Operațiunea numită de mulți „Putin – Medvedev de sub panouri” a prins contur la Federația Română de Baschet. Echipa feminină de 3×3 e calificată la Olimpiadă, dar sunt extrem de multe cluburi de juniori și seniori care au un viitor incert. De asemenea, relația FRB – MTS e tensionată.
În aceste condiții, actualii șefi federali au un singur plan: să păstreze puterea! Horia Păun și Adrian Voinescu se joacă de-a demisiile și numirile, în timp ce alegerile democratice rămân doar un miraj.
Alegerile urmau să aibă loc la Federația Română de Baschet la data de 15 aprilie, dar oficialii au înaintat către DSP o solicitare „cusută cu ață albă”: au cerut autorizarea unei săli, dar cu o capacitate mult mai mică față de numărul de participanți prevăzut.
Previzibil, totul s-a amânat pentru 14 mai. Se părea că acela va fi momentul în care structurile afiliate FRB – și înregistrate!, deoarece un număr destul de mare de cluburi nu a fost înscris în acte de mai bine de trei ani! – vor putea vota noul președinte.
Candidații s-au înscris în număr record: Adrian Voinescu (directorul de evenimente internaționale și șeful arbitrilor), Carmen Tocală (vicepreședintele FIBA Europe și membru în FIBA Central Board), Virgil Stănescu (fost căpitan al echipei naționale și președinte Steaua CSM EximBank) și Ștefan Săndulache (fost director executiv al Direcției pentru Tineret și Sport București).
Din echipa lui Carmen Tocală ar mai face parte foștii internaționali Cătălin Burlacu și Svetlana Drăgușin, cei care și-au retras candidaturile proprii pentru a o susține pe fosta președintă a FRB.
Cei care aveau în plan să participe la data de 14 mai, la București, pentru a alege noul președinte și Consiliul Director au fost puși în stand – by. Cât?! Nu se știe. Alegerile au fost anulate fără vreun motiv prezentat public și fără vreun nou termen.
În schimb, pe 24 iunie va avea loc o Adunare Generală care va întruni un cerc restrâns de doar 82 de structuri care au primit undă verde de la FRB. Acestea vor trebui să avizeze o descărcare de gestiune, în condițiile în care bilanțul FRB a fost depus.
De alegeri nu poate fi vorba, cel puțin la prima vedere! Dar la întrebarea „cine va conduce baschetul românesc” nu există acum niciun răspuns.
După ce a anunțat că se gândește să candideze din nou, Horia Păun și-a anunțat demisia în ultimul Consiliu Director. Însă nu înainte de a negocia o demisie de fațadă cu Secretarul General, Dan Berceanu, pentru ca mai apoi la propunerea lui Păun, noul „SG” al FRB să fie nimeni altul decât Adrian Voinescu.
După ce Berceanu și-a înaintat demisia, propunerea și numirea lui Voinescu au fost aprobate de un Consiliu Director cu un mandat expirat, dar subordonat lui Păun, din care face parte și Șerban Sere, președintele CSM Oradea.
Clubul din Bihor, triplu campion al României în ultimii șase ani, a fost entitatea care l-a propus în mod oficial pe Adrian Voinescu pentru funcția de președinte. Exact, pe șeful arbitrilor, care nu are nicio legătură sportivă cu CSM Oradea. O decizie cel puțin ciudată, ținând cont că toți ceilalți candidați au fost propuși de cluburile juvenile de care sunt strâns legați, nicidecum de o echipă care se lupta la titlu în Liga Națională.
Articolul 15.4 din regulamentul FRB spune următoarele: „În situația în care Președinte FRB nu-și mai poate îndeplini atribuțiile stabilite conform prevederilor prezentului Statut (n.red. – i-a expirat mandatul pentru care a fost ales), acestea vor fi preluate de către Secretarul General pentru o perioadă de maxim șase luni, care va asigura astfel conducerea interimară FRB”. Ce se întâmplă apoi? Regulamentul specifică: „…Consiliul Director va iniția organizarea unor noi alegeri pentru ocuparea funcției de Președinte al FRB, în termen de maxim trei luni de la împlinirea termenului anterior menționat”.
Astfel, printr-o rocadă de tip „dă și du-te” sau „Putin-Medvedev”, Adrian Voinescu tocmai și-a câștigat un mandat de cel puțin nouă luni și a scos din cursă unul dintre principalii contracandidați, Carmen Tocală. Aceasta va împlini la data de 15 martie 2022 vârsta de 60 de ani și nu va mai fi eligibilă să candideze, conform ultimelor modificări aduse statutului FRB de către Horia Păun și consiliul său director.
Voinescu, cel care a declarat că nu este interesat de funcții, ocupă acum următoarele poziții: șef al arbitrilor, director evenimente internaționale, Secretar General, jurnalist TVR detașat la FRB, membru în comisia tehnică FIBA și, mai nou, observator FIBA. Ultima titulatură i-a suflat-o lui Doru Vinași – excluzând astfel pe unul dintre cei mai experimentați foști arbitri și observatori de pe lista de propuneri – pentru a se autopropune. Un job part-time frumos în cazul în care nu va deveni președinte al FRB.
În prezent, auditul MTS continuă la sediul Federației Române de Baschet în timp ce, conform surselor noastre, finanțarea acordată de MTS către FRB a fost sistată până la intrarea în normalitate. Adică până la alegerile democratice!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER