România s-a întors cu o salbă importantă de medalii de la Campionatele Europene de box pentru juniori de la Sofia, Bulgaria. Deși obiectivul inițial era obținerea a 2-3 medalii, 10 din cei 21 de sportivi români participanți au urcat pe podium la Sofia, elevii antrenorilor Dorel Simion (masculin) și Adrian Lăcătuș (feminin) cucerind 2 medalii de aur, 2 de argint și 6 de bronz. Interesant este că fetele și băieții și-au împărțit în mod egal medaliile – câte 5, identică fiind și distribuția pe podium – câte o medalie de aur, una de argint și trei de bronz.
La masculin, titlul european a fost obținut de hunedoreanul Daniel Gîrleanu (categoria 54 kg), ieșeanul Ionuț Chiriac (52 kg) a devenit vicecampion european, după o decizie nedreaptă a arbitrilor în finală, iar medaliații cu bronz sunt Ionuț Pavel (46 kg), Saly Palapiuc (48 kg) și Doruleț Țiu (60 kg). Alți cinci tricolori au fost eliminați în sferturile de finală, astfel că 10 din cei 13 pugiliști s-au clasat în final în primele cinci locuri.
La final de Campionat European, antrenorul coordonator al loturilor naționale și cel care se ocupă de pregătirea juniorilor, fostul mare campion Dorel Simion s-a declarat mulțumit de performanțele elevilor săi. Dorel consideră că pugiliștii tricolori i-au speriat pe cei din țările cu tradiție în boxul european, cum sunt Rusia și Ucraina, dovadă și decizia ciudată din finala categoriei 52 kg, care l-a nedreptățit pe un sportiv de-al său.
Într-un interviu acordat ProSport, Dorel Simion spune că tinerii boxeri români au impresionat prin evoluțiile lor în ring, iar cele trei victorii obținute în fazele preliminare în fața rușilor (3 din cei 4 ruși care nu au prins finale au fost eliminați de români) l-au convins că delegația României este capabilă de un rezultat mare la Sofia.
– Dorel, ați obținut o medalie de aur, una de argint și trei de bronz la Europene. Mulțumit de bilanț? – Mă mulțumește rezultatul și în mod special vreau să remarc absolut toți sportivii, să-i felicit pentru evoluțiile lor din ring, pentru dăruirea lor, pentru modul de a se lupta de la început până la final pentru victorie.
– Te așteptai la acest număr de medalii înainte de Europene? – Înainte se plecăm la acest Campionat European vă spun sincer că nu mă așteptam la acest rezultat. Dar la fața locului am văzut că se poate. Când am văzut cum se dăruiesc copiii, care au boxat ca la carte, am sperat la mai mult. În condițiile în care am avut și cinci locuri 5, am avut 10 sportivi din 13 în sferturile de finală. Acolo deja am speriat Rusia, Ucraina, am speriat țările mari cu tradiție în box. Atunci am văzut că se poate. Într-adevăr, puteam să avem încă doi băieți în sferturile de finală, dar știți cum e și cu arbitrajele…
– Ați speriat Rusia atât de tare, încât Chiriac, învingător în ring în fața unui rus, a avut parte de o decizie cel puțin ciudată în finală. – Am spus-o și o repet, pentru mine Ionuț Chiriac este și el campion european, ca și Daniel Gîrleanu. L-am asistat la colțul ringului, am simțit meciul și din punctul meu de vedere sportivul nostru ar fi trebuit să fie campion european.
– Cum îți explici o astfel de decizie? – Pe partea de arbitraj nu aș putea să vă spun prea multe, pentru că nu este domeniul pe care eu îl stăpânesc foarte bine. Dar se vede cu ochiul liber la un moment dat, dacă ești de specialitate, unde se poate înclina balanța unui meci. Eu, la fel ca și toți cei de acasă care au văzut meciul, am văzut o primă repriză poate echilibrată, iar următoarele, a 2-a și a 3-a au fost ale lui Ionuț. Am fost foarte sigur de victorie și m-a surprins decizia arbitrilor.
– Care a fost surpriza delegației României? – Surpriza plăcută a fost am noi cu toții, delegația României. Nu se așteptau adversarii noștri la astfel de evoluții din partea noastră. Contracandidatele noastre nu se așeptau ca românii să aibă evoluții atât de bune. Să nu uităm că echipa Rusiei, care este cea mai puternică din Europa la box la această oră, a avut 9 pugiliști în finală din 13 categorii, dar pe 3 dintre ei i-am scos noi în fazele preliminare. Deci asta a fost surpriza mare. Am învins trei ruși în preliminarii și acolo am văzut potențial în copiii noștri.
– Se naște o nouă generație de aur în boxul românesc? – Aș spune că da, după evoluțiile lor, dar nu vreau să mă pripesc. Vreau să fiu foarte atent la programul lor care urmează. Am spus de la începutul cantonamentului, acum trei luni și jumătate, când am început cu această echipă frumoasă, că pentru noi este doar o etapă, ar trebui să atingem țelul Olimpiadei. Acolo unde eu ca sportiv nu am reușit să aduc titlul în România, poate reușesc acest lucru ca antrenor.
– Poate antrenorul Dorel Simion să aducă mult râvnitul titlu olimpic? – Eu de asta mă aflu aici, la conducerea loturilor. Am considerat de comun acord cu președintele federației să fiu responsabil cu lotul de juniori, să formez o echipă competitivă pentru 2024- 2028, dar noi ne axăm pe 2024. Sper, îmi doresc foarte mult să aducem titlul olimpic, de asta mă aflu aici.
– Care dintre pugiliștii juniori îți calcă pe urme? Cine îți seamănă ca stil de box? – Păi între cei doi finaliști, Daniel Gîrleanu și Ionuț Chiriac, aș face un singur boxer. Aș lua dăruirea și tenacitatea lui Chiriac și tehnicitatea lui Daniel Gîrleanu și aș face un boxer din cei doi.
– Câți pugiliști mai poate duce România la Tokyo? Deocamdată îl avem doar pe Cosmin Gîrleanu. – În primul rând îi urez mult succes lui Cosmin, să-l ajute Dumnezeu să ajungă cât mai departe și de ce nu să atingă obectivul real, acela de a cuceri medalia de aur. Într-adevăr, este foarte greu și am învățat că în acest sport nu se dau verdicte. Nu aș putea să spun câți sportivi mai calificăm. Eu mi-aș dori din tot sufletul, ca om de sport, om de box, ca om al Federației Române de Box, să reușim să mai calificăm 2-3 sportivi, dar asta depinde de staff-ul tehnic care conduce acest lot și de cum își organizează cantonamentul, pregătirea pentru calificarea la Olimpiadă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER