Lucian Bute este acum campion mondial pentru că în urmă cu 16 ani un puști din Pechea l-a corupt pe „Mister KO” să intre într-o sală de box. „L-am furat de la fotbal”, povestește Vasile Pavel (32 de ani), cel mai bun prieten din copilărie al lui Bute.
Au crescut pe aceeași stradă din Pechea, s-au jucat împreună și au avut trasee asemănătoare până în 1998. Vasile „Vivel” Pavel a fost mai întâi camaradul de „bătut mingea” al lui Bute, apoi colegul lui de sală și, mai târziu, umărul pe care Lucian a plâns atunci când a pierdut, controversat, meciul de selecție cu Dorel Simion, dinaintea Olimpiadei de la Sydney (2000). ProSport l-a descoperit în Italia, la Torino, pe cel care i-a transmis actualului campion mondial de la profesioniști dragostea pentru „nobila artă”.
„I-am spus «Schilodul»” Vasile Pavel povestește: „Eu am început boxul în 1994, cu maistrul Felix Păun. Pe Lucian îl știam de mic, am crescut la două case de el, pe strada Muncii, colț cu Vânătorului. Cel mai des ne întâlneam la fotbal, unde el era printre cei mai buni. Prin 1995, l-am convins să vină și el la sală. La început, nici părinții mei, nici ai lui nu știau că suntem boxeri. Credeau să mergem să jucăm fotbal”. „Vivel” rememorează, ușor amuzat, primul contact cu boxul al celui care acum pare un pachet de mușchi: „Era atât de slab, încât i-am spus «Schilodul». Prima categorie, cea mai de jos, era 45 de kilograme, dar el avea mult mai puțin. L-am pus la îngrășat, dar tot nu s-a apropiat de limită. Nu i-a plăcut boxul de prima dată, dar apoi a crescut într-o zi cât alții în trei”.
Deplasări cu Mița, Dacia antrenorului Împreună au plecat și la primul campionat național. „Am câștigat faza zonală la Tulcea, iar mai apoi am plecat la finala de juniori de la București. El a cucerit argintul, iar eu bronzul. A fost mare sărbătoare”, punctează Pavel. Au urmat alte competiții la amatori, alte medalii. „În 1998, eu am luat ultima medalie, bronz la tineret. M-a învins Claudiu Râșco în semifinale. Și acolo am plecat tot cu Dacia veche a maistrului Felix Păun, Mița îi pusese numele. În acel an ni s-au despărțit și drumurile. El a plecat la Sighet, la Lauruc, eu am trecut la profesioniști”.
Experiența în ringul unde se boxează fără cască și fără maiou a fost șocantă pentru Pavel: „Am semnat cu un promotor din România, care m-a aruncat din prima în meciuri tari din Franța. Așa era pe atunci, noi eram carne de tun. Nu îmi aduc aminte cu plăcere, mai ales că în ultimul meci am fost făcut KO”. „Vivel” a pierdut toate cele cinci meciuri de la profesioniști și a spus stop. În 2000 a plecat la Torino, unde s-a angajat la o firmă de construcții. „Sunt șofer pe utilaje grele”, explică el. Mâine, Vasile Pavel va fi la Romexpo. „Este primul meci pe care-l văd live. Am emoții, abia aștept să-l văd pe Lucian. Sunt cel mai mare fan al lui. A rămas același băiat de când îl știu, modest, cu picioarele pe pământ. Succesul nu l-a schimbat, deși a realizat atât de multe. Sunt mândru că sunt prietenul lui”.
Cea mai puternică amintire cu Mr. KO Întrebat care este cea mai puternică amintire pe care o are cu Lucian, „Vivel” a răspuns prompt: „În 1999, după ce a pierdut, așa cum a pierdut, meciul de selecție cu Dorel Simion, Lucian a venit la Pechea. Primul la care a venit am fost eu. Am vorbit ore bune despre box și despre cât de mult l-a afectat decizia. Se gândea: „E o imagine care nu mi se poate șterge din minte”.
Prin 1995, l-am convins pe Lucian să vină și el la sală. La început, nici părinții mei, nici ai lui nu știau că suntem boxeri. Credeau să mergem să jucăm fotbal
RUGBY / CUPA MONDIALĂ‚ „Stejarii” prind aripi în Noua Zeelandă Naționala de rugby a României va evolua la Cupa Mondială din Noua Zeelandă (9 septembrie – 23 octombrie) într-un echipament special. Tricourile de joc, galbene sau albastre, au pe partea frontală stema României, pe umărul stâng steagul României, iar pe cel drept o aripă de vultur. „Cred că acest echipament, foarte frumos, va da aripi jucătorilor”, a declarat președintele Alin Petrache. Oficialii FRR au prezentat și lotul de 31 de jucători care va merge la Cupa Mondială, printre absenții de marcă figurând Socol, Manta, Bogdan Bălan și Cezar Popescu.
GIMNASTICĂ‚ / PREMIERE Bellu, colecționar de medalii și titluri „Cel mai de succes antrenor din lume”, Octavian Bellu, și-a mai adăugat, de ieri, o distincție în palmares. Antrenorul coordonator al lotului de gimnastică a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București. „Cred că mai am multe de făcut în sport. Eu nu mi-am făcut decât datoria, restul au făcut alții”, a declarat acesta. Bellu are în palmares peste 279 de medalii la competițiile majore, dintre care 16 medalii olimpice de aur.
TENIS / BCR Ladies Open Halep, vârf la turneul de la București Simona Halep (54 WTA) este jucătoarea cel mai bine clasată care va participa la prima ediție a BCR Ladies Open România programată pe 18-23 iulie, la București. Alături de Halep, România va mai avea încă cinci jucătoare pe tabloul principal: Irina-Camelia Begu (77 WTA), Sorana Cîrstea (83 WTA), Mădălina Gojnea (149 WTA), Alexandra Cadanțu (158 WTA) și Liana-Gabriela Ungur (196 WTA). Din top 100 WTA, la competiția de la Academia de Tenis Herăstrău vor mai participa Laura Pous-Tio (Spania, 90 WTA) și Petra Martici (Croația, 98 WTA).
BASCHET / CUPE EUROPENEAdversare tari pentru Cluj Campioana României la baschet masculin, „U” Mobitelco Cluj, va evolua în grupa E a FIBA Eurochallenge, alături de belgienii de la Antwerp Giants, învingătoarea partidei Enisei Krsaniarsk – Spartak Primorie, ambele din Rusia, și învinsa meciului Cedevita Zagreb (Croația) – Chalon (Franța). „Avem o grupă grea, chiar dacă nu știm încă numele a două adversare. Ne vom da seama unde ne aflăm după primele confruntări”, a declarat antrenorul Marcel Țenter. Partidele din faza grupelor vor începe la 8 noiembrie.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER