Bogdan Deac (locul 59 mondial), cel mai bun şahist român al momentului, a remizat cu americanul Wesley So, câştigătorul circuitului Grand Chess Tour în 2021.
Joi s-a disputat la Bucureşti, în runda a şaptea a turneului Superbet Chess Classic Romania 2022, în prima etapă a ediţiei 2022 a circuitului.
Prima mutare în această zi a fost făcută de Adrian Mutu, antrenorul echipei de fotbal Rapid Bucureşti.
Azerul Şahriar Mamediarov, campionul de anul trecut de la Bucureşti, l-a învins pe rusul Ian Nepomniaşci, care evoluează sub drapelul FIDE.
Francezul Maxime Vachier-Lagrave a câştigat în fața maghiarului Richard Rapport, în timp ce francezul de origine iraniană Alireza Firouzja s-a impus în faţa americanului de origine cubaneză Leinier Dominguez.
Cu remiză s-a încheiat confruntarea dintre americanii Levon Aronian şi Fabiano Caruana.
So şi Aronian sunt pe primul loc, cu 4,5 puncte fiecare, urmaţi de Vachier-Lagrave, 4 puncte, Deac, Caruana şi Firouzja, câte 3,5 puncte, Nepomniaşci, Dominguez, Mamediarov, câte 3 puncte, Rapport, 2,5 puncte.
Bogdan Deac – Wesley So ½ – ½
Venit după o partidă extrem de dificilă, Bogdan avea nevoie de un rezultat pozitiv ca să-și recapete încrederea în propriile forțe. L-a înfruntat pe unul dintre liderii clasamentului, marele maestru american, Wesley So. S-a jucat o variantă cunoscută din Gambitul Damei, care i-a oferit un avantaj stabil celui mai bine cotat jucător român. Poziția extrem de echilibrată, fără vreo slăbiciune în tabăra vreunuia dintre jucători, a dus către un rezultat de egalitate.
Levon Aronian – Fabiano Caruana ½ – ½
Levon Aronian, câștigătorul din 2019 al turneului Superbet Rapid&Blitz se află iarăși pe prima poziție. În această partidă împotriva fostului challenger la titlul mondial, a ales o deschidere mai liniștită, fără prea multe riscuri. Cu siguranță este unul dintre jucătorii care știe cum să-și dozeze efortul, iar finalul competiției se anunță extrem de disputat. După aproximativ două ore de joc, fără ’’artificii’’ pe tabla de joc, partida s-a încheiat remiză.
Alireza Firouzja – Lenier Dominguez 1-0
Cel mai tânăr participant trebuia să demonstreze de ce este cotat ca fiind al treilea jucător din lume. Alireza are un stil aparte, încearcă în fiecare partidă să joace la câștig, indiferend de adversarul care se află în fața lui. În runda a 7-a a ales o variantă atipică, în care a ajuns cu Dama în fața propriilor piese și atacul încercat nu părea sortit reușitei. După un joc pe contre, a reușit să forțeze apărarea negrului și să-l surprindă pe marele maestru american cu un sacrificiu de Turn. Astfel s-a ajuns într-un final cu un avantaj semnificativ pentru mezinul turneului. Așadar, Alireza Firouzja obține prima victorie din acest turneu. În runda a 8-a îl va înfrunta pe unul dintre liderii clasamentului, Wesley So.
Ian Nepomniachtchi – Shakhriyar Mamedyarov 0-1
Doi prieteni vechi, care se cunosc de foarte multă vreme, au jucat iarăși unul împotriva celuilalt. Am avut parte de o partidă cu suișuri și coborâșuri. După o deschidere liniștită, care nu anunța multe lucruri spectaculoase, marele maestru azer a ales să devină extrem de ofensiv. Și astfel a început jocul pe contre. La un moment dat, Ian a avut o mutare câștigătoare, dar a ratat-o. Un lucru rar întâlnit la acest nivel. Câștigătorul de anul trecut al turneului Superbet Chess Classic a profitat din plin de acest moment. În cele din urmă a reușit să obțină prima victorie la această competiție. În urma acestui rezultat a acumulat 3 puncte și a reușit să părăsească ultima poziție a clasamentului.
Richard Rapport – Maxime Vachier-Lagrave 0-1
Cu siguranță marele maestru maghiar nu traversează cea mai bună formă la București. A ales o variantă mai veche din Gambitul Damei, iar în finalul survenit a avut o abordare originală. Putea egala poziția în diferite momente, dar și-a dorit o continuare atipică. Părea că lucrurile merg în favoare lui și că deține controlul. Într-o poziție echilibrată, a gafat într-un mod rar întâlnit la acest nivel, a pierdut un Turn și totodată partida. În urma acestui rezultat, marele maestru francez acumulează 4 puncte și urcă până pe a treia treaptă a podiumului, într-un clasament intermediar.
Superbet Chess Classic Romania 2022, prima din cele cinci etape ale ediţiei din acest an a Grand Chess Tour, se desfăşoară în perioada 5-15 mai, cu o zi de odihnă pe 10 mai.
Competiţia de la Bucureşti este de şah clasic, în care jucătorii joacă în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la Bucureşti se ridică la 350.000 de dolari.
În fiecare zi, partidele încep la ora 15:00 şi se termină în jurul orei 20:00. Deschiderea fiecărei zile competiţionale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitaţi speciali, sportivi, oficiali şi diverse personalităţi ale vieţii publice din România.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER