Biografia lui LaMotta a fost ecranizată de Martin Scorsese, cu Robert De Niro în rolul principal. A fost a treia colaborare Scorsese-De Niro și aceasta i-a adus actorului premiul Oscar pentru rol principal, în 1981.
Jake LaMotta a devenit campion mondial în anul 1949, după un meci disputat în compania unui alt boxer celebru – francezul Marcel Cerdan. Și-a păstrat centura până în anul 1951 și, în toate cele 106 meciuri disputate la profesioniști, nu a fost făcut niciodată KO.
După 13 ani de carieră, LaMotta s-a retras și și-a deschis un club de noapte care i-a purtat numele, a jucat în câteva filme, a susținut spectacole de Stand-Up Comedy și și-a scris, în 1970, autobiografia: „Raging Bull – My Story”. Fiu al unui imigrant italian sărac, și-a petrecut copilăria și prima tinerețe în preajma unor organizații mafiote și a ajuns la pușcărie. În închisoare a început să se antreneze serios pentru box și, când a fost eliberat, devenise deja „Taurul furios” a cărui unică dorință era să devină campion.
Povestește De Niro: „Filmam pentru «Nașul 2», în Sicilia, când am primit cartea lui LaMotta – era o poveste puternică, a unui om direct și determinat și mi-am dat seama că aș putea juca acest personaj.”
După filmările la „Nașul 2”, De Niro a început lucrul cu Martin Scorsese pentru „Taxi Driver”. La filmări, i-a împrumutat regizorului cartea lui LaMotta. Pregătirea ecranizării a durat câțiva ani.
În tot acest timp, pentru a intra cât mai bine în pielea personajului, De Niro s-a antrenat chiar cu LaMotta. La finalul antrenamentelor, boxerul a declarant că, în opinia lui, De Niro ajunsese la un nivel care-l califica pentru una dintre primele 20 de poziții ale categoriei.
După ce și-a lucrat corpul pentru a semăna (și chiar semăna) cu acela al unui boxer de performanță, De Niro s-a trezit în fața unei noi provocări: aceea de a-l juca pe LaMotta la apusul carierei. Nu era vorba despre jocul actoricesc ci despre faptul că a trebuit să se îngrașe cu 30 de kilograme în patru luni.
Pentru un plus de dramatism, Scorsese a realizat filmul în alb-negru, iar pentru a reproduce cât mai fidel sunetele produse de loviturile de pumn în timpul meciurilor, tehnicienii și inginerii au apelat la soluția înregistrării sunetelor produse de pepeni și de roșii strivite.
O secvență reprezentativă din film este disponibilă aici:
În „Raging Bull” este rostită și o replica devenită cult și care, la rândul ei, a făcut istorie: „You Fucked My Wife?”
Iat-o, aici:
Articol scris de Lucian VASILESCU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER