Victorii pe linie pentru favorite. Nicio surpriză în play-off-ul Ligii Naționale de baschet masculin

Asesoft Ploiești, CSM Oradea, BC Mureș Tg. Mureș și CSU Sibiu au reușit să învingă Energia Rovinari, SCM U Craiova, BCM U Pitești și „U” Mobitelco Cluj în sferturile de finală ale Ligii Naționale de baschet masculin.

Startul în play-off-ul masculin nu a răsturnat niciun calcul al hârtiei. Rând pe rând, formațiile cotate cu prima șansă la accederea în semifinale au câștigat nu numai primul meci, ci și confruntarea secundă, fapt ce le conferă o siguranță sporită în vederea calificării în următoarea fază. Dat fiind faptul că se joacă în sistemul „cel mai bun din cinci partide”, învingătoarele mai au practic nevoie de un singur succes, care dacă nu va veni pe terenul adversarelor în următoarele două meciuri, atunci mai există șansa „decisivului”, programat pe terenul „favoritelor”.

Rezultate

  • CSU Sibiu – „U” Mobitelco Cluj 2 – 0 (77-75 și 77-71)
  • BC Mureș Tg. Mureș – BCM U Pitești 2 – 0 (76-71 și 80-69)
  • CSM Oradea – SCM U Craiova 2 – 0 (96-58 și 78-66)
  • Asesoft Ploiești – Energia Rovinari 2 – 0 (91-65 și 86-77)

CSU Sibiu – „U” Mobitelco Cluj 2 – 0 (77-75 și 77-71)

Meciul dintre ocupantele locurilor 4 și 5  în sezonul regulat a fost cu siguranță cel mai echilibrat. Acest aspect este confirmat de prima partidă, care a avut nevoie de o repriză de prelungiri pentru ca învingătoarea să fie decisă. După un prim sfert echilibrat, sibienii au intrat la pauza mare cu un avantaj fragil, de doar două puncte. Revenirea de la cabine le-a priit clujenilor. În multe momente ale jocului a părut că poate întoarce decisiv soarta. Însă n-a fost deloc așa, întrucât în ultimul sfert revenirea Sibiului s-a produs, iar pentru stabilirea câștigătoarei s-a intrat în prelungiri. Nervii mai tari i-au avut gazdele, care au reușit să se impună la final. Bojovic a fost din nou imperial, cu 25 de puncte marcate, în timp ce Lee a bifat 9 recuperări. 

În meciul doi, uzura fizică a fost mult mai accentuat în echipa antrenată de Dorin Pintea. Cu toate că Ivan Kuburovic a avut din nou o serie excelentă, duetul Bojovic-Ceskovic nu a mai putut fi oprit. De altfel, coordonatorii Sibiului au realizat un procentaj excelent, reușind să marcheze nu mai puțin de 60% din numărul total de puncte realizat de formația lor. Cu toate că au avut un avans de 15 puncte după primul sfert, clujenii nu au rezistat până la final. Astfel, la pauza mare diferența mai era de doar 9 lungimi distanță, fiind anulată în decursul ultimului sfert. S-a terminat 77-71 pentru CSU Sibiu, care pornește cu prima șansă chiar și în returul de la Cluj-Napoca.

„Am simțit lipsa lui Sarovic. Cum să nu o simțim? Este unul din cei mai importanți jucători din lot. Nu aș vrea să vorbesc despre următoarele meciuri de la Cluj, o să le luăm pe rând. Oricum, vreau să îmi felicit jucătorii, pentru că în ciuda faptului că am jucat la mai puțin de 24 de ore al doilea meci, au dat tot ce au putut și au reușit să învingă. Vreau să le mulțumesc și suporterilor. Au fost incredibili!” – Miodrag Perisic, antrenor CSU Sibiu.

„Au fost două meciuri așa cum mă așteptam, foarte viu disputate. Felicit echipa Sibiului. Nouă ne-a lipsit clarviziunea și jucătorii nu au ascultat când trebuiau să facă fault, aceeași problemă întâmpinată pe parcursul ambelor meciuri. Consider că din start nu am avut prima șansă, Sibiul era pe locul 4. Noi ne luptăm în continuare” – Dorin Pintea, antrenor „U” Mobitelco Cluj.

BC Mureș Tg. Mureș – BCM U Pitești 2 – 0 (76-71 și 80-69)

Deși își puneau mari speranțe măcar într-o victorie, piteștenii nu au reușit să-și concretizeze planurile. Chiar dacă în prima parte a meciului diferența pe tabelă nu era chiar așa de mare (minus 3 puncte la pauza mare), jocul a luat o întorsătură nedorită pentru echipa lui Șapera în partea secundă. Din sfertul trei a început declinul. Asta, grație evoluției fără cusur a lui Mladenovic, care a bifat un „double-double” de senzație: 16 puncte și 12 recuperări. Cu toate că Barac a marcat și el 22 de puncte, nu a fost de prea mare ajutor. Diferența de doar 5 puncte poate fi observată și în ceea ce privește raportul procentual al aruncărilor de două puncte, acolo unde ardelenii au condus detașat, 64%-36%.

Chiar dacă în meciul doi procentele reușite pe echipă nu au mai fost atât de prăpăstioase, diferența s-a făcut pe tabelă, acolo unde BC Mureș Tg. Mureș a reușit o victorie clară. Ousmane Barro a marcat 17 puncte pentru Pitești, în timp ce de la gazde s-a remarcat Vaidotas Peciukas, cu 15 puncte, însă cu un indice de eficiență superior. La fel ca în prima confruntare, formația lui Hristu Șapera a intrat bine în meci, a rezistat primele două sferturi, după care a început declinul. Tot în aceste momente a fost făcută diferența. A fost 80-69 pentru mureșeni, care merg la Pitești din postura de mari favoriți.

Au fost meciuri grele, sunt mulțumit de prestația noastră din a doua jumătate a meciurilor. A fost greu să menținem un ritm bun în aceste două zile pentru că meciurile cu Pitești sunt foarte grele. Cum am mai spus, îmi era teamă de meciul al doilea, pentru că e greu să te recuperezi după primul, dar cel mai important este că avem 2-0 și vom merge la Pitești cu scopul de a câștiga primul meci de acolo” – Srecko Sekulovic, antrenor BC Mureș Tg. Mureș.

Cred că a fost o luptă, baschetul în fond este o luptă și eu cred că noi am făcut o treabă bună trei sferturi. Nu știu dacă am avut o rotație scurtă, dar nu mi s-a părut. Mă bucur că toți jucătorii care au intrat au contribuit prin energie, prin intensitate. Nu ne dorim mare lucru, vrem să mergem acasă să ne pregătim bine, pentru noi seria abia începe” – Hristu Șapera, antrenor BCM U Pitești.

CSM Oradea – SCM U Craiova 2 – 0 (96-58 și 78-66)

Deși își puneau mari speranțe în deplasarea de la Oradea, oltenii nu au reușit mare lucru, în timp ce orădenii și-au păstrat tiulatura de favorită la calificare și după primele două meciuri. Soarta primei partide era decisă încă de la pauza mare, când echipa lui Cristian Achim avea un avans de 23 de puncte. Foarte bun pentru gazde a fost procentajul reușit la capitolul „aruncări de la distanță”, acolo unde un sfert din lovituri au avut finalitate. Ca tabloul să fie complet, Marcel Țenter a trecut pe foaia oficială de joc doar 12 jucători, apelând doar la serviciile a 10 dintre ei. Dintre aceștia, doar Bureau și Naletilic au putut să depășească pragul de 10 unități în ceea ce privește indicii de eficiență. De altfel, raportul per total se prezintă astfel: 112-40, ceea ce întregește dezastrul statistic pentru echipa din Bănie. La final, diferența a fost de 38 de puncte.

Meciul doi a fost ceva mai consistent pentru SCM U Craiova. Cel mai bun exemplu este oferit de Travis Bureau, cu cele 19 puncte marcate. Aceeași bornă a fost atinsă și de Kovac, însă nu au putut opri iureșul declanșat de Subotic și Markovic, ce au realizat un total de 33 de puncte. După ce au luat un avans liniștitor încă după prima jumătate, jucătorii lui Cristian Achim au lăsat-o mai moale în sfertul trei, 19-21, singurul cedat din cele două meciuri. Diferența a rezultat și din aportul oferit de pe bancă, acolo unde rezervele orădene au marcat cu 11 puncte mai mult față de cele din Pitești. Chiar dacă la final au fost doar 12 puncte, cele două victorii asigură un moral ridicat și un retur liniștit pentru CSM Oradea la Craiova.

Am avut caracter și am menținut nivelul de apărare în ciuda acelor puncte grele încasate totuși împotriva unui nivel de apărare în ciuda acelor puncte grele încasate împotriva unui nivel de apărare bun pe care l-am avut și în acele momente. Ne așteaptă o deplasare foarte dificilă la Craiova. Mergem acolo cu gândul de a obține o victorie. Vreau să ne pregătim foarte serios. Avem nevoie de acest succes pentru a ne asigura calificarea” – Cristian Achim, antrenor CSM Oradea.

„Am luptat pentru fiecare posesie, însă nu am reușit să ne impunem din păcate, cu toate că ne-am dorit extrem de mult și am luptat până la ultima picătură de energie. Este 2-0 și atât. Au fost două jocuri total diferite. Nu a ieșit deloc cum ne-am fi așteptat în aceste două jocuri de la Oradea, dar suntem deciși să facem tot ce ne stă în putință să relansăm această dispută. Eu nu mă gândesc la nimic altceva decât la primul meci de la Craiova, pe care îl aștept nerăbdător” – Marcel Țenter, antrenor SCM U Craiova.

Asesoft Ploiești – Energia Rovinari 2 – 0 (91-65 și 86-77)

Cum era de așteptat, minunea nu s-a mai întâmplat și de această dată. Energia Rovinari, cu Radu Stroescu pe banca tehnică neînvins ca principal, nu a mai putut evita insuccesele în Sala „Olimpia” din Ploiești. Asesoftul a jucat la turație maximă, de parcă ar fi de avut de rezolvat calificarea încă de acasă. Cel mai bun om al lui Arnautovic a fost veteranul Cătălin Burlacu, aflat la cele mai bune cifre din întreaga stagiune: 22 de puncte, 6 recuperări, 2 assist-uri și un indice de eficacitate oprit la 30. În formă maximă s-a aflat și Gerald Lee, 15 puncte. De la Rovinari nu s-a remarcat decât Milosevic și Jazvin, ambii cu un total de 24 de puncte. A fost mult prea puțin, pentru că meciul a fost jucat în primul și al treilea sfert, exact în euforia startului și revenirii de la vestiare.

Nici în meciul secund lucrurile nu au stat altfel. De aceată dată, Alhaji Mohammed a fost cel mai eficient baschetbalist al Asesoftului, cu 20 de puncte, 8 recuperări și 4 pase decisive, pentru un indice al eficienței de 25. Seceta de puncte în dreptul Energiei poate fi observată și în raportul aruncărilor de două puncte, unde elevii lui Stroescu au reușit doar 51%, adică aproape o jumătate din încercările echipei au fost irosite. Singura consolare pentru Rovinari este performanța bifată de Nemanja Milosevic, un „double-double” de efect (20 de puncte-17 recuperări), prea puțin pentru ca echipa sa să spere la ceva concret. După disputarea acestor două jocuri, seria confruntărilor directe dintre Ploiești și Rovinari a ajuns la 5. Scorul este net favorabil ploieștenilor, 4-1, însă singura sincopă a apărut în decisivul din semifinalele Cupei României.

Când joci două meciuri unul după altul, este foarte posibil să nu o faci la fel de bine a doua zi, dar trebuie să fii mai deștept. Energia e fără presiune, joacă în deplasare, orice fac e bine. Cu alte cuvinte, nimeni nu a așteptat mare lucru, iar atunci jucătorii joacă foarte relaxați. Când joacă relaxați, o fac foarte bine. De exemplu, Vasile Ștefan. Este un jucător care ne-a dat 5 șuturi de la 3 puncte, care nu cred că a jucat în prima ligă la o echipă așa, mai serioasă. Cu tot respectul pentru jucător, să nu mă înțelegeți greșit, omul nu are experiență, mai ales în play-off, dar a băgat 5 de 3 puncte și ne-a făcut probleme chiar în momentele dificile. E bine că am câștigat, este 2-0, acum avem o săptămână de pregătire și vedem ce vom face acolo” – Vladimir Arnautovic, antrenor Asesoft Ploiești.

Nu cred că ne-a lipsit nimic, dar nu am putut câștiga. Am avut ghinionul să pierdem un jucător important din rotația noastră și totuși am improvizat. Am stat în joc, am și condus, dar pur și simplu nu s-a putut. Ne gândim să câștigăm meciurile de acasă, dar ne va fi foarte greu. După cum vedeți, ne pică câte un jucător la fiecare meci și e foarte greu” – Radu Stroescu, antrenor Energia Rovinari.  

Program

Vineri, 2 mai (meciul 3)

Energia Rovinari – Asesoft Ploiești

SCM U Craiova – CSM Oradea

BCM U Pitești – BC Mureș Tg. Mureș

U Mobitelco Cluj – CSU Sibiu

Sâmbătă, 3 mai (meciul 4, dacă mai e nevoie)

Energia Rovinari – Asesoft Ploiești

SCM U Craiova – CSM Oradea

BCM U Pitești – BC Mureș Tg. Mureș

U Mobitelco Cluj – CSU Sibiu

Articol scris de Mădălin Răducu

Publicat: 28 04. 2014, 19:06
Actualizat: 29 04. 2014, 01:23