Asociația Student Sport România, în parteneriat cu Federația Română de Baschet, Federația Sportului Școlar și Universitar, au lansat în 24 octombrie, în premieră pentru România, Campionatului Național Universitar de Baschet 3×3, masculin și feminin, intitulat sugestiv „Student Cup 2012”.
Student Cup 2012″ este un proiect care se adresează tuturor studenților din România și care va reuni la start 9.000 de tineri din peste 80 de universități din întreaga țară. Desfășurată sub deviza „Dacă e marți, e baschet”, competiția își propune să devină un punct de referință al mișcării sportive universitare, stabilind o tradiție în rândul instituțiilor de învățământ superior din România. De asemenea, oferă o alternativă de petrecere a timpului liber într-un climat de competiție. Participanții vor forma echipe de câte patru jucători (trei pe teren și o rezervă) și vor evolua respectând regulamentul FIBA de baschet 3X3.
Proiectul se va derula în perioada 24 noiembrie 2011 – 17 mai 2012 și va avea trei faze: locală (în 23 de centre universitare), zonală (Bacău, Brașov, Oradea, București) și Turneul Final (mai 2012, București). Pe întreaga perioadă a desfașurării Campionatului Național Universitar de Baschet 3×3 absențele studenților înscriși în competiție vor fi motivate. Arbitrajul se va realiza cu brigăzi compuse din trei oficiali (unul în teren și doi la masă). De-a lungul întrecerilor, organizatorii vor oferi diplome, medalii și, evident, premii substanțiale în valoare de 65.000 RON, iar învingătorii se vor bucura de un stagiu de pregătire în Europa sau SUA.
Carmen Tocală, președinta Federației Române de Baschet, a subliniat: „În România, educația prin sport trebuie să devină un factor important. De mai mulți ani ne-am propus ca sportul să fie o alternativă la tentațiile societății. De ce baschet 3×3? Din 2010, FIBA a demarat o competiție mondială de baschet 3×3, iar pe de altă parte, pentru studenți, baschet 3X3 înseamnă libertate de exprimare, creativitate și inventivitate pe terenul de joc”.
Inițiatorii „Student Cup 2012” și-au exprimat satisfacția că, în premieră pentru România, Federația Sportului Școlar și Universitar, FRB și organizațiile studențești și-au dat mâna în acest proiect. „Avem obiective valoroase, iar unul dintre ele este ca la JO 2020 să avem în echipa națională un student care provine din acest proiect. Pe de altă parte, în afara premiilor în valoare de 15.000 de euro, vom acorda și un premiu fair-play care va purta numele regretatului baschetbalist american Chauncey Hardy”, a punctat Adrian Socaciu, fondator Student Sport România. Considerat „nașul” proiectului „Student Cup”, Călin Ile a ținut să declare: „M-am implicat cu toată deschiderea în acest proiect. Sunt pasionat de sport și doresc ca pe viitor competiția universitară să fie o poartă deschisă studenților pentru sport, mișcare… În prezent, la întrunirile studențești, se vorbește despre afaceri, politică, distracție. Am observat că lipsește sportul din limbajul studențesc. De aceea ne propunem ca prin acest proiect sportul să reintre în atenția studenților.”
Printre primii susținători ai proiectului „Student Cup” se numără ; Virgil Stănescu – pivot BC Mures, Târgu Mureș, fost căpitan al naționalei României; Vlad Moldoveanu – căpitanul Naționalei Universitare a României, extremă la Benetton Treviso – Italia; Gabriela Mărginean – extremă, Arras Pays D’artois Basket – Franța; Claudiu Fometescu – conducător de joc CSM București, fost internațional român și câștigător al Campionatului Universitar; Ana Maria Cuatu – extremă CSM Sportul Studențesc București; Cristina Bigică – extremă Marquette Golden Eagles – NCAA, SUA; Bogdan Popescu – extremă BC Timișoara, fost căpitan al naționalei României; Mike Jones – extremă CSU Ploiești; Kyndall Dykes – extremă U-Mobitelco BT Cluj-Napoca. Proiectului baschetbalistic i s-au alăturat Adrian Bărar – component al trupei Cargo, precum și celebrii Gabriela Szabo și Andrei Pavel.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER