Baza sportivă de la Snagov va avea o alee dedicată medaliaților olimpici la canotaj. Prima care-și va lăsa urmele palmelor e Elisabeta Lipă, cea mai valoroasă canotoare a secolului trecut
Pe data de 23 iulie, în baza sportivă de la Snagov, acolo unde-și desfășoară activitatea loturile olimpice de canotaj ale României se va inaugura „Aleea Mâinile de Aur” , dedicată medaliaților olimpici din canotajul românesc.
Primul nume care-și va lăsa amprenta palmelor pe această alee va fi Elisabeta Lipă, desemnată cea mai valoroasă canoatare a secolului precedent.
Ideea nu a fost una întâmplătoare. Snagovul a fost și a rămas leagănul tuturor generațiilor de canotori care au concurat la cele mai importante competiții internaționale. În exclusivitate pentru ProSport, Elisabeta Lipă, a prefațat acest eveniment, povestind, totodată, momente inedite petrecute în baza de la Snagov. „În primul rând am gândit înființarea acestei alei că o formă de respect pentru toate generațiile de sportivi care au reprezentat canotajul și care au fost medaliați la Jocurile Olimpice. Snagovul este leagănul canotajului românesc, iar prin această alee care este dedicată medaliaților olimpici, vrem să realizăm legătura între trecut, prezent și viitor. Din păcate, având în vedere restricțiile impuse, nu ne permitem să facem un eveniment cu foarte mulți invitați, așa cum ne-am fi dorit. Faptul că eu voi fi prima care își a lăsa urma palmelor pe această alee a personalităților este un lucru care mă face să fiu foarte emoționată și încântată, totodată”, a precizat Elisabeta Lipă, în exclusivitate, pentru ProSport.
Lipă și-a amintit cum a căzut din barcă
Elisabeta Lipă a intrat pe poarta bazei de la Snagov când avea vârsta de 16 ani. „A fost un moment aparte pe care nu-l voi putea uita vreodată. Atunci le-am întâlnit pe Sanda Toma sau Valeria Răcilă, niște nume foarte mari ale canotajului. Visam să ajung că ele. Îmi amintesc că în 1983, la preolimpice îl vedeam pregatindu-se pe lacul Snagov pe Ivan Patzaichin. Mă uitam la el că la un Dumnezeu și mă întrebam ce caut eu aici. Pentru că suntem la ora amintirilor îmi aduc aminte că și eu, la rândul meu, am căzut din barcă, în timpul antrenamentelor. Bine că nu s-a întâmplat de foarte multe ori. Când am venit în Snagov nu știam să înot. Acolo am învățat”, și-a amintit cu nostalgie, Elisabeta Lipă.
S-a salutat de câteva ori cu familia Ceaușescu
În 1980, lacul Snagov era închis pentru publicul larg. Pe luciul apei doar sportivii de la canotaj și kaiac canoe aveau dreptul să iasă cu ambarcațiunile. Lacul era destinat familiei Ceaușescu și membrilor marcanți ai Partidului Comunist care aveau casele de vacanță pe malul acestuia. Cum lui Ceaușescu îi plăcea să iasă cu vaporul pe lac, de multe ori ambarcațiunea prezidențială s-a intersectat cu bărcile canotorilor sau canoiștilor. „De câteva ori s-a întâmplat să fim la antrenament și să trecem foarte aproape de vaporul lor. Îmi amintesc că Ceaușescu dar și Elena Ceaușescu ne-au salutat.Le-am răspuns, evident, la salut și ne-am văzut mai departe de treabă. Din 1989 nu am mai avut voie să ne pregătim pe Snagov”, povestește Lipă.