Canotoarele Camelia Lupașcu și Nicoleta Albu bat, de un an, totul în Europa în proba de două rame fără cârmaci și la 8 plus 1. Peste trei săptămâni, în Noua Zeelandă, cele două canotoare vor să schimbe argintul mondial în aur. ProSport îți spune povestea unei echipe care s-a lansat deja în cursa spre podiumul olimpic la Londra. O provocare dublă, la două probe diferite, pentru care există o singură variantă: locul 1.
Fac parte dintr-o barcă, două rame fără cârmaci, care în ultimele trei ediții ale Jocurilor Olimpice nu a coborât de pe primul loc al podiumului, canotoarele fiind urmașele celebrului duo Georgeta Andrunache – Viorica Susanu. Presiunea tradiției. „Fetele au scos rezultate senzaționale, pe care noi trebuie să le menținem. E greu! Trebuie să reușești, dar întotdeauna e gândul ăsta care nu-ți dă pace: «Dacă nu ne putem ridica la nivelul lor?»”, spune Camelia Lupașcu. La interval de două ore trag pentru medalie în două probe diferite. Efort fizic dublat. „Depinde mult și de moralul nostru, pentru că nu putem fi recuperate 100% pentru a doua cursă. Rezultatul de la peror ne dă putere să tragem și la 8 plus 1, iar cele 11 luni de muncă asiduă se văd acolo”, explică Nicoleta Albu.
Medalie, după o săptămână de echipă
Cami și Nico fac echipă de aproape un an. Au ajuns să tragă împreună după mai multe încercări ale antrenorilor de a găsi o formulă cu potențial. Era chiar înaintea Mondialelor de la Poznan, de anul trecut. „Am avut o săptămână de pregătire în această formulă, cât am stat la Mondiale. Când a început concursul, am ieșit în formula aceasta, și când s-a terminat, aveam medalia de argint. A fost incredibil!”, rememorează Cami. O barcă de aur se construiește însă în timp, fiecare dând ce are mai bun echipei. „Nico are un talent aparte, este omul potrivit la timpul potrivit, simte exact momentul când trebuie să pună presiune”, dezvăluie Cami (24 ani). „Colega mea aduce exact acea calitate de care eu duc câteodată lipsă – răbdarea – și mă temperează foarte mult”, completează jumătatea binomului.
„Cel mai rău să fie ca anul trecut”
Istoria tuturor orelor de antrenament, de pe apă și de pe uscat, se contabilizează în cele șapte minute, cât ține o cursă. „Sunt curse foarte tari, în care concentrarea și efortul sunt maxime. Nu avem timp să vorbim între noi, de aceea ne spunem doar cuvinte scurte: «Hai!», «Vino!», «Lasă-mă!»”, dezvăluie Nicoleta. După ce luna trecută și-au dublat palmaresul de aur la Europenele din Portugalia, cele două țintesc acum podiumul și pe Lacul Karapiro, la Mondialele din Noua Zeelandă. „Am zis că cel mai rău să fie ca anul trecut și cel mai bine să câștigăm aurul. Va fi foarte greu, dar vom lupta pentru șansa noastră”, zâmbește mezina echipei, Nico (22 ani).
„Cel mai greu mi-a fost la Beijing, unde am fost rezervă. Te bucuri pentru fete, dar te întrebi de ce nu ești în locul lor, pe apă” Camelia Lupașcu (CS Dinamo)
15-18 kilometri parcurg zilnic pe apă Camelia Lupașcu și Nicoleta Albu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER