Lucian Bute (32 de ani) și-a permis ieri ultima zi mai relaxată la Nottingham. „Gata, de mâine încep lupta cu kilogramele și știu că va fi crunt”, explică el. Între două antrenamente, gălățeanul din Pechea a găsit timp să viziteze cetatea din Nottingham și să se fotografieze lângă statuia lui Robin Hood, celebrul erou local din timpuri medievale.
Statuia lui Robin Hood este loc de pelerinaj la Nottingham. A vizitat-o și Bute. „Nu mă consider un erou. Nu fur de la bogați să dau la săraci și nici nu lupt contra tiraniei. Cam acesta a fost Robin Hood. Știu pentru că am citit despre el. Cred totuși că mă regăsesc un pic în el”, spune Lucian. Ce îi leagă? Curajul, vitejia, cinstea și onoarea, calități de care cel mai în vogă boxer român al momentului are nevoie sâmbătă, la Capital FM Arena din Nottingham, unde își va pune în joc centura de campion mondial IBF la supermijlocie, în fața lui Carl Froch. Lucian a vorbit apoi cu ProSport despre cel mai important meci al carierei sale.
Hai să începem cu un exercițiu de imaginație. Cum percepi momentul în care vei intra în Capital FM Arena și majoritatea publicului te huiduie? Mi-am imaginat de multe ori momentul acela, stând seara, în pat. Parcă vedeam cum mă încălzesc în vestiar, cum îmi pun mănușile, cum intru în sală. Dacă lumea mă va huidui cred că nici nu o să aud. O să pun un bloc între mine și spectatori. Voi fi concentrat la ceea ce am de făcut și nu ce cred că mă va afecta. Va fi ca și cum nu ar exista public. Așa presimt, sau așa mi-am impus să fac. Eu am treaba mea, nu mă bat cu publicul. Fanii țipă, beau, poate chiar fumează.
Și cum vezi continuarea, după ce bate primul gong? Din acel moment se nasc o mulțime de variante. Mereu alta, în funcție de cum decurge meciul, însă deznodământul este același. Eu câștig la final.
Să ne întoarcem cu câteva luni în urmă. Ai o pregătire mai lungă decât în mod obișnuit, cu două săptămâni suplimentare în care nu ai știut exact cu cine boxezi. Te-a afectat sau te-a întărit? Nu aș putea spune că a fost o perioadă lungă, pentru că la mine e de fapt o continuitate. Chiar dacă nu am meci tot mă pregătesc, tot intru în sală, chiar dacă nu fac la aceeași intensitate. Este adevărat că au fost două săptămâni în care nu am știut numele adversarului, data și locul unde urma să boxez, dar nu ne-a dat programul peste cap. Doar că ne-a derutat un pic. Când am știut că meciul e pe 26 mai și mai sunt două luni și jumătate am intrat în pregătirea specifică pentru meci, cu strategie, cu sparring.
Nu te simți diferit? Poate mai bine ca de obicei. În perioada aceea de două săptămâni am făcut acumulare fizică, recuperare pentru picioare, ceea ce mi-a prins bine. A fost un antrenament general. Ca atunci când construiești o casă. Când ai fundația bună este ușor să ridici pereții și acoperișul în condiții sigure. Și la box, când ai o fundație bună e ușor să contruiești.
130 de reprize de sparring
Ai ieșit din atmosfera ta de la Montreal, ai venit în Anglia alături de o echipă mică. Nu e un factor de stres? În primul rând, nu am lângă mine o echipă mică, ci exact echipa care mă ajută meci de meci și la Montreal. Aceeași rutină, aceiași oameni. Este adevărat, nu este ușor să gestionezi o situație de acest gen, când nu ești acasă, nu cunoști sala, locul. Nu e ușor psihologic, dar încerc să mă concentrez. Am muncit foarte mult pentru acest moment și nu-mi pot permite să-mi pierd echilibrul. Am ajuns la 130 de reprize de sparring, ceea ce e destul de mult.
Cam câți pumni dai într-o repriză de sparring? De ce nu mă întrebați câți pumni iau? Este un meci curat, singura diferență fiind faptul că avem mănuși mai mari și căști de protecție. În rest, dau și iau. Sparring-partnerii mei nu mă protejează deloc, pentru că doar așa mă ajută. Dacă mi-e ușor la antrenamente îmi va fi greu în meci.
Te aștepți la cel mai greu meci din carieră? Sunt mai mulți factori care duc spre această concluzie. În primul rând e valoarea lui Carl Froch. Vorbim de un dublu campion mondial care a pierdut centura cu doar câteva luni în urmă. Putea foarte bine ca acest meci să fie unul de unificare. În al doilea rând, boxez la el acasă, va avea publicul de partea lui.
„Se spune că apa nu are gust, miros și că este incoloră. Nu vă închipuiți cât este de dulce pentru un boxer care slăbește 7-8 kilograme”, Lucian Bute
„Se spune că Froch are bărbia de granit. Dar și granitul se mai poate sparge. În plus, sunt și alte părți sensibile ale organismului, unde loviturile sunt dureroase”, Lucian Bute
„Froch e o brută. Nu e un strateg”
Cum l-ai caracteriza pe Froch? Un adversar greu, ciolănos, stilul englezesc, care te agață, te ține. Nu este un strateg, pe finețe, pe inteligență. Aici e o brută, dacă stai în fața lui e un tanc, te dărâmă. Din punctul acesta de vedere o să fie greu și trebuie să-l pun la respect. Dacă-l las să vină peste mine și își intră în ritm, prinde încredere și mă domină din punct de vedere fizic, va fi greu. Va fi o seară lungă. Dacă am ritmul meu, mă impun, îmi folosesc viteza și deplasarea și jab-ul, poate să fie o seară frumoasă pentru mine. Pot să-mi fac seara ușoară.
Ai citit declarațiile lui Joe Calzaghe? A spus că Froch are șanse doar dacă te atrage într-un război… Le-am citit. În box, nu poți să tragi concluzii după istoricul meciurilor. Eu pot să te bat pe tine, tu să-l bați pe X, iar X să mă bată pe mine. Au fost nenumărate cazuri. Contează cum te acomodezi cu adversarul, cu stilul. Și în fotbal e la fel. Vorbim de box, unde orice se poate întâmpla.
Pentru psihicul tău, cum îl privești pe Froch? Prin prisma punctelor lui tari sau a celor slabe? Prin ambele, nu-mi permit altfel. Eu am făcut o strategie în funcție de ce a zis Stephan. Este antrenorul meu, am încredere totală în el. S-a uitat la toate meciurile lui Froch și a tras concluziile. De pildă, la meciul cu Dirrell sau cu Ward a văzut că Froch este vulnerabil de la semidistanță, cade pe lovituri, vine cu piciorul drept în față, lovește mult lateral. Astea ar fi punctele vulnerabile, dar am lucrat și la punctele lui forte.
„Voi avea și Planul B”
Să înțeleg că ne-ai dezvăluit o parte din strategia ta? Nu am dezvăluit vreun secret. Trebuie să am o defensivă bună și să speculez greșelile lui Froch din meci. Să contraatac atunci când cade pe lovitură și vine cu piciorul în față, să-i dau la ficat, sau croșeu de dreapta să-l fac să-și piardă echilibrul. Strategia mea de meci o veți vedea sâmbătă. Oricum, voi avea și un plan B, pentru că nu știi niciodată cum reacționază adversarul. Și el își face o strategie. Poate o să fugă de mine, ceea ce nu prea cred. Să se deplaseze în prima repriză, să mă atragă într-o cursă. Și atunci trebuie să schimb planul.
Ultimul adversar comun a fost Glen Johnson. Tu l-ai învins clar la puncte, la el unul dintre arbitri a dat egal. Cu ce l-a încurcat Glen? Au cam același stil amândoi, pe bătaie. Au schimbat multe lovituri. După opt reprize scorul era 4-4. Pe final, Froch a avut mai multă prospețime și a punctat mult în ochii arbitrilor judecători.
Centura ai adus-o cu tine? Este în cameră și acolo va rămâne. Sau mai bine zis acolo se va întoarce după meci.
„Froch se încurajează singur”
Ce declarație a lui Froch te-a deranjat cel mai mult? Că mă va face KO. Într-un fel îl înțeleg, tot declară că mă va bate, că va fi un infern pentru mine pentru a se motiva. Practic el se încurajează singur. Dar vă spun că după meciul acesta cariera lui va începe să coboare.
Ce înseamnă pentru lumea boxului o victorie a ta împotriva lui Froch? O certificare a valorii mele. O victorie la el acasă valorează mai mult decât una obținută la Montreal.
Crezi că un succes le va închide gura contestatarilor tăi? Gura lumii nu o astupă nici pământul. Eu am drumul meu, cariera mea. Nu stau să le răspund unor băieți, trei-patru sau câți or fi, care nu au ce face decât să mă conteste. Sunt mult mai mulți cei care mă apreciază, care știu de unde am pornit și unde am ajuns doar prin forțele mele.
Te gândești că arbitrii ar putea să-l avantajeze pe Froch? Probabil va avea un mic avantaj, pentru că fiecare lovitură a lui, chiar și atunci când abia mă atinge, va fi punctată cu urale de public. Iar asta poate influența arbitrii. Dar dacă îl bat categoric atunci nimeni nu-mi poate refuza victoria.
TOP TREI STIRI BUTE 1.Antrenament cu public la gym Lucian s-a antrenat luni seara într-o sală de fitness impresionantă din centrul Nottinghamului. La ora 20:00, când campionul mondial și-a început pregătirea cu preparatorul său fizic, în sală erau aproape 100 de clienți. Prezența lui Bute nu a trecut neobservată, câțiva englezi făcând gesturi semnificative, cu lovituri în aer cu brațele, de parcă ar fi lovit un sac de box. Antrenamentul a durat o oră.
2. Se știu arbitrii:”Nu esteAlexandruTudor!?” IBF a anunțat arbitrii care vor oficia sâmbătă la meciul de titlu mondial dintre Carl Froch și Lucian Bute. „Nu m-a interesat numele lor. Pentru mine pot fi Alexandru Tudor în ring, Avram, Hațegan și Balaj la mese. Iar supervizor, Sandu Boc”, a spus Lucian zâmbind. Cei patru oficiali desemnați sunt: Earl Brown (SUA) – în ring; Benoit Roussel (Quebec/Canada), Howard Foster (Anglia) și Steve Weisfeld (SUA) – arbitri judecători.
3. Froch și Bute, pe teren la cricket Eddie Hearn, promotorul lui Carl Froch și organizator al galei, a anunțat acțiunile oficiale din această săptămână. Conferința de presă are loc astăzi, la Great Hall, iar cântarul oficial, vineri (ora locală 14:45), la Bolero Square de la Capital FM Arena. Imediat după cântar, la 45 de minute, cei doi boxeri sunt invitați pe teren la un meci de cricket. Mai exact în „pauza de ceai” a jocului dintre Anglia și Indiile de West.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER