Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului a fost prezentă la sfârșitul săptămânii trecute la Sport Forum, o întâlnire națională, informală a sportului autohton, un „eveniment în cadrul căruia căutăm noi metode de a moderniza și de a reforma sportul românesc„, așa cum a explicat campioana olimpică din 2000, de la Sydney. Șefa MTS a aniversat un an de la primirea mandatului de ministru în Guvernul României și a punctat un bilanț al celor 12 luni la cârma Ministerului Tineretului și Sportului, vorbind despre „reforma modului în care gândim sportul în România„.
„În 2014, colaborarea dintre Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), COSR și Federațiile Naționalea fost extrem de eficientă. În 2015, trebuie mers la un nou nivel: trebuie să construim pârghii de dialog interinstituțional prin care să se păstreze la nivel ridicat dialogul și colaborarea între instituțiile cheie ale sportului românesc, indiferent de cine este la conducerea acestora„, a punctat Szabo în intervenția sa, la microfonul Sport Forum, eveniment organizat la Inițiativa Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
„Scopul nostru comun este relansarea Sportului în România. Nu mă refer doar la sportul de masă, ori la cel de performanță, ori la sportul școlar, ci fac referire la relansarea trăirii de a face sport din convingere, și nu pentru că așa ne spune profesorul sau medicul, nu pentru notorietate sau avantaje imediate ci pentru iubirea unei anumite ramuri sportive și pentru voința sinceră de a ne autodepăși„. Pentru atingerea acestui obiectiv, susține ministrul, „MTS, COSR și Federațiile Sportive Naționale trebuie să formeze un triunghi care să asigure dezvoltarea organică și sănătoasă a sportului românesc„.
„Șantiere” pentru o reformă durabilă
„Reforma pe care am început-o, cu implicații în toate aspectele fenomenului sportiv românesc, are o componentă majoră: reforma paradigmei sportive în România – schimbarea modului de abordarea a felului în care gândim Sportul în România. Nu sunt adepta teoriei de reformă prin șoc; cred că în ultimii 75 de ani, România a trecut prin toată paleta de reforme mai mult sau mai puțin de șoc. Cred că lucrurile bune se fac cu chibzuință și prin consultarea pragmatică a tuturor părților implicate în proces, așa este sănătos. Cred că suntem pe drumul cel bun, pentru că orice sistem, cu cât are mai mare nevoie de însănătoșire și de reformă, cu atât va opune mai mare rezistență la orice măsură care ar putea să-l scoată din zona sa de comfort„, afirmă Gabriela Szabo, cea care recunoaște că nimic nu a fost ușor în anul scurs.
„La început de mandat, mi-am propus să pun bazele unei reforme durabile a sportului românesc. Am deschis șantiere de lucru în zona de construcție și reformă instituțională, în cea legislativă și bineînțeles în cea a dialogului între diferiți factori de decizie care au același scop comun: repunerea României pe harta performanței sportive. Țin să afirm >, pentru că o reformă durabilă, sănătoasă, mai ales într-un sistem cu o specificitate atât de mare ca cel sportiv românesc, se poate dovedi dificilă și anevoioasă. Rezultatele, mai ales la început, se văd greu, cer sacrificii, ca orice management al crizei, iar oamenii, mai ales cei din sistem, pot deveni nemulțumiți„, zugrăvește bilanțul primului an de mandat, Gabriela Szabo.
Victoriile din Guvern punctate de ministrul Gabriela Szabo
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER