INTERVIU EXCLUSIV. Ce-și dorește Bute în 2014: „Este cel mai puternic vis al meu. Nici în 2007 nu am avut atâta dorință”
Lucian Bute (33 de ani) nu și-a permis o zi de răgaz nici măcar în timpul Sărbătorilor de iarnă. Pe 18 ianuarie, „Mister KO” se bate la Montreal cu Jean Pascal, într-un meci cu o miză enormă: centura NABF, centura Diamond la WBC și poziția de challenger obligatoriu la titlul mondial WBC la semigrea, deținut de Adonis Stevenson. Bonus: posibilitatea de a tranșa o rivalitate locală.
Pe 31 decembrie, când oamenii se pregăteau la București să desfacă sticlele de șamapanie pentru noul an, Lucian Bute ieșea din sala de antrenament de la Montreal. „Sărbătoresc prin muncă. Am avut o zi grea, cu sparring”, a declarat Lucian pentru ProSport. Ce-și dorește el în noul an și cum vede meciul cu Jean Pascal citiți din interviul următor.
Lucian, încep clasic. Cum a decurs pregătirea și cât de aproape de forma sportivă maximă te afli?
Sunt bine, chiar neașteptat de bine aș spune. Sunt acasă, am toate condițiile necesare. Este adevărat, temperatura nu e de partea noastră, dar face parte din decor. Sunt bine atât fizic, cât și psihic, mai lucrez și cu un psiholog, mai am și echipa în jurul meu. Mă simt securizat. Lumea e sută la sută cu mine, iar lucrul acesta îmi dă motivație, încredere, mă ajută. Toată lumea e ancorată în jurul acestui meci și dăm totul pentru a face un rezultat mare.
2 înfrângeri are Pascal (31 de ani) în carieră. Una la Carl Froch, în 2008, și una la Bernard Hopkins, în 2011, ambele la puncte
E primul an din carieră în care nu ai boxat. Cum l-ai resimțit?
A fost un an greu, mai lung ca niciodată. Din punct de vedere al carierei am stat pe loc, am pierdut un an. Sunt 14-15 luni de când nu am boxat. În schimb, din 2003, eu am fost foarte activ, am boxat frecvent două-trei meciuri pe an, mă refer la perioada de când am devenit campion mondial. Plus cantonamente în permanență, tot timpul în sală. Din acest punct de vedere, psihologic și fizic, a fost foarte dificil. Au apărut și probleme medicale, ba la mână, ba la cot, ba la genunchi o operație. Le-am dus pe picioare, cum se spune, le-am acceptat.
Să înțeleg că ți-a prins bine pauza aceasta.
Da, asta este ideea. Vârsta, uzura, cei 20 de ani de box și-au spus cuvântul. Eu nu am văzut un sportiv, indiferent de domeniul său, care a ajuns sus și să nu aibă probleme de sănătate. Sunt așa numitele accidentări profesionale. Și nu doar de la competiție, antrenamentele sunt la fel de dure încât e greu să nu te uzezi. S-au strâns ani mulți, în plus boxul e un sport dur, se schimbă lovituri. Operația de la mână a venit bine, mi-am luat o pauză mai lungă, m-am recuperat din punct de vedere fizic și psihologic, pentru că mai existau ceva urme după înfrângerea de la Nottingham.
Asta nu înseamnă că ți-ai dorit accidentarea de la mână!
E clar! Cum să-mi doresc să ajung la operație? Dar dacă a venit, am acceptat-o ca pe un semn și mergem înainte, cu bune și cu rele. Nu e ușor, pentru că pe lângă pauză nu au fost nici venituri, dar eu am trecut peste momentul acela. Mă simt bine, sunt într-o formă extraordinară.
Lucian a fost testat antidoping la sânge
Cum decurg antrenamentele?
Suntem în perioada de sparringuri intensive, cu 10-12 reprize. În următoarele două săptămâni începem să micșorăm volumul și băgăm intensitate, să am prospețime la meci. Fac două antrenamente zilnic, dimineața de la 7 pregătire fizică, iar după-amiaza box cu Stephane. Antrenament la mănuși, multă strategie.
Spune-mi cum l-ai caracteriza pe Jean Pascal și cum te aștepți să boxeze?
E un boxer puternic, iar în primele reprize va fi ofensiv. Va pune presiune, va încerca să fie exploziv. El e periculos în debutul meciului, când e odihnit, are energie și putere. Atunci e taurul periculos. După aia cade într-un mod defensiv-ofensiv, adică așteaptă mult și are două-trei ruperi de ritm cu care încearcă să fure reprizele. După jumătatea meciului, eu trebuie să fiu cel care controlează lupta.
„SĂ‚ FIU CAMPION LA ALTĂ‚ CATEGORIE AR FI EXTRAORDINAR”
Mai ai foamea aceea de performanță dinainte de a deveni campion mondial?
Îmi doresc din tot sufletul să redevin campion mondial, cred că mai mult decât îmi doream în 2007. Nu mai contează că e la supermijlocie sau la semigrea, chiar mi-aș dori să fie la altă categorie, pentru că ar fi o performanță unică pentru România. E o ambiție interioară și muncesc poate mai mult ca înainte. Dar, știi cum e boxul, uneori nu e de ajuns doar dorința ta.
Hai să lămurim discuția din jurul scurgerii de informații de la cantonamentul din Miami…
În conferința de presă de după antrenamentul cu mass-media, cineva a întrebat de ce am renunțat la cantonamentul de la Miami. Am răspuns că am decis împreună cu echipa să stăm la Montreal, pentru că avem toate condițiile aici, inclusiv unde facem fizioterapie, nu mai e necesar să deplasăm totul acolo. A mai fost o întrebare legată de partenerii de sparring, cu cine ne antrenăm. Am răspuns că nu e atât de important cu cine, iar de aici a venit întrebarea >. Iar Stephane Larouche a precizat că nu e secret, dar ținând cont că din cantonamentul trecut, de la Florida, au fost niște scurgeri de informații, nu vrem să mai facem public cu cine ne antrenăm. Atât.
Dinspre tabăra lui Pascal a venit o săgeată, că ai fi fost făcut KO la un antrenament de un sparring partner.
A fost o informație scoasă pe Twitter de cineva din anturajul lui Pascal, că eu aș fi fost zdruncinat la antrenament, că Chris Henry m-a pus în dificultate. Chris Henry, cel cu care a boxat Adi Diaconu în 2008, a fost unul dintre partenerii mei de antrenament atunci. Lumea a prelua știrea, dar cei de la Radio Canada l-au sunat pe Henry, care a spus că nu e adevărat. „Eu sunt aici să-l ajut pe Lucian. Astea sunt poveștile lui Pascal, decât să arunce astfel de informații mai bine să boxeze cu mine”, a fost răspunsul lui Henry. Pe moment discuția s-a lămurit, dar a rămas așa cum rămân întotdeauna poveștile care intrigă.
Bute n-a avut niciun fel de probleme la cântarul preliminar, programat cu 30 de zile înainte de gală
Ai informații cum s-a pregătit el?
Nu, nici nu mă interesează, nu caut. Știu că e plecat în Vegas în cantomanent și că o perioadă a fost la altitudine. Știu doar ce s-a scris după antrenamentul lui cu media.
Dar crezi că el știe ce faci tu la Montreal?
Sincer să fiu, n-am de unde să știu. Noi ne antrenăm cu discreție, atunci când am sparring. Dimineața, la antrenamentul fizic, e spațiul deschis, nu ne ferim. Acolo poate să vină oricine să se uite. Chiar mai sunt și colegi de-ai lui Pascal care se antrenează în același timp cu noi. Când facem box, închidem ușile, e discreție.
„EU VOI AVEA MAI MULȚI SUPORTERI”
Cine va avea mai mulți suporteri, tu sau el?
Teoretic și ținând cont de ce suporteri au fost la meciurile mele, față de ce a fost la el, tind să cred că sala va fi de partea mea. Că va fi 60-40 sau 65-35, chiar nu am cum să știu. Va avea și el suporterii lui, pentru că e și el canadian, e fost campion mondial, e din Montreal, a boxat la Jocurile Olimpice pentru Canada, dar important este să iasă bine iar la sfârșit să fie toată sala cu mine. Să fie toți în picioare și să-mi scandeze numele.
E rivalitate pe plan local între Interbox și GYM?
Nu, au ajuns la un acord, lucrează împreună. Au fost niște controverse, dar și-au dat seama că decât să se bată între ei pe o piață de 8 milioane de oameni, mai bine lucrează împreună și se bat cu americanii. Acum, la gala de pe 18 ianuarie, sunt copromotori, 50-50.
Câte bilete s-au scos la vânzare?
20.000 de bilete. La Conferința de presă au anunțat că 18.000 erau vândute. Au rămas 2000 de bilete, dar sunt cele de sus. Se vor vinde și acelea până la gală.
Se face rețetă bună din punct de vedere financiar. E bine și pentru voi…
Detaliile din contract sunt confidențiale. Se știa de la început că fi cea mai bună audiență și cea mai bună rețetă de la meciul din 1980, dintre Sugar Ray Leonard și Roberto Duran (nr – meci disputat pe Stadionul Olimpic din Montreal, cu 46.317 spectatori).
2 milioane de dolari ar fi, conform presei canadiene, bursa garantată a lui Bute și Jean Pascal
Revanșa e trecută în contract?
Da, indiferent cine câștigă. Depinde și de ce se va întâmpla în meci, poate fi o gata după o repriză sau două, poate fi o decizie partajată sau una controversată. Dacă meciul e frumos, strâns, televiziunea va fi interesată de o revanșă rapidă.
Ce ai vizionat, victoriile sau înfrângerile lui Pascal?
La câteva am fost în sală, și la meciurile cu Diaconu, și la cele cu Hopkins. Ne uităm la toate, dar el are un tipar, e previzibil. A aplicat aceeași strategie la toate meciurile.
Victoria cu Pascal îți netezește drumul spre titlul mondial?
Da, cu siguranță. Și îmi doresc enorm să boxez din nou pentru centura mare.
Se va transmite gala în România?
Mi-aș dori ca oamenii din țară să vadă meciul cu Pascal. Deocamdată nu s-a arătat nicio televiziune interesată. Mai este însă timp.