INTERVIU EXCLUSIV cu Mister KO:** „Dacă spune că m-a bătut, Glen e penibil! Nu m-a atins!”

Cu o zi înaintea sosirii în România, Lucian Bute a vorbit fără perdea despre Într-un interviu pentru ProSport, campionul mondial la supermijlocie (IBF) susține că jamaicanul a boxat cu umbra, recunoaște că nu s-a uitat niciodată la Money Channel și spune că s-ar fi lăsat de box dacă ar fi deținut în cont banii care s-au vehiculat în presă.

Ai urmărit vreodată Monney Channel?
Știam de existența acestui canal tv, dar niciodată nu mă uitasem la el pentru că are un profil de business. Cred că au dat o lovitură frumoasă, de imagine, cu meciul meu. Inclusiv pe pagina de internet, pentru că m-au sunat prieteni tocmai din Thailanda care au văzut meciul pe site-ul Money Channel.

Glen a spus că a câștigat…
Nu cred că există vreun dubiu asupra învingătorului. E de ajuns să te uiți pe buletinele celor trei arbitri judecători. Doi dintre ei, inclusiv cel american, mi-au acordat toate reprizele. Dacă spune că el trebuia să fie declarat învingător, Glen este penibil! Dar eu cred că se referea la faptul că se simte câștigător prin faptul că a dus meciul la capăt.

Sunt situații când simți mai mult ce dai decât ce primești?
Dacă ești un mare boxer și rămâi lucid în meci, este imposibil să nu-ți dai seama când ai câștigat și când ai pierdut. Sunt însă situații când unii boxeri nu simt realitatea. Dacă mă gândesc bine, Glen a spus și la primul meci cu Dawson că el a câștigat. Dar atunci a fost 8-4 la reprize pentru Dawson. Acum, Johnson a boxat cu umbra, nu m-a atins.

Ții minte când ai terminat ultima oară un meci cu arcada spartă?
Chiar am discutat după meciul cu Johnson despre lucrul acesta. Niciodată nu am avut arcada spartă. Nici nasul. N-am vărsat decât câteva picături de sânge, la meciul împotriva lui Kabary Salem. M-a lovit cu cotul în cap și mi-a plesnit un pic pielea. În rest, nu am avut probleme, sunt bun de carne, nu mă sparg așa ușor.
Contează și faptul că te aperi bine?
Sigur. Cine are idee de box, de sport în general, știe să aprecieze stilul meu. Cred că și cu Johnson am reușit o prestație solidă, fără fisuri.

Ar fi timp pentru trei meciuri anul viitor…
Da, dar nu cred că voi face mai mult de două. Este prea obositor. Aș sta mai mult prin cantonamente și n-aș vrea ca acest lucru să-mi afecteze pofta de a boxa.

„Nu au fost tari adversarii mei?”

În vara anului viitor ar trebui să boxezi din nou cu challengerul obligatoriu. Vei accepta un meci cu un adversar impus, dar fără cotă?
În decembrie se va bate Librado Andrade cu americanul Don George în meci eliminator pentru centura mea. Pe Andrade l-am mai bătut de două ori, nu știu ce interes mai poate stârni un asemenea meci.

Ai fi dispus să renunți la centură pentru a scăpa de acest meci?
Mai este până atunci și nu are rost să dau verdicte. După meciul eliminator, am nouă luni la dispoziție pentru a-mi apăra centura în fața challengerului obligatoriu. Un meci de unificare are însă prioritate și atunci adversarul impus de IBF ar trebui să mai aștepte. Mai sunt și alte alternative.

Americanii te vor la ei acasă, dar cu adversari mai tari.

De ce? Cei cu care am boxat până acum nu au fost tari?

Știi care e opinia lor… În box contează doar cei care își fac un nume în SUA.
Nu mai vreau să dau nume, pentru a nu mai exista interpretări. Boxez cu oricine. Aștept finala Super Six, aștept să se bată și Kessler cu Stieglitz… Apar o mulțime de variabile în negocierile pentru un meci.

Primești cetățenia Canadei pe 1 decembrie?
Nu știu de unde a plecat informația asta, o voi primi, dar nu știu când. Oricum, nu acum sau pe 1 decembrie. Mai întâi voi primi acasă un formular în care voi fi informat când sunt invitat la examen. Voi primi și niște broșuri cu date importante pe care trebuie să le învăț, legate de istoria, cultura, viața politică a Canadei. Apoi, voi da un examen tip grilă și abia după o săptămână sau două voi primi răspunsul final.

Intră în afaceri la finalul carierei

Ești mulțumit cu ce ai realizat până acum?
Absolut. Mi-am construit cariera cărămidă cu cărămidă, ajutat de echipa mea. Mi-am propus să ies campion mondial, mi-am văzut visul cu ochii. Apoi, am dorit să fiu cunoscut în SUA și am semnat cu HBO și cu Showtime. Acum vreau să boxez pe pământ american și să unific centurile.

Ce vei face cu banii câștigați din box?
În primul rând, aș vrea să lămurim un aspect. Am văzut că în țară se tot trage linie după fiecare meci al meu și se contabilizează cât am câștigat. S-a ajuns la o sumă aberantă! Păi, dacă aș avea câți bani s-a scris, mâine m-aș putea lăsa de box. Plus că s-ar putea ca aceste sume ireale să-mi creeze probleme.

Adică?
Credeți că cei de la Fiscul canadian nu află ce apare în presă? Păi așa a pățit-o Eric Lucas (n.r. – fost campion mondial, unul dintre patronii Interbox). După un meci, promotorul Yvon Michel a declarat în presă că bursa lui a fost de un milion și ceva de dolari. Fiscul a luat de bună informația și l-a vizitat pe Lucas, care declarase 400.000 de dolari, cât încasase. Nimeni nu se gândește că dintr-o bursă, ție, ca boxer, poate îți rămâne numai 20 la sută. Restul sunt impozite și obligații contractuale.

„Așa m-a făcut mama și consider că e perfect!”

Ok. Deci, ce vei face cu banii din box?
Îi voi investi, doar nu o să-i las în bancă să facă purici. Poate chiar am început o afacere, dar nu consider că este un subiect despre care să vorbesc. Vreau să fiu judecat pentru ce fac în ring.

Hai să revenim la box. Ți-ar fi plăcut să ai 20 de kilograme mai mult, să te bați la grea?
Nu, de ce? În primul rând, așa m-a făcut mama și consider că e perfect. În al doilea rând, categoria mea, supermijlocie, este mai atractivă în acest moment.

Ai văzut vreun meci al lui Joe Frazier?
Da, ține de cultura oricărui boxer care se respectă. Am vizionat meciurile lui cu Muhammad Ali. Păcat că s-a stins, a fost un boxer cu inimă mare.

Cum e mâna stângă?
Mai bine. A început să se de­zumfle. Nu puteam să strâng pumnul, acum e mai bine. Până la următorul meci va fi ca nouă!

„După părerea mea, Stephane Larouche este unul dintre primii cinci antrenori din lume. Are ochi, studiază perfect adversarul”, Lucian Bute

Publicat: 10 11. 2011, 08:22
Actualizat: 10 11. 2011, 08:24