„Directa” lui Viorel Simion după ce Selby i-a luat titlul WBC International: „O centură se câștigă, nu se fură”. Reacții dure
Simion și-a asumat un mare risc boxând în Anglia. În oricare altă parte el ar fi câștigat
Boxerul român Viorel Simion a pierdut, sâmbătă, centura WBC International la categoria pană în fața galezului Lee Selby (26 de ani), după o decizie unanimă la puncte. Meciul a fost găzduit de stadionul Craven din Hull (Anglia) și a fost echilibrat în prima sa jumătate. Simion a boxat curajos și a impus ritmul în fața unui adversar mai înalt, solid și deloc dispus să accepte schimburile de aproape. Finalul nu poate fi însă partajat: în ultimele patru runde, în ring s-a aflat un singur boxer adevărat, românul. Chiar și acordându‑i britanicului toate reprizele ce au stat sub semnul echilibrului tot nu s-ar fi ajuns la un scor de 118-110 în favoarea lui Selby, așa cum a văzut arbitrul olandez Robert Verwijs. În traducere simplă, batavul i-a acordat 10 reprize galezului și doar două lui Viorel! Ceilalți doi judecători au punctat 116-112 și 115-113, ambii în favoarea lui Selby.
Decizia a stârnit furie și nemulțumire în tabăra românului. „Lee trebuie să învețe cum se câștigă o centură, nu cum se fură”, a comentat Simion pe pagina sa de facebook. „Meciul a fost câștigat de Viorel, iar acest lucru a fost văzut de toată lumea. Pentru noi, Viorel este învingătorul și chiar dacă am fost nedreptățiți cu decizia avem obligația de a merge mai departe”, a punctat Rudel Obreja, promotorul lui Simion. Cel mai dur a fost managerul românului, Sorin Florea: „A fost o hoție. În țara unde totul este filmat, existând camere la orice colț de stradă, arbitrii au avut praf în ochi”.
Șansa lui, să treacă Oceanul
La 31 de ani, Simion a suferit prima înfrângere din carieră în 17 meciuri. Obreja a discutat cu șefii de la WBC despre o posibilă revanșă, însă Selby a fost categoric: „Să nu mai aud de români!”. „Dacă nu mai vrea revanșa, mergem mai departe. Scopul rămâne același, titlul mondial. Următorul meci al lui Viorel nu va fi unul relaxant, ci unul solicitant, pentru că vrem să ajungem în frunte”, a explicat Obreja.
În boxul profesionist este o lege nescrisă. Pentru a-i lua centura unui campion, challengerul trebuie să fie cu cel puțin o clasă – de pregătire, de valoare, de știință – peste lider. La Hull, a funcționat legea avantajului dat de terenul propriu, una împământenită pe Bătrânul Continent. Fără posibilitatea de a boxa la cel mai înalt nivel în România, Simion are o singură variantă: să-și încerce șansa peste Ocean, unde încă sunt apreciați cei care boxează cu inima.