Bogdan Juratoni a ratat calificarea în finala CM!** Dinamovistul a rămas cu bronzul și e calificat la JO de la Londra
UPDATE 15:12: Bogdan Juratoni a ratat calificarea în finala categoriei 75 kg de la CM din Baku, pierzând înfruntarea cu ucraineanul Khirtov.
Meciul a fost oprit de arbitru după o lovitură la cap, pe care Ievgen Khirtov i-a aplicat-o lui Juratoni. Dinamovistul a fost trimis la podea, aproape KO, dar s-a ridicat.
Cu toate acestea, arbitrul de ring a oprit înfruntarea pentru că elevul lui Georghe Napoleon era încă groggy. Juratoni este primul pugilist român calificat la JO de la Londra.
UPDATE: Bogdan Juratoni (21 de ani) este noul copil teribil al boxului românesc. Puștiul crescut la Dinamo de antrenorul Napoleon Gheorghe, cel care îi stă la colț și acum, la Baku, readuce România pe podiuÂmul mondial după șase ani.
Are valoare, dar se poate spune că are deasupra și o stea norocoasă. Bogdan Juratoni urcase de vreo doi ani la statutul de speranță a boxului românesc, dar drumul spre vârf i-a fost blocat de cel considerat titular de drept la categoria mijlocie în lotul național, Ronald Gavril. Frustrarea învinsului l-a urmărit în tot acest timp și l-a făcut să bată cu și mai mare ură sacii la antrenament. La începutul acestui an, calea i s-a eliberat subit. Gavril a părăsit fără prea mari explicații România, cu destinația SUA, iar Juratoni a devenit astfel omul numărul unu în țară.
Aceasta ar fi partea legată de șansă… Restul, a ținut de calitățile lui de pugilist, care ieri l-au dus până în semifinalele Campionatelor Mondiale de la Baku. După ce marți l-a depășit pe vicecampionul olimpic, cubanezul Emilion Correa, Bogdan Juratoni a trecut în sferturi de un alt „argint”, de data aceasta mondial (locul 2 la CM 2009), armeanul Andranik Hakobian.
Luptă pentru finală cu un ucrainean
Meciul a fost greu. Juratoni a avut în față un adversar rasat, cu un croșeu de dreapta scurt și curat, dar românul a fost rareori o țintă fixă. S-a mișcat mult, a lovit variat cu ambele brațe, iar după două reprize conducea cu 13-12. Ultimul rund a fost unul istovitor. Hakobian a ieșit la atac, s-au schimbat lovituri dure, dar Juratoni a scăpat în câștigător. Victorie la puncte (21-17) și calificare în semifinale, unde vineri va boxa cu ucraineanul Ievgen Khitrov. „Mi-e teamă că e condamnat să câștige titlul mondial. A învins favoriții de pe partea lui, iar de sus vin outsideri”, a declarat Rudel Obreja.
De la Baku, antrenorul Valentin Vrânceanu are numai cuvinte de laudă pentru Bogdan Juratoni. „Un copil muncitor, cu inimă mare. Ca stil îmi aduce aminte de Leonard Doroftei. Aceleași mișcări laterale, aceeași presiune pusă constant pe adversar, aceleași lovituri variate cu ambele brațe”.¢
Într-o perioadă zbuciumată, în care a trăit pe marginea prăpastiei din cauza disputei Federație – AIBA, boxul amator românesc este pe cale să scoată la suprafață o nouă vedetă, Bogdan Juratoni. Pugilistul din Deva, dar consacrat la Dinamo, a făcut un prim-pas spre o carieră de excepție ieri, la Mondialele de la Baku, unde s-a calificat în sferturile de finală ale categoriei 75 de kilograme și implicit la Jocurile Olimpice de la Londra.
Acceptată în ultima clipă la Campionatele Mondiale de la Baku, delegația României și-a propus să dea lovitura cu cel puțin un sportiv, pe care să-l califice direct pentru întrecerile din 2012, de la Londra. Prin prisma tragerii la sorți, dar și a lipsei de experiență la un asemenea nivel, Bogdan Juratoni era mai degrabă trecut la capitolul „promisiuni”. Una care s-a transformat de ieri în certitudine. Pugilistul de la Dinamo l-a avut în față pe cubanezul Emilio Correa, vicecampion olimpic și provenit dintr-o școală renumită peste tot în lume. Încurajat cu o zi înainte prin telefon de fratele mai mare, Cezar, care i-a transmis că sportivul din țara lui Fidel Castro nu-i va pune probleme, Bogdan a intrat în ring la Baku fără complexe și a boxat cu adversarul de la egal la egal. După o lovitură expediată în repriza secundă, în bărbie, Emilio Correa a și fost numărat de arbitru. La final, Juratoni s-a impus la puncte cu 26-24, fiind primul sportiv român care a pătruns în sferturi. Și primul care a obținut și calificarea directă pentru Jocurile Olimpice de la Londra.
Fără medalie la Mondiale de șase ani
Prin accederea în sferturi a sportivului pregătit de Napoleon Gheorghe, România se poate gândi din nou la o medalie într‑un Campionat Mondial după o pauză de șase ani. Pentru semifinale, Bogdan va lupta cu armeanul Hakobian.
Ultima performanță la o competiție de o asemenea anvergură îi aparține lui Viorel Simion, care a obținut bronzul la Mondialul din China, în 2005, la categoria 57 de kilograme. Între timp, pugilistul a lăsat boxul amator, acum fiind în plină ascensiune pentru atacarea titlului mondial la profesioniști.
Tyson, modelul lui Bogdan Juratoni
Povestea sportivă a lui Bogdan Juratoni a început pe la zece ani, când mama, Cornelia, profesoară de atletism la CSS Cetate Deva, a încercat să-l îndrume atât pe el, cât și pe fratele lui către această disciplină. Până la urmă, Bogdan și Cezar au lăsat atletismul mamei și s-au îndreptat către boxul tatei, și el fost pugilist în trecut. În urmă cu cinci ani, frații Juratoni s-au transferat la Dinamo, unde au ajuns sub comanda lui Napoleon Gheorghe. Mike Tyson este modelul din box al lui Bogdan Juratoni, iar Mondialele de la Baku reprezintă practic debutul într-o competiție de mare anvergură.
10 mii de lei este premiul pe care îl va încasa Juratoni pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra
Mihai Nistor a ratat aseară calificarea în sferturile de finală ale categoriei +91 kg, după ce a pierdut la puncte, 10-22, cu croatul Hrgovic
„Un mare rezultat ar fi o medalie”
Sportivul dinamovist nu s-a entuziasmat după victoria cu Emilio Correa, susținând că adevărata mulțumire ar veni cu încă un succes în fața viitorului adversar, armeanul Andranik Hakobian.
Felicitări, Bogdan, pentru victoria obținută în fața cubanezului. Cum a fost meciul?
Am boxat în forță. L-am călcat tot timpul și nu prea i-a convenit. Nu țin minte să fi fost atât de stors după trei reprize.
Ai mai boxat cu armeanul Hakobian?
Nu, dar nici pe Correa nu-l întâlnisem. Știu că este un boxer tare. Acum încerc că gestionez momentul cât mai bine, să nu mă amețească această victorie. Știu că pot mai mult.
Ce înseamnă pentru tine această calificare la Jocurile Olimpice de la Londra?
Nu cred că este o performanță foarte mare dacă nu iau și medalie. Acum, acest lucru a devenit principalul meu obiectiv.
Cui îi dedici această calificare la JO?
O dedic părinților, care au emoții mari și nu dorm noaptea de grija mea.