Indiferent de ce se va întâmpla mâine dimineață, pe ringul instalat în Centre Videotron din Quebec City (Canada), Lucian Bute rămâne un campion. După înfrângerea cu Jean Pascal, din ianuarie 2014, lui Mister KO i se pusese cruce. Chiar și antrenorul său, Stephane Larouche, a făcut turul televiziunilor din Montreal, spunând că Lucian ar face bine să renunțe. Farsor și oportunist, Larouche a încercat să se delimiteze de eșecul elevului său, pentru a „nu-și periclita” viitorul. Acum lucrează cu un alt român, Bogdan Dinu, iar la ultimul meci al acestuia, în august, și-a luat vacanță!
Dar să revenim la Bute. Cu moralul făcut țăndări, măcinat de întrebări fără răspuns, Lucian a refuzat să părăsească boxul ca un învins. S-a scuturat și a luat-o de la capăt, motivat de orgoliul său de copil crescut la Pechea. În primul rând a renunțat la Stephane Larouche, apoi și-a curățat anturajul de falșii prieteni. În jurul marilor campioni se dezvoltă întotdeauna o faună pestriță. În 1975, când a boxat cu Joe Frazier la Manilla, marele Muhammad Ali a solicitat 50 de camere pentru oamenii din anturajul său, iar când a ajuns la Hilton Hotel a mai solicitat două! La Bute nu s-a ajuns până acolo, dar gălățeanul n-a dus lipsă de amici de conjunctură.
În luna mai 2015, Lucian a început să se antreneze cu frații Grant, doi jamaicani stabiliți de mici în Canada, nume importante în boxul profesionist mondial, și dintr-o dată totul s-a schimbat. „A început să vină cu plăcere la sală, într-o atmosferă total diferită de cea de până atunci. O atmosferă pigmentată cu glume, cu încurajări, dincolo de munca titanică. Lucian și-a recâștigat liniștea și încredere, ce i-au lipsit în ultimii ani”, spun apropiații săi. La fel de important, Bute a scăpat de problemele medicale, iar la meciul cu italianul Andrea di Luisa a urcat, pentru prima oară în ultimii ani, perfect sănătos în ring. Rezultatul se cunoaște: victorie prin KO în repriza a patra, udată cu lacrimi de bucurie. Adversarul jos, lumea în picioare, aclamându-l, nu mai simțise acele sentimente din 2007, de când cucerise titlul mondial.
Lucian Bute boxează din nou pentru centura mondială IBF la supermijlocie, iar faptul că se află în această postură, boxând acasă, în Canada, este o victorie a lui și a echipei sale, cu Al Haymon și Cristi Gănescu vârfuri de lance. Meciul va fi greu, infernal, pentru că James DeGale este tânăr, puternic, are calități de puncher și mai mult ca sigur va ataca, mizând pe forța sa. Sunt atât de multe variabile în pregătirea și în timpul unui meci de box de titlu mondial încât este greu de prevăzut ce va fi în ring. Dar dacă Lucian Bute va avea argumentele necesare pentru a-l stopa, dacă va duce loviturile adversarului răspunzând pe măsură, dacă va câștiga războiul psihologic din ring, atunci va avea șansa de a cuceri pentru a doua oară titlul mondial IBF la supermijlocie, devenind primul boxer român care reușește o astfel de performanță. Dacă nu, va rămâne în inimile celor care știu cu adevărat să aprecieze nobila artă ca un boxer cu inimă de campion.
Pentru conformitate: Lucian Bute (35 de ani, 32-2, 25KO) versus James DeGale (29 de ani, 21-1, 14KO), meci pentru titlul mondial IBF la supermijlocie – 12 reprize. DeGale a cucerit centura pe 23.05.2015, victorie la puncte cu Andre Dirrell (12 reprize), la Boston, SUA. Lucian Bute a deținut această centură între noiembrie 2007 și mai 2012.
În România, meciul va fi transmis numai de Radio România Actualități, prin vocea lui Adrian Fetecău, prezent la fața locului. Televiziunile nu au considerat că un astfel de eveniment merită adus în atenția iubitorilor de sport din țară. Se vede însă în alte 80 de țări.Trist.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER