Bătaie pe mănușile lui Bute scoase la licitație!** „Lucian plângea de ciudă” Cum l-a călit primul antrenor: calvarul prin care a trecut Mr KO
Organizatorii licitației pentru mănușile cu care Lucian Bute l-a învins pe francezul Jean-Paul Mendy în gala de la Romexpo, okazii.ro, au avut ideea de a-i face pe câțiva jurnaliști să treacă prin procesul de inițiere în „nobila artă”. Astfel, îmbarcați în autocar, am luat drumul comunei Pechea, din care este originar campionul mondial în versiunea IBF.
Odată ajunși, am fost așteptați de primul antrenor al lui Lucian, Felix Păun (48 de ani). Acesta ne-a ținut primul instructaj într-o discotecă din comună, după care ne-am mutat în sala de antrenament, care se află într-o încăpere din incinta Casei de Cultură.
În sala de aproximativ 40 de metri pătrați, dotată sărăcăcios cu saci de box mai noi sau mai vechi, se antrenau șase băieți cu vârste între 8 și 15 ani. Păreau timorați de prezența camerelor de luat vederi, însă în momentul în care lecția a pornit, au început să râdă înfundat de stângăciile „învățăceilor”.
Pereți „tatuați”
Pe cei patru pereți ai sălii sunt expuse postere care anunță meciuri de box ale lui Bute, Doroftei, Floyd Mayweather, Oscar de la Hoya, Arturo Gatti sau Cristian Ciocan, un alt pugilist român ajuns la profesionism, după ce a început boxul la Pechea.
Antrenamentul a început cu o încălzire a brațelor, trunchiului și picioarelor, după care s-a trecut la punerea în gardă și învățarea principalelor lovituri, „directă”, „croșeu” și „upercut”.
Păun, omul orchestră
După ce loviturile de bază au fost învățate, domnul antrenor a zis că este timpul să învățăm și eschivele, iar după asimilarea acestora s-a trecut la combinarea fazei ofensive cu cea defensivă.
Felix Păun nu s-a rezumat la a da doar sfaturi, ci s-a transformat într-un veritabil exemplu, demonstrând cum trebuie aplicat un croșeu sau cum sacul de box trebuie lovit pentru ca acesta să nu se miște.
La final, exercițiile cu care se încheie orice antrenament au constat din aruncarea mingii medicinale, abdomene, „poloneze” (n.r. – alergarea pe loc și lovirea alternativă cu directa de dreapta și de stânga), dar și lovirea cu un ciocan greu de vreo 10 kilograme a pământului, pentru ca pugiliștii să aibă „explozie” în lovituri. Nemulțumit de cum un puști executa exercițiile fizice, Păun a trecut pe salteaua ruptă pentru o scurtă demonstrație. „E bine și când exercițiile se execută greșit, pentru că vă pot arăta eu cum se fac corect”, a spus, șugubăț, Păun. Exercițiile de final au fost dintre cele mai diverse, au durat aproximativ zece minute, iar Păun le-a executat fără nici cel mai mic efort.
Muncă voluntară
Fost vicecampion național la 75 de kilograme, Felix Păun a înființat clubul de box din Pechea în 1992. În prezent, Păun este profesor de educație fizică și sport la un liceu din Galați și face naveta zilnic, după care, în fiecare seară, de la ora 18:00, intră în sala din Pechea. Păun nu a fost plătit niciodată pentru activitatea pe care a depus-o la clubul din Pechea.
Debutul lui Mr. KO
Păun a povestit și momentele de început ale viitorului campion mondial de la profesioniști. „A venit la sală și când l-am văzut, i-am zis că dacă vrea să facă box, trebuie să înceapă să mănânce, pentru că el nu făcea nici măcar prima categorie, avea vreo 12 ani și vreo 30 de kilograme. Într-un an a învățat cât alții în zece, deși nu avea forță, învăța foarte repede”, a adăugat Păun.
Bute plângea!
Felix Păun a povestit și un moment amuzant petrecut la unul dintre antrenamente. Atunci, supărat că nu reușea să-și lovească antrenorul, Bute a început să plângă. „Mai făceam sparring cu el, îl mai loveam ușor, mă mai feream și nu reușea să mă lovească. Plângea și dorea să mă lovească și cu picioarele. Cred că noaptea strângea perna de ciudă”.
Șocul canadienilor
Jurnaliștii canadieni care au fost la Pechea pentru a filma un documentar despre Bute au fost uluiți atunci când au văzut sobe. „Noi nu avem nici măcar căldură. Dacă e nevoie, ne antrenăm și afară, la multe grade peste sau sub zero. Când au venit canadienii aici să filmeze un documentar au lustruit-o de nu a mai trebuit să o curățăm după aia. Canadienii nici măcar calorifere nu mai folosesc”.
Puștii antrenați de Păun (în dreapta) vor să calce pe urmele marelui Lucian Bute
Mănușile scoase la licitație au ajuns la 7.750 de euro, cu o săptămână înainte de final
Andrei MAZURCHIEVICI
andrei.mazurchievici@mediafax.ro