
CSU Sibiu – „U” Mobitelco Cluj, ora 18.00 (Digi24 Cluj-Napoca)
BC Mureș Tg. Mureș – BCM U Pitești, ora 18.00
CSM Oradea – SCM U Craiova, ora 19.00 (Digi24 Oradea și Digi24 Craiova)
CSU Asesoft Ploiești – Energia Rovinari, ora 20.00
articol scris de Mădălin Răducu