Iosif Armaș, fostul președinte al Federației Române de Box, reținut la Timișoara pentru 24 de ore

Procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru 24 de ore a omului de afaceri Iosif Armaș, fost preșeinte al FR de Box, precum și a altor cinci persoane, alți șase suspecți, printre care și vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ilie Iova, fiind cercetați sub control judiciar, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Omul de afaceri Iosif Armaș a ajuns la sediul DIICOT Reșița pentru a fi audiat în noaptea de miercuri spre joi, împreună cu alte persoane suspectate în acest dosar.

Iosif Armaș a fost președintele Federației Române de Box în perioada 2002-2003, el venind la conducerea forului pugilistic în locul campionului mondial la profesioniști Mihai Leu. Susținut de antrenorul Mihai Lauruc, Armaș a condul delegația României la Campionatul Mondial din Thailanda. N-a făcut față presiunilor din boxul românesc și și-a dat demisia după doar un an. „Nu se pricepea foarte mult la box, dar a dat foarte mulți bani, din banii personali. Era un tip cu mână largă. În Thailanda a reușit să vorbească direct cu președintele forului internațional pentru ca boxerilor români să nu li se pună bețe în roate”, spune pentru ProSport un personaj important din boxul românesc.

Conform reprezentanților DIICOT, în urma audierilor, Armaș, dar și alți cinci suspecți au fost reținuți pe bază de ordonanță pentru 24 de ore.
Totodată, pentru alte șase persoane cercetate în acest dosar, printre care și vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ilie Iova, care, în perioada 2002-2008 a fost manager al firmei SC Hercules SA Băile Herculane, procurorii DIICOT au dispus continuarea cercetărilor sub control judiciar. Miercuri, la ieșirea de la audieri, Iova declarase că a avut calitatea de suspect și că nu are nicio legătură cu vânzarea clădirilor din stațiunea Băile Herculane.
Potrivit DIICOT, „s-a reținut faptul că suspecții Armaș Iosif, președinte al Consiliului de Administrație al SC Hercules SA Băile Herculane, acționar și administrator special al SC Argirom Internațional SA București (acționar majoritar în SC Argirom Internațional SA București, societate care la rândul ei deținea peste 60 % din acțiunile SC Hercules SA Băile Herculane); Răiescu Filip – director general al SC Hercules SA și Adamescu Gavril – director economic al SC Hercules SA au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, având drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC Hercules SA din patrimoniul acesteia și totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute din valorificarea acestor active.”

Verificările procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism vizează săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare și complicitate la delapidare, bancrută frauduloasă și complicitate la bancrută frauduloasă, dar și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DIICOT, imobilele înstrăinate în mod fraudulos de acest grup infracționat organizat ar fi: pădure în Domogled cu Fabrică de Gheață, pădure la Cerna cu restaurant „Grota Haiducilor”, clădire IBTH – birouri, clădire Băi Termale Apollo, clădire Baia Termală Hebe, spital pentru militari și ofițeri – Pavilion 4, sanatoriul medical Balnear – Pavilion 3 (actual Hotel Apollo), „Băile Neptun”, hotel Decebal – sanatoriu medical balnear – Pavilionul 2, hotelul Traian – Pavilionul 1, complex de edificii – cazinou, sanatoriul militar cu curte și baie pentru militari, hotelul Diana, hotelul Roman, hotelul Afrodita, baia Venera, baia Diana, sanatoriul medical balnear IOVR – Pavilionul 12, clădire sediu nou, hotelul Hercules, hotelul Ferdinand.
Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională se ridică la suma de 123.325.726 lei (circa 30 milioane euro).

Publicat: 07 04. 2016, 15:24
Actualizat: 07 04. 2016, 15:48