Extrem de criticate în fotbal, arbitrajele nasc polemici și în boxul amator. Numai că, în comparație cu sportul-rege, în pugilism unele decizii ostile pot muta lupta sportivă din ring în afara lui, unde nu mai există reguli. Ultimul exemplu s-a consemnat miercuri seara, în Bacău, în cadrul Campionatelor Naționale.
Sfertul de finală dintre Orlando Chirvase (SC Bacău) și Georgian Popescu (Petrolul Ploiești), în cadrul categoriei 69 kg, s-a terminat cu o încăierare generală în Sala Sporturilor din Bacău, cu arbitri, antrenori, sportivi și chiar spectatori implicați. Pentru ca decorul să fie complet, în scenă și-au făcut apariția și polițiștii, chemați de antrenorul Relu Auraș pentru a calma spiritele.
Situația a devenit explozivă după decizia arbitrilor, care l-au declarat învingător pe băcăuanul Chirvase, la capătul unui meci controlat de Georgian Popescu, potrivit mai multor martori prezenți în sală. Antrenorul ploieștean Sandu Leontin a considerat că elevul său, locul 5 la JO din Beijing (2008), a fost nedreptățit și a sărit să ceară socoteală arbitrilor. De aici și până la îmbulzeala creată nu a mai fost decât un pas.
Moroiță: „Au fost doar îmbrânceli” „În afara faptului că nu i s-au punctat unele lovituri clare, în repriza a treia, sportivul nostru a primit și un avertisment gratuit. La final, Chirvase a fost declarat învingător pentru un punct diferență. Colegul meu, Sandu Leontin, s-a îndreptat către delegat pentru a cere unele lămuriri, dar nu a fost vorba de nicio bătaie. Poate că au fost unele îmbrânceli, dar atât”, ne-a declarat Ion Moroiță, antrenorul care l-a descoperit pe Adrian Diaconu.
Finalele CN 49 kg: Berceanu (Reșița) – Caslarov (Bacău) 52 kg: Cioacă (Bacău) – Leucean (Bacău) 56 kg: C. Gheorghe (Conpet) – Tărău (Pandurii) 60 kg: Sandu (Bacău) – Alexandru (Călărași) 64 kg: Bădulescu (Dinamo) – Nyeki (Silva) 69 kg: Paraschiveanu (Bacău) – I. Gheorghe (Farul) *Restul finalelor s-au stabilit după închiderea ediției
Popescu a câștigat la contestație Meciul Chirvase – Popescu a avut parte de un arbitraj dubios, acest lucru fiind evidențiat după contestația depusă de Petrolul Ploiești. O comisie a analizat video disputa, iar la final a schimbat decizia luată în ring, câștigător fiind desemnat Georgian Popescu. „Am vrea să credem că a fost vorba doar de greșeli omenești. Cert este că s-a schimbat decizia, iar Georgian a câștigat cu trei-patru puncte avans”, a mai spus Ion Moroiță. Totuși, organizatorii CN l-au taxat pe antrenorul Sandu Leontin cu dreptul de a sta în colțul sportivilor la semifinalele de ieri.
BOX – Lucian Bute, premiat de CJ Galați Campionul mondial la box profesionist a fost premiat ieri de Consiliul Județean Galați, la patru ani de când a câștigat prima centură cu diamante. Lucian Bute a primit o diplomă, o plachetă, o lucrare care prezintă județul și un album de caricaturi. Foarte emoționat, Bute a afirmat că este posibil să se retragă în Galați când își va atârna mănușile în cui.
NATAȚIE – Cursă de totul sau nimic pentru camelia Potec Camelia Potec înoată astăzi pentru ultima șansă de a prinde o finală la Mondialele de la Shanghai, după ratările de la 400 de metri liber și 1.500 de metri. Campioana olimpică de la Atena la 200m liber ia startul în calificările probei de 800m liber, în seria a patra, unde o va avea printre adversare chiar pe colega de antrenament, Federica Pellegrini, dubla campioană mondială la Shanghai.
NATAȚIE – Lochte a luat suta de mii de dolari la record mondial Ryan Lochte și-a păstrat ieri titlul de campion mondial la 200 metri mixt, stabilind și un record mondial al distanței, cu un minut și 54 de secunde, primul la întrecerile de la Shanghai. Astfel, americanul a reușit să pună mâna și pe premiul pus la bătaie de FINA pentru un nou record mondial, de 100.000 de dolari. Lochte l-a devansat pe marele său rival, Michael Phelps.
HANDBAL – Două victorii și o înfrângere cu Franța Naționala feminină de tineret a obținut două victorii și o înfrângere în cele trei meciuri amicale susținute la Brașov în compania selecționatei similare a Franței, înaintea participării la CE din Olanda: 27-23, 21-24 și 24-21. La turneul final al CE din Olanda, programat între 4-14 august, România va juca în grupa A, în ordine, cu Rusia (4 august), Spania (5 august) și Slovenia (7 august).Articol scris de: Marius HUȚU și Dan DUȚĂ‚
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER